Irina Spîrlea: „Fetelor, jucaţi de plăcere!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Spîrlea (prima  din dreapta) le va susţine moral pe fete  la competiţia  de la Lisabona
Irina Spîrlea (prima din dreapta) le va susţine moral pe fete la competiţia de la Lisabona

Irina Spîrlea, cea mai bună jucătoare de tenis a României după Virginia Ruzici, va conduce pentru prima dată echipa României de Cupa Federaţiei din postura de căpitan-nejucător. Fosta tenismenă le sfătuieşte pe jucătoarele care alcătuiesc echipa tricoloră să lase deoparte presiunea şi să joace cu inima.

„Adevărul Sporturi": De când te-ai retras, n-ai mai avut legatură cu tenisul. Cum te simţi din nou implicată în acest sport?

Irina Spîrlea: Întotdeauna m-am simţit bine când a fost vorba de tenis şi mai ales de România. Mă simt ca acasă. N-am fost niciodată adepta lumii cancanurilor şi a atmosferei de acest gen. Eu am fost tot timpul o fire mai retrasă. Mie nu mi-au plăcut niciodată chestiile astea de a ieşi în faţă cu ce n-ai făcut sau cu ce nu meriţi. Rezultatele mele au vorbit pentru mine.

Ai "negociat" ceva vreme cu FRT să vii căpitan la Cupa Federaţiei. Cu ce te-a înduplecat?

Am venit pentru că le consider pe fete o echipă bună, cu care cred că putem ajunge în Grupa Mondială. Este adevărat că am dat curs invitaţiei şi pentru că sunt prietenă foarte bună cu Sanda (n.r. - Ruxandra Dragomir, preşedintele Federaţiei Române de Tenis).

Ştiai că vor lipsi Sorana Cîrstea şi Monica Niculescu?

Nu. Am aflat abia după Australian Open. Din câte am înţeles s-au accidentat. Sorana a revenit la vechea accidentare, cea din toamnă, iar Monica are probleme la un picior. Dar chiar şi aşa, cred că echipa pe care o avem acum poate merge departe.

Acum câteva luni spuneai că nu ai mai pus mâna pe rachetă de câţiva ani buni. S-a schimbat ceva?

Nu, nu s-a schimbat nimic. Nici acum, la antrenamentul fetelor nu am jucat. Am pus mâna pe rachetă şi doar atât. Eu le susţin moral. Avem antrenori, sparring-parteneri, deci nu e nevoie să pun eu mâna pe rachetă. Eu sunt doar cu gura mai mult.

Ai jucat patru ani în Cupa Federaţiei. Care erau avantajele şi dezavantajele pentru tine ca jucătoare?

Noi nu aveam presiunea pe care fetele o simt astăzi. Noi jucam de plăcere. Pentru mine, Cupa Federaţiei când jucam cu Sanda şi Florenţa, ca antrenoare, a fost un concurs unde mă duceam şi mă distram.

Dar la un moment dat ai refuzat să te mai prezinţi.

Pentru că am avut probleme cu Federaţia. N-am avut niciodată divergenţe pe această temă cu Sanda sau Florenţa, ci cu cei care conduceau atunci forul românesc de tenis. Altfel, aş fi jucat cu mare plăcere, pentru că la competiţiile pe echipe mă duceam cu drag şi fiindcă nu aveam presiune. Câteodată chiar aveam rezultate mult mai bune decât la concursuri. Asta vreau să le invit şi pe fete să joace acum la Lisabona: de plăcere, fără presiune.

Soţul tău, Massimiliano, ce a zis când te-ai hotărât să vii căpitan la Fed Cup?

Deciziile mele nu le-am luat niciodată împreună. Nici când jucam. Fiecare ştie exact ceea ce face şi avem încredere. De asta ne înţelegem noi foarte bine (râde).Copiii i-am lăsat în siguranţă acasă, iar acum gândul meu este la Cupa Federaţiei.

Jucăm în Zona Europa/Africa

România, alături de alte 15 echipe va participa în perioada 3-6 februarie la Lisabona, la întrecerea pe echipe din zona Europa/Africa din cadrul Cupei Federaţiei. Cele 16 echipe care participă la această competiţie vor forma patru grupe. Câştigătoarele fiecărei grupe vor disputa barajul de promovare în Grupa Mondială, iar ultimele echipe clasate în aceste grupe vor retrograda din zona euro-africană.

Ţările care participă la această competiţie sunt: România, Austria, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Marea Britanie, Ungaria, Israel, Letonia, Olanda, Portugalia, Slovenia, Suedia şi Elveţia. „Sunt multe echipe de evitat deoarece majoritatea au în componenţă jucătoare de top 100", a precizat Irina Spîrlea.

Tenis
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite