Horia Tecău: „Sunt calm şi fericit de când joc doar la dublu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai bun jucător român de tenis la dublu, Horia Tecău (25 de ani) n-are decât o singură superstiţie când pleacă în turnee, îi place să-şi facă vacanţele pe plaje însorite şi vrea să rămână în sportul alb şi după retragere. Iată câteva lucruri inedite despre Horia Tecău, finalist anul acesta la Wimbledon la dublu masculin.

- E născut la Braşov, dar a trăit de mic la Constanţa.

- A început sa joace tenis la vârsta de şapte ani. La 14 ani a primit o bursă în SUA şi a încheiat un contract de impresariat cu firma IMG. S-a antrenat în SUA, inclusiv la academia lui Nick Bolletieri.

- Până la 7 ani a făcut înot. A trecut la tenis pentru că piscina de la intrarea din Mamaia s-a închis pentru a se face sală de bingo!

- Nu este un tip superstiţios, însă nu pleacă niciodată la vreun turneu fără „Noul Testament" dăruit de mama lui.

- Primele lui contracte au venit din partea companiilor de echipamente sportive: Head, Reebok, Fila, Wilson.

- S-a axat pe dublu din 2008. „A fost o perioadă când nu câştigam nimic nici la simplu, nici la dublu. Atunci am înţeles că să joc bine la dublu este o oportunitate imensă pentru mine, ceea ce s-a şi întâmplat. Sunt calm şi fericit de când joc la dublu. Am lucrat în special la pregătirea specifică jocului de dublu", explica el anul trecut pentru „Gazeta Sporturilor".

- Se antrenează 4-5 ore pe zi.

- Dacă va câştiga suficient, ar investi mare parte a veniturilor într-o afacere în imobiliare. Şi-ar dori, de asemenea,
să-şi cumpere o proprietate.

- Şi-ar cumpăra un apartament în Miami: "Mă atrage mult ideea de a locui în America. E o ţară în care poţi face foarte multe lucruri".

- La începutul acestui an visa să urce pe locul 30 de dublu. Acest vis i s-a împlinit la jumătatea sezonului. De azi, el va intra în Top 20.

- Cele mai tari meciuri din carieră: Cele din Cupa Davis cu Ecuadorul, Franţa şi Rusia. Se adaugă finala de la Wimbledon.

- Şi-ar dori să joace până la 32-33 de ani. După ce va pune punct carierei de performanţă, speră să lucreze tot în lumea tenisului.

- Fiind născut la finele lunii ianuarie, ziua de naştere îl prinde, de regulă, în Australia.

- Cea mai frumoasă vacanţă petrecută era, până acum, cea de anul trecut, de după Wimbledon. A fost opt zile în Paphos, Cipru, împreună cu iubita lui de atunci.

- În afara tenisului, îi place fotbalul şi baschetul. Este fan al formaţiei FC Barcelona. În 2008 şi 2009 s-a antrenat la Barcelona şi a avut chiar ocazia de a merge la câteva meciuri pe Nou Camp. Din ţară, ţine cu Farul.

- O zi perfectă pentru constănţean ar fi pe o plajă, la soare, 30 de grade, valuri înalte şi un cocktail lângă el.

- Singurele vacanţe pe care şi le permitea până acum erau cele din perioada Crăciunului şi prima săptămână după turneul de la Wimbledon.

- Timpul liber îl foloseşte cel mai mult pentru odihnă şi pentru a ţine legătura cu prietenii. De asemenea, se uită la filme, citeşte o carte sau ascultă muzică.

- Ca orice jucător de tenis care se respectă, şi Horia are o colecţie de filme. Deseori face schimb cu ceilalţi sportivi. I-a plăcut foarte mult varianta 3D a filmului Avatar.

- Regretă faptul că lumea nu mai scrie mailuri cum o făcea acum câţiva ani. „Se rezumă la mesaje sumare pe pagina de profil. Este şi acesta un mod de a comunica. Pot să aflu ce fac unii dintre prietenii mei fără să vorbesc direct ei", spune el. Are pagini personale pe Hi5 şi Facebook.

- Când a jucat la Chennai, în 2008, a debutat în modelling, alături de Nikolai Davidenko, elveţianul Yves Allegro, partenerul lui de atunci, şi de echipa de Cupa Davis a Indiei: Leander Paes, Prakash Amritraj şi Mahesh Bhupathi. Totul s-a petrecut la petrecerea jucătorilor.

- Mereu pe drumuri, Horia a făcut chiar şi Revelionul în avion. „Dar atunci când eşti un jucător profesionist nu mai ţii cont de nicio sărbătoare. Trebuie să fii pe terenul de tenis, oriunde în lume, şi să-ţi faci treaba", explică el. Nu se sfieşte să folosească şi cursele low-cost.

- Nu i se pare greu să stea în hoteluri sau la cozile din aeroporturi, în schimb îi e greu să stea departe de familie şi prieteni.

- Are carnet, dar nu are maşină.

- Actriţa preferată: Penelope Cruz.

- Visul lui: să ajungă la Masters.

- S-a mutat în Bucureşti la începutul anului trecut.

Finalele de la Wimbledon

Masculin: Rafael Nadal (Spania) - Tomas Berdych (Cehia) 6-3, 7-5, 6-4

Masculin dublu: Jurgen Melzer (Austria) / Philipp Petzschner (Germania) - Robert Lindstedt (Suedia)/ Horia Tecau (România) 6-1, 7-5, 7-5

Feminin: Serena Williams (SUA) - Vera Zvonareva (Rusia) 6-3, 6-2

Feminin dublu: Vania King (SUA) / Y. Shvedova (Kazaksthan)-foto - Elena Vesnina (Rusia) / Vera Zvonareva (Rusia) 7-6 (2), 6-2

Dublu mixt: Wesley Moodie (Africa de Sud)/L.Raymond (SUA) - L. Paes (India)/C. Black (Zimbabwe) - după închiderea ediţiei.

Juniori masculin: Marton Fucsovics (Ungaria) - Benjamin Mitchell (Australia) 6-4, 6-4

Juniori dublu masculin: Lewis Burton (M. Britanie) /George Morgan (M. Britanie) - Liam Broady (M. Britanie) /Tom Farquharson (M. Britanie) - după închiderea ediţiei.

Juniori feminin: Kristyna Pliskova (Cehia) - Sachie Ishizu (Japonia) 6-3, 4-6, 6-4

Juniori dublu feminin: Timea Babos (Ungaria)/Sloane Stephens (SUA) - Irina Khromacheva (Rusia)/Elina Svitolina (Ucraina) 6-7(7), 6-2, 6-2

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite