Lucia Romanov: "Am jucat finala în rochia lui Dominique"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucia Romanov: "Am jucat finala în rochia lui Dominique"
Lucia Romanov: "Am jucat finala în rochia lui Dominique"

Lucia Romanov a jucat finala de junioare de la US Open, din 1976, fiind îmbrăcată cu hainele fostei soţii a lui Ilie Năstase. Singura junioară din România care a ajuns vreodată până în ultimul act, la simplu, la Marele Şlem american a fost ajutată de familia marelui tenismen, de fostul ei antrenor Enrico Mondiano, dar şi de antrenamentele cu Ivan Lendl şi Jhon McEnroe.

Amintirile o răscolesc şi o fac să zâmbească nostalgic pe Lucia Romanov, cea care a triumfat în urmă cu mai bine de trei decenii, la US Open, la juniori, la simplu. Este primul trofeu de Mare Şlem cucerit de „copiii” noştri peste Ocean, al doilea venind în 2006, când Raluca Olaru şi Mihaela Buzărnescu au venit acasă cu titlul de campioane la dublu.

Chiar dacă au trecut atâţia ani de la acel mare succes, pentru Lucia Romanov toate parcă s-au întâmplat ieri. Imaginile îi inundă întreaga fiinţă şi povestea turneului care i-a deschis numeroase drumuri începe. „În acele zile m-am antrenat cu juniori şi junioare din toată lumea, inclusiv cu Ivan Lendl şi John McEnroe. De asemenea îmi amintesc şi de peripeţiile avute.

Înainte de meciul din finală, de emoţie am uitat rochia de tenis la locuinţa unde am stat. Am jucat într-o rochie pe care mi-a dat-o în ultima clipa Dominique, fosta soţie a lui Ilie Năstase. Cu o zi înainte de finală mi s-au rupt corzile la racheta care, în 1976, era racordată de mână de antrenorul meu, Tudorel Badin.

În SUA rachetele erau racordate folosind maşini de racordat la tensiuni specifice. Când am fost întrebată la ce tensiune doresc să fie racordată racheta, nu am ştiut ce să indic“, îşi aduce aminte amuzată fosta tenismenă, care din 1984 s-a căsătorit cu americanul Jim Stark, mutându-se la San Diego unde locuiesc şi în prezent împreună cu fiul lor Talon.

Susţinută de Năstase şi Mondiano

Crezând în potenţialul ei, Ilie Năstase şi antrenorul Enrico Mondiano au ajutat-o să ajungă peste Ocean, chiar dacă
Federaţia nu a avea bani să trimită pe nimeni acolo.

„Enrico, care imigrase (legal) cu un an înainte în SUA, a venit din Seattle ca să mă vadă jucând. De asemenea, Ilie
Năstase, la vârful lui de carieră şi-a făcut timp să aranjeze ca să fiu aşteptată la aeroportul din New York de prietenii lui, să am unde să fiu cazată, cu cine să mă antrenez în primele zile, şi tot aşa... El m-a inclus în anturajul lui, invitindu-mă să cinez cu grupul lui de prieteni“, mai spune Lucia.

image

Lucia Romanov, în turneul junioarelor de la US Open, în 1976



După acea mare izbândă şi după un sfert de finală jucat la Roland Garros şi multe alte turnee cucerite la dublu împreună cu sora sa geamană, Mia, Lucia s-a retras din planul sportiv dedicându-se familiei. „Cele mai importante evenimente în viaţa mea în afara tenisului a fost bineînţeles naşterea băiatului nostru, Talon Stark care acum are 13 ani, precedat de diploma de inginerie de la Facultatea Politechnică din Bucureşti, luarea masterului în business administration (MBA) de la San Diego State University şi de crearea businesului UniversityCash.com , pe care l-am vândut“, mai spune Lucia.

Tot în San Diego locuieşte şi sora sa geamănă şi fosta parteneră de dublu: „Stă la 15 minute de mine, din 1990. Este căsătorita cu Phil Hamilton şi împreună au o fetiţă de 12 ani, Carly. Talon şi Carly sunt ca frate şi soră”, spune mândră mama.

Talon a moştenit talentul mamei

Singurul fiu al soţilor Stark, Talon, în vârstă de 13 ani a moştenit pasiunea şi talentul mamei sale pentru tenis. „Anul trecut a avut un accident la cot. A trebuit să facă pauză un an. Mă bucur că acum joacă din nou şi sper să joace în anul urmator pentru o echipă de liceu şi la Naţionalele din SUA. Săptămâna trecută a început clasa a opta”, îşi laudă mama fiul, cu care schimbă mingile peste fileu aproape în fiecare zi.

Lucia Romanov-Stark

Data naşterii: 28 aprilie 1959
Rezident: Pacific Beach, San Diego
Palmares: finalistă la US Open-ul la junioare, a ajuns până în sfertui la Roland Garros, iar din 1978 până în 1983 a jucat pentru echipa de Fed Cup a României unde a făcut pereche la dublu cu sora sa geamănă, Maria.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite