Karlovici, asul aşilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai înalt tenismen, croatul Ivo Karlovici (2.08 metri) s-a clasat şi în 2008 pe primul loc în clasamentul celor mai eficienţi jucători la serviciu. Croatul a servit 961 aşi, printre victimele sale numărându-se nume mari, precum Roger Federer, Lleyton Hewitt, Novak Djokovici sau Andy Roddick.

lChiar dacă anul acesta nu a mai reuşit să atingă bariera celor 1.000 de aşi, gigantul Ivo Karlovici a dovedit din nou că rămâne “bombardierul” circuitului ATP. Croatul a servit 961 de aşi, devansând în acest clasament tenismeni mult mai bine cotaţi, precum Andy Roddick sau Roger Federer.

Graţie serviciului său fabulos şi stilului său agresiv la fileu, gigantul de peste 2 metri înălţime şi-a pus deseori în dificultate adversarii direcţi. Printre victimele sale s-au numărat deja nume mari din tenisul mondial, ca Roger Federer, Lleyton Hewitt, Novak Djokovici sau Andy Roddick.

Anul 2008 a reprezentat cel mai bun sezon din cariera jucătorului născut la Zagreb. Karlovici a câştigat la Nottingham pe iarbă primul turneu din cariera sa şi a mai prins două semifinale la Rotterdam şi la Masters-ul de la Cincinnati. Datorită acestor rezultate, Karlovici a ajuns pe locul 14 mondial şi a încheiat anul pe poziţia a 26-a.

Un singur meci fără aşi în carieră

În cele 265 de partide, disputate de Ivo Karlovici în circuitul ATP, într-o singură partidă gigantul croat nu a servit niciun as. S-a întâmplat chiar anul acesta la Masters-ul de la Monte Carlo, când tenismenul de 2.08 metri a fost învins în două seturi, scor 6-7, 1-6, de francezul Gael Monfils.

Karlovici se află totuşi într-o ierarhie selectă a singurilor tenismeni care au servit 1.000 de aşi într-un sezon, alături de Pete Sampras, Goran Ivanisevici şi Andy Roddick. Anul trecut, croatul a reuşit 1.019 aşi, egalând performanţa din 2004 a americanului Andy Roddick.

Recordul absolut la acest capitol datează din 1996, când compatriotul lui Karlovici, celebrul Goran Ivanisevici, reuşea un număr incredibil de 1.477 de aşi.

Hănescu, printre cei mai buni la serviciu

Chiar dacă rareori excelează la capitolul aşi, Victor Hănescu se poate lăuda în schimb că este unul dintre cei mai buni tenismeni din lume la capitolul constanţă.

Românul se află pe locul trei la capitolul procentaj pe primul serviciu, cu 70% mingi reuşite în cele 43 de partide din acest sezon, fiind depăşit doar de Fernando Verdasco şi Potito Starace, ambii cu 73%.

Un amănunt ciudat este acela că elveţianul Roger Federer nu se află pe primul loc în niciunul din cele 10 clasamente întocmite de statisticieni ATP în acest sezon.

Aşi:

1. Ivo Karlovic (Croaţia)   961 (54 partide)
2. Andy Roddick (SUA)  886 (61)
3. Roger Federer (Elveţia)   675 (77)
4. Robin Soderling (Suedia)  656 (64)
5. Feliciano Lopez (Spania)    572 (50)

Procentajul primului serviciu:

1. Fernando Verdasco (Spania)  73%
2. Potito Starace (Italia)    73%
3. Victor Hănescu (România)    70%
4. Rafael Nadal (Spania)  69%
5. Andy Roddick (SUA)   68%

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite