Enigma Soranei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Sorana Cîrstea
Sorana Cîrstea

După doi ani şi jumătate, Sorana Cîrstea (20 de ani) a ieşit din Top 100 WTA. Ea ocupa săptămâna trecută poziţia 107 în clasamentul mondial. Din 26 de turnee la care a jucat în acest an, tenismena română a ieşit încă din primul tur la mai mult de jumătate dintre ele. Acum, a luat-o de jos, de la turneele ITF.

La începutul anului 2008, Sorana Cîrstea intra în Top 100 al celor mai bune jucătoare de tenis din întreaga lume, fiind printre primele care ridicau iar ştacheta României în sportul alb după retragerea Irinei Spârlea şi Ruxandrei Dragomir. A urmat un urcuş constant în ierarhia WTA.

Primul titlu major la Taşkent (Uzbekistan) în acelaşi sezon, intrarea în Top 50, apoi sferturi de finală la Roland Garros, poziţia 23 WTA şi se părea că Sorana găsise reţeta succesului. Mai ales după ce a semnat un contract cu Adidas şi a avut posibilitatea să se antreneze cu idolii ei, Stefi Graff şi Andre Agassi. Sorana era pe val, iar speranţele unei întregi naţiuni de a avea o reprezentantă din nou în elita mondială a tenisului începeau să prindă contur. Chipul angelic şi zâmbetul larg şi inocent au atras imediat bliţurile fotografilor şi invitaţiile din ce în ce mai dese la petreceri de tot felul. Mai mult, desemnată una dintre cele mai sexy jucătoare, era programată să joace pe terenurile centrale ale marilor turnee, ceea ce a atras nemulţumirea colegelor de circuit.

Însă, în iureşul evenimentelor din afara sportului, românca îşi păstra încă doza de luciditate. „Frumuseţea fără rezultate pe teren nu înseamnă nimic. Vreau să iau totul pas cu pas, să-mi îmbunătăţesc jocul şi să intru în primele 20 de jucătoare ale lumii", spunea Sorana după sfertul de finală jucat la Grand Slam-ul din Franţa, în 2009. A urmat accidentarea de la călcâi care a făcut-o să rateze finalul sezonului trecut. A revenit la începutul anului, însă realitatea de pe terenul de joc nu avea să mai fie aşa roză. Sorana este în cădere liberă, săptămâna trecută ocupând poziţia 107 WTA. Cel mai bun rezultat al sezonului a fost un titlu de dublu la Estoril, unde a înregistrat şi cea mai bună performanţă la simplu, o semifinală.

image

2010, Un an de coşmar

După doi ani şi jumătate de luptat cot la cot cu jucătoare de top s-a văzut aruncată din ierarhia celor mai bune o sută de tenismene. Un an de coşmar pentru tânăra târgovişteancă. Din 26 de turnee la care a participat în acest an, la mai mult de jumătate (14) a pierdut în primul tur, incluzând Grand Slam-urile de la Roland Garros, Wimbledon şi US Open. Mai mult, la Montreal şi New Heaven nici nu a trecut de faza calificări, iar la Budapesta şi Marbella a fost învinsă de jucătoare venite din faza preliminară, ultima- Simona Halep.

În timp ce competiţiile majore s-au mutat în Asia, Sorana continuă în SUA, unde participă la turnee challenger. Acolo, lucrurile au început prost, dar merg spre bine. Mai întâi a fost eliminată la Albuquerque (75.000 $) de a 356-a jucătoare a lumii. Apoi, a participat la challenger-ul de 50.000 $ de la Las Vegas, unde se simte ca acasă, deoarece e locul în care petrece o treime din an antrenându-se împreună cu cei din echipa Adidas. Iar rezultatele s-au văzut: a ajuns în finală după ce a trecut, în semifinale, de Edina Gallovits. Ea urma să joace aseară pentru titlu cu a doua favorită, americanca Varvara Lepcenko. O victorie i-ar reda nu doar încrederea, ci ar însemna renaşterea unei jucătoare care în urmă cu un an o bătea de două ori pe Caroline Wozniacki, daneza aflată la două victorii distanţă delocul 1 WTA.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite