Murray e noul Ivan Lendl

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenat de la începutul anului de fostul lider mondial, britanicul a câştigat, la US Open, primul său titlu de Grand Slam, după patru încercări nereuşite. Luna trecută, el a triumfat şi la Jocurile Olimpice.

Andy Murray a spart gheaţa: a cucerit primul titlu de Grand Slam după patru încercări eşuate. Şi a făcut-o în stil de mare campion, impunându-se cu 7-6 (10), 7-5, 2-6, 3-6, 6-2 în faţa fostului lider mondial Novak Djokovic, după un meci în care s-a egalat recordul de durată al celui mai lung meci din istoria US Open: 4 ore şi 54 de minute. Murray calcă astfel pe urmele antrenorului său, legendarul Ivan Lendl, care a reuşit să-l transforme radical.

Începută la 1 ianuarie 2012, colaborarea dintre Andy Murray şi Ivan Lendl a apărut la momentul potrivit pentru amândoi. Lendl - lider mondial pentru 287 de săptămâni în anii '80 - nu mai antrenase pe nimeni, dar voia să revină în tenis după ce se relaxase 20 de ani jucând golf. Andy se afla într-o perioadă de derută sărind de la un antrenor la altul în căutarea formulei ideale. „Ivan e cel mai bun antrenor pentru Andy acum. A fost un mare jucător şi cu siguranţă va şti ce să-i spună pentru ca Murray să treacă peste acest prag psihologic, al ratării finalelor de Grand Slam", aprecia la momentul respectiv John McEnroe, unul dintre cei mai mari rivali ai lui Lendl.

Americanul ştia ce vorbeşte... Ivan Lendl era, din acest punct de vedere, „geamănul" lui Andy. Şi el, ca şi elevul lui, pierduse primele patru finale de Grand Slam disputate, un record negativ în istoria tenisului. Apoi a cucerit opt... „Eram un jucător foarte bun, dar care nu ştia să revină în joc în momentele importante. Când am învăţat să fac acest lucru, am devenit cel mai bun din lume. Aste încerc să fac şi cu Andy şi sunt sigur că voi reuşi", declara, la începutul anului, cehul care a devenit american cu acte în regulă din 1992.

Antrenorul a lucrat la psihicul britanicului

De fapt, latura psihologică este cea la care a lucrat cel mai mult Lendl, pentru că Andy munceşte şi se antrenează la fel de mult ca întotdeauna. Iar dacă a izbutit sau nu o demonstrează rezultatele. Andy Murray a reuşit în august să cucerească medalia de aur acasă, la Jocurile Olimpice de la Londra, iar luni să devină primul britanic care câştigă un turneu de Grand Slam în ultimii 76 de ani! În plus, a stabilit şi o premieră, fiind primul jucător care reuşeşte să cucerească titlul de la Jocurile Olimpice şi pe cel de la US Open în acelaşi an.

„În vestiar mă gândeam: dacă pierd finala, ar fi a cincea de Grand Slam, şi nimeni nu a făcut-o. Nu voiam să rămân în istorie prin asta. Mi-am dovedit că pot câştiga un Grand Slam ţinând piept aproape cinci ore unuia dintre cei mai buni jucători din istorie. De acum ştiu că nu trebuie să mă îndoiesc de capacităţile mele fizice şi psihice. Sunt sigur că această victorie va avea un impact pozitiv în viitor", a declarat Murray, al cărui vis declarat este să calce pe urmele antrenorului său: să ajungă lider mondial. Acum e pe 3 în lume, după Federer şi Djokovic, dar înaintea lui Nadal, iar viitorul se anunţă luminos pentru tenismenul în vârstă de 25 de ani.

A scăpat dintr-un atentat

- Mai are un frate, Jamie, care este, de asemenea, jucător de tenis. Cei doi joacă împreună la dublu când au ocazia.

- Mama lor, Judy, este fostă jucătoare de tenis - a fost şi în România, în 1981, ca participantă la Universiada de la Bucureşti. Ea se ocupă de interesele fiilor ei, dar este şi căpitanul echipei de Cupa Federaţiei a Marii Britanii.

- Bunicul din partea mamei, Roy Erskine, a fost fotbalist profesionist în anii '50.

- În 1996, la 9 ani, Andy Murray a avut un moment de cotitură în viaţă: era în clasă la şcoala din Dunblane când un bărbat a intrat în şcoală şi a împuşcat 17 copii. Culmea e că pe criminal mama lui Andy îl luase şi-l dusese de câteva ori cu maşina în zilele precedente!

- Până la vârsta de 15 ani, a făcut în paralel şi fotbal. Atunci a fost selecţionat pentru Academia de Excelenţă a lui Glasgow Rangers, dar a refuzat, alegând tenisul.

- De aproape şapte ani este împreună cu Kim Sears, fiica fostului antrenor al Anei Ivanovic, fost lider feminin al tenisului feminin. Cei doi intenţionează să se căsătorească în 2013.

CV Murray

- Data naşterii: 15 mai 1987
- Locul naşterii: Glasgow
- Înălţime/greutate: 1,90 m/84 kg
- Palmares: 24 de titluri, din care 1 titlu de Grand Slam, 1 titlu olimpic şi
8 de Masters
- Bani câştigaţi din tenis: 23.442.501 $

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite