Fabrice Santoro, magicianul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datorită abilităţii sale de a lovi mingea cu ambele mâini indiferent de situaţie, Pete Sampras l-a numit pe Fabrice Santoro, „Magicianul” . La 36 de ani, jucătorul de tenis este cel mai în vârstă tenismen din top 100 ATP, deţinând totodată şi recordul de participări la Grand Slem-uri: 66.

Nu mai este la prima tinereţe, însă a rămas la fel de ambiţios şi rezistent. Fabrice Santoro, care s-a născut în Tahiti, este rezident în Elveţia şi reprezintă Franţa în turnee, a împlinit în decembrie anul trecut 36 de ani, fiind astfel cel mai în vârstă jucător din top 100 ATP.

Aflat în prezent pe poziţia 60 în clasamentul mondial, francezul este ştiut de către colegii din tenis ca un  jucător puţin mai ciudat din cauza stilului în care loveşte mingea. În acest sens, Marat Safin spunea că mai bine ar muri decât să spună că joacă împotriva lui Fabrice Santoro, rusul fiind învins de ­şapte ori de jucătorul din Hexagon.

Francezul a fost poreclit „Magicianul“ de către Pete Sampras, iar argumentele care au stat la bază fiind abilitatea de a zăpăci adversarul prin „punerea” mingii în cele mai ascunse colţuri ale terenului, prin traiectoria şi efectul pe care îl dă acesteia, modificări de ritm şi schimbarea rachetei dintr-o mână în alta, fiind capabil să lovească la fel de bine şi cu forţă atât cu dreapta, cât şi cu stânga, iar din când în când forehand-ul şi backhand-ul le joacă cu ambele mâini.

Explicaţia lui pentru această „ciudăţenie” este obişnuinţa de a juca cu rachete mai grele încă de la şase ani. Din această cauză trebuia să o susţină cu ambele mâini. În timpul său jocul s-a perfecţionat, astfel încât a putut să reteze mingea cu ambele mâini.

A nimicit 17 lideri mondiali

Fabrice Santoro a învins 17 jucători de tenis, care au fost odată în fruntea clasamentului mondial, pe toată durata carierei sale. 

Printre cei care au avut de-a face cu stilul său „unique” de a juca se numără legende ale sportului alb, cum ar fi Jimmy Connors, Mats Wilander, Boris Becker, Stefan Edberg, Jim Courier, Andre Agassi, Pete Sampras, Thomas Muster, Marcelo Ríos, Gustavo Kuerten, Carlos Moyà, Pat Rafter, Juan Carlos Ferrero, Marat Safin, Lleyton Hewitt, Andy Roddick şi  Roger Federer.

Deţinător al mai multor recorduri în sportul alb, francezul a câştigat cel mai lung meci din istoria Open Era. În 2004, la Roland Garros, l-a învins pe compatriotul său Arnaud Clément în nu mai puţin de şase ore şi 33 de minute, scor 6–4, 6–3, 6–7, 3–6, 16–14, în prima rundă a turneului.

Tot el a obţinut victoria în prima ediţie a turneului de la Doha, iar cel mai sus la un Grand Slem a ajuns în sferturile de finală la Australian Open în 2006. La dublu a câştigat acest turneu de două ori, în 2003 şi 2004.

Conform ATP, în octombrie anul trecut, Santoro avea contabilizate cele mai multe înfrângeri în partidele jucate la simplu, 423.

Santoro, 36 – Tomic, 16

Dacă Fabrice Santoro este cel mai în vârstă participant la Australian Open, la capătul celălalt se află australianul Bernard Tomic,  care are doar 16 ani şi 103 zile. Abia pe locul 786 în clasamentul ATP, Tomic a câştigat anul trecut turneul australian la juniori.

Bernard Tomic a beneficiat de un wild-card pentru a putea participa la Australian Open, iar tenismenul este văzut în ţara sa ca o mare speranţă a sportului alb, care nu se bazează decât pe un singur reprezentant de marcă, Lleyton Hewitt.

Tenismenul de doar 16 ani şi-a făcut debutul în circuitul internaţional abia acum două săptămâni la turneul de la Brisbane, atunci când a fost învins în primul său meci de Fernando Verdasco.

Compatriotul lui Bernard Tomic, australianul Lleyton Hewitt, era cu patru luni mai tânăr atunci când a participat pentru prima dată la Australian Open.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite