Djokovici, mai tare decât Messi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jucătorul sârb de tenis, care a câştigat trei titluri de Grand Slam în 2011, a fost desemnat cel mai bun sportiv al anului.

Barcelona a intrat în istorie la Londra reuşind să câştige singurul trofeu care îi lipsea din vitrina clubului. Catalanii au primit trofeul Laureus pentru cea mai bună echipă din 2011. Echipa lui Pep Guardiola a câştigat campionatul, Supercupa Spaniei, Liga Campionilor, Supercupa Europei şi Mondialul Cluburilor, şi a fost văzută mai bună decât Dallas Mavericks, campioana din NBA, Red Bull, campioana din Formula 1, Noua Zeelandă, campioana mondială de la rugby, naţionala de crichet a Angliei şi naţionala de fotbal feminin a Japoniei.

Barcelona a mai prezentă şi la alte două categorii, Messi, la atletul anului şi Abidal, la revenirea anului. Din păcate pentru gruparea catalană, ambii au pierdut. Atacantul, care şi-a trecut în cont un al treilea „Balon De Aur", a fost depăşit de sârbul Novak Djokovici, care a câştigat trei turnee de Grand Slam în 2011, în timp ce fundaşul, care a revenit pe terenul de fotbal după ce i-a fost extirpată o tumoare la ficat, a fost „învins" de jucătorul de golf Darren Clarke.

image

De asemenea, au mai fost acordate două premii speciale. Sir Bobby Charlton (74 de ani) fost premiat pentru întreaga carieră, iar fostul fotbalist brazilian Raí Souza Vieira de Oliveira a primit o distincţie pentru munca sa în folosul cumunităţii.

La evenimentul care a avut loc la Londra au fost prezenţi Nadia Comăneci şi Ilie Năstase, membri ai Laureus World Sports Academy, alături de alţi foşti mari sportivi ca: Marcel Desailly, Boris Becker, Serghei Bubka, Martina Navratilova, Monica Seles sau Alberto Tomba.

Cum se votează

Premiile Laureus sunt acordate anual sportivilor care au înregistrat rezultate excepţionale în anul precedent. Votarea candidaţilor reprezintă un proces în două etape. În primă fază, jurnaliştii de sport de la cele mai importante publicaţii şi televiziuni din lume votează sportivii şi se creează o listă scurtă de şase nominalizaţi pentru cinci categorii.

La secţiunile sportivul anului cu dizabilităţi şi la sport extrem, nominalizaţii sunt aleşi de către de către o comisie. Apoi, câştigătorii sunt aleşi în urma voturilor secrete ale membrilor „Laureus World Sports Academy", 48 de persoane în total. 

Statueta cântăreşte 2,5 kilograme

Fiecare câştigător primeşte o statuetă Laureus produsă exclusiv de Cartier. Aceasta are o înălţime de 30 de centimetri şi o greutate de 2,5 kilograme. Figurina conţine 670 de grame de argint şi 650 de grame de aur. Natura universală a sportului este celebrată prin încrustarea, în bază, a celor cinci continente.

Câştigătorii premiilor Laureus 2012

- Sportivul anului: Novak Djokovici (Serbia, tenis)
- Sportiva anului: Vivian Cheruiyot (Kenia, atletism)
- Echipa anului: Barcelona
- Revelaţia anului: Rory McIlroy (Irlanda de Nord, golf)
- Revenirea anului: Darren Clarke (Irlanda de Nord, golf)
- Sportivul anului (persoane cu dizabilităţi): Oscar Pistorius (Africa de Sud, atletism)
- Sport extrem: Kelly Slater (SUA, surfing)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite