Halep şi Dulgheru scriu istorie în America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două jucătoare au făcut senzaţie la US Open. Prima a eliminat-o pe Li, deţinătoarea titlului la Roland Garros, iar cealaltă pe Kvitova, campioana de la Wimbledon. Româncele au furnizat singurele mari surprize din primul tur la US Open. Pentru Halep a fost prima ei victorie în faţa unei jucătoare din Top 10.

La US Open nu s-a mai vorbit, probabil, atât de mult despre România de pe vremea când Ilie Năstase îi subordona pe americani chiar pe cimentul lor fierbinte. Deşi nu a trecut decât un tur, niciuna dintre câştigătoarele celorlalte turnee de Grand Slam ale anului nu se mai află pe tablou. Kim Clijsters, deţinătoarea titlului la Australian Open, nu participă, fiind accidentată. Dar de eliminarea celorlalte două, Na Li (Roland Garros) şi Petra Kvitova (Wimbledon), sunt „responsabile" două românce arţăgoase şi încăpăţânate, care au produs cele mai mari surprize de până acum. Cu atât mai mari, cu cât niciodată în ultimii 40 de ani nu s-a mai întâmplat ca deţinătoarele trofeelor de Grand Slam din anul respectiv să nu ajungă măcar în turul doi la Flushing Meadows.

Psihic de fier, fizic beton

Pentru Halep a fost, fără îndoială, cel mai bun rezultat din carieră. Niciodată micuţa jucătoare din Constanţa, care va împlini 20 de ani în luna septembrie, nu învinsese o jucătoare dintre primele zece ale lumii. Avertismentele însă au venit de-a lungul acestui an. A urcat pentru prima oară în top 60, a jucat un meci curajos cu Serena Williams la Wimbledon şi a învins-o pe Svetlana Kuzneţsova (17 WTA) cu doar două săptămâni în urmă.

„Cu Na Li am făcut cel mai bun meci al carierei. Am fost atât de nervoasă înainte de meci, am avut emoţii, pentru că nu e uşor să joci împotriva unei câştigătoare de Grand Slam. Dar mi-am spus că trebuie să mă bucur de fiecare minge şi să încerc să joc la cel mai înalt nivel", a declarat, după meci, Halep.

Aceasta a hărţuit-o permanent pe Na Li, i-a returnat cu încăpăţânare orice minge, a alergat pe tot terenul şi, în cele din urmă, chinezoaica a cedat, comiţând 54 de greşeli neforţate. Scorul? 6-2, 7-5.

Dulgheru a dat tonul

Alexandra Dulgheru a fost însă cea care a dat tonul surprizelor. Luni, ea a învins-o pe deţinătoarea trofeului de la Wimbledon, Petra Kvitova, scor 7-6 (3), 6-3. Alexandra a jucat azi-noapte (după închiderea ediţiei) cu Monica Niculescu, România având astfel asigurată o prezenţă în turul trei de la US Open.

40 de ani au trecut de când niciuna dintre câştigătoarele celorlalte turnee de Grand Slam ale anului nu a ajuns în turul doi la US Open.

Na Li, contracte de 42 de milioane de dolari

Victima Simonei Halep a devenit în acest an prima chinezoaică învingătoare la un turneu de Grand Slam. Succesul a provocat isterie în China, iar, drept urmare, jucătoarea a semnat în această vară contracte de publicitate în valoare de 42 de milioane de dolari. Na Li este pe locul şase mondial în prezent şi era a şasea favorită la US Open. Petra Kvitova, eliminată de Dulgheru, este locul şapte în lume şi a devenit prima jucătoare născută după 1990 care câştigă la Wimbledon.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite