Davidenko, ţar peste campioni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Davidenko
Davidenko

Cel mai bun tenismen din Rusia la ora actuală, Nicolai Davidenko a devenit primul jucător din ţara sa care a cucerit titlul la Turneul Campionilor. El l-a învins în finală pe argentinianul câştigător la US Open, Juan Martin del Potro. Rusul a devenit cunoscut nu atât pentru rezultatele sale, ci mai ales pentru scandalul în care se vehiculează că a fost implicat cu „mafia pariurilor”.

Nu zâmbeşte foarte des, iar viaţa sa atât de pe teren, cât şi din afara acestuia este o necunoscută. Nicolai Davidenko a fost instruit în regimul comunist, strict şi de a fi cel mai bun. Restul contează prea puţin. Aduce la faţă cu fostul preşedinte al ruşilor, Vladimir Putin. Puţin chel, blond, cu privirea în şapte părţi şi cu un aer misterios.

Pândeşte şi analizează cu minuţiozitate toate mişcările colegilor pentru a găsi cea mai bună metodă de a-i învinge: cu armele proprii. Toate defectele sale de pe teren sunt completate de abilitatea de a se deplasa foarte uşor, adversarii săi comparându-l cu Speedy Gonzalez. „Este foarte rapid. Joacă ca şi cum ai fi în faţa unui PlayStation- aleargă pe tot terenul. E foarte dificil să-l găseşti nepregătit că unde e mingea ta e şi el pe poziţie", l-a caracterizat adversarul său din ultimul act de la Turneul Campionilor, Juan Martin del Potro.

Invidios pe faima lui Marat Safin

Este conştient că nu este la fel de popular ca Federer sau Nadal. „Chiar şi când am câştigat cu Federer, toată lumea se înghesuia să ia autograf de la Roger. Nu mă deranjează. Nu vreau să devin la fel de faimos ca aceşti băieţi deoarece este dificil. Prefer să trăiesc normal, să ies în oraş, să mai beau câteodată ceva fără ca a doua zi să apar prin ziare", spune Davidenko. Rusul admite că între el şi elveţian este o diferenţă destul de mare.

„El întotdeauna încearcă să stea în hotel diferit, în linişte, cu familia. Aici la Londra este faimos că a câştigat Wimbledonul. Toată lumea îl cunoaşte. A bătut recorduri în tenis. Dar, poate acum, când am câştigat şi eu Turneul Campionilor, voi avea şi eu o mică parte din faima lui Roger. Chiar îmi lipseşte, oarecum, această recunoaştere", a completat Kolia.

Nu vrea faima din întreaga lume, că ştie că e greu de cucerit, ci s-ar mulţumi pentru început să fie apreciat de conaţionalii săi, care au rămas cu mintea la Marat Safin. „Sper să fiu faimos în Rusia. Pentru mine este foarte important. Când am jucat cu Safin la Moscova, 80% dintre spectatori ţineau cu el. Am văzut cât de mulţi oameni îl plac, cum îl susţin şi le place cum joacă Marat, chiar dacă eu eram favoritul. Sunt puţin dezamăgit de reacţia lor. Dar o dată cu retragerea lui Safin să sperăm că lucrurile se vor schimba, şi eu să devin la fel de faimos ca el şi publicul să mă susţină la fel de stăruitor", s-a confesat rusul.

A strâns în cariera sa peste 13 milioane de dolari, dintre care un milion jumătate l-a câştigat doar la Turneul Campionilor de la Londra. Davidenko spune că aceşti bani îi sînt insuficienţi pentru a-şi cumpăra un apartament în Moscova. „Eu şi soţia mea nu avem încă un apartament în Moscova şi ne-am dori unul, însă milionul câştigat în capitala Marii Britanii nu este de ajuns pentru a ne achiziţiona unul. Sunt foarte scumpe. Vom aştepta să se mai ieftinească", a spus campionul de la Londra. Însă, o parte din banii câştigaţi deja sunt plănuiţi pentru o vacanţă în Maldive, destinaţia preferată a familiei Davidenko.

Acuzat de vinderea meciurilor

Cel mai mare scandal din tenisul mondial privind vânzarea meciurilor l-a avut în prim-plan chiar pe Nicolai Davidenko, în urmă cu mai bine de doi ani. Într-o primă fază, rusul a fost acuzat că a pierdut intenţionat meciul cu argentinianul Martin Vassallo Arguello, într-un turneu organizat la Sopot, în Polonia. După ce a câştigat primul set, Kolia l-a pierdut pe al doilea şi s-a retras în setul decisiv, invocând o accidentare. Potrivit caselor de pariuri, aproximativ cinci milioane de euro fuseseră pariate pe acest meci înaintea jocului şi în timpul primului set, adică de zece ori mai mult decât suma totală a mizei pentru un astfel de meci. În timp ce rusul câştiga primul set, pariurile continuau să crească în favoarea adversarului său.

Davidenko

Două luni după acest incident, acelaşi Davidenko a primit avertizare de la arbitru că nu-şi dă toată silinţa să câştige. Arbitrul meciului cu croatul Cilic, belgianul Jean-Philippe Dercq, a întrerupt întâlnirea după ce a sesizat că rusul îi dă fiecare punct adversarului. Dercq l-a avertizat pe Davidenko, spunându-i că este ciudat că un jucător de valoarea lui face zece duble greşeli într-un set. În final rusul a pierdut, fiind amendat de ATP.

Antrenat de la 7 ani de fratele său

Cel care i-a pus racheta în mână la vârsta de 7 ani a fost fratele său mai mare, Eduard. Născut în Ucraina, Nicolai l-a urmat pe fratele său în Rusia, unde acesta primise o slujbă să antreneze copii. „În Rusia aveam mai multe posibilităţi de a-mi dezvolta cariera de tenismen, iar Eduard nu mă slăbea nicio clipă şi mă punea să mă antrenez mai mult decât toţi ceilalţi", îşi aminteşte campionul. La 15 ani, nemaiavând rival în ţara sa a plecat în Germania să-şi continue pregătirea cu antrenori mult mai bine calificaţi, dar însoţit bineînţeles de fratele său.

„În Europa puteam juca mai multe turnee şi să câştig mai mulţi bani decât în Rusia", şi-a motivat Nicolai alegerea făcută. Ar fi vrut să devină şi cetăţean german, însă managementul Federaţiei l-a împiedicat. Urmărit îndeaproape pe tot parcursul lui de Eduard, acesta a devenit antrenorul lui de bază. „El mă cunoaşte cel mai bine şi am deplină încredere în el. Lui îi datorez tot ce am realizat până acum", a încheiat rusul.

Carte de vizită

Nume: Nicolai
Vladimirovici Davidenko
Data naşterii:
2 iunie 1981
Locul naşterii:
Sieverodonetsk, Ucraina
Porecle: Kolya, Iron Man, The Machine
Înălţime: 1,78 m
Greutate: 70 kg
A intrat în circuitul Pro, în 1999
Câştiguri din tenis: 13.239.499 de dolari
Titluri: 20
Palmares Grand Slam: Australian Open - sferturi (2005, 2006, 2007), Roland Garros - semifinale (2005, 2007), Wimbledon - runda a patra (2007), US Open - semifinale (2006, 2007), Turneul Campionilor - câştigător (2009)

Davidenko

A învins câştigătorii de Grand Slam din 2009

Nicolai Davidenko a devenit primul tenismen rus care câştigă Turneul Campionilor. Eforturile lui de la Londra au fost remunerate cu 1.510.000 de dolari şi ocupă la sfârşitul sezonului 2009, locul 6 în clasamentul mondial. „Până în 2008 am tânjit incontinuu la trofeul acesta. Nume mari precum Federer, Sampras, Djokovici sunt trecute în istoria de aici. De acum va fi şi al meu. Este un sentiment extraordinar", a spus rusul.

În drumul său spre titlu, Davidenko i-a învins pe toţi câştigătorii de Grand Slam de anul acesta. Astfel, l-a eliminat pe Rafael Nadal încă din grupe, a urmat Roger Federer în semifinale şi argentinianul Del Potro în ultimul act. „Anul viitor va fi unul foarte interesant. Acest titlu, ultimul din an, mi-a dat mai multă ambiţie că pot să înving pe oricine. Ştiu că timp de cinci ani Turneul Campionilor se va ţine la Londra, ceea ce este foarte bine pentru toată lumea, deoarece condiţiile sunt excelente", a mai spus Davidenko.

PROFIL DE CAMPION

Căsătorit cu Irina

Înainte de Cupa Davis din 2006, Nicolai Davidenko a cerut-o în căsătorie pe prietena sa de mult timp, Irina. De atunci, soţia îl însoţeşte peste tot la turnee. „Este talismanul meu norocos", a explicat rusul, care i-a mulţumit imediat ce a câştigat Turneul Campionilor.

Se relaxează la pescuit

Când nu se află în turnee sau în sala de antrenament lui Nicolai îi place să meargă la pescuit. Şi pentru că nu are foarte mult timp liber, rusul pescuieşte cât mai aproape de Volvograd, oraş unde este stabilit împreună cu soţia sa Irina.

ADEVĂRUL CAMPIONILOR

„Davidenko este ca o zvârlugă pe teren"

Victor Crivoi, jucător profesionist de tenis

Victor  Crivoi

Pe Davidenko îl ştiu de când aveam vreo 15 ani. L-am întâlnit prima dată în Germania, unde el se antrena. Stătea pe teren câte şapte ore pe zi. Nu schiţa nicio grimasă, ci doar îşi vedea de treaba lui. Nici acum nu îl vezi făcând glume sau râzând cu băieţii. Indiferent dacă pierde sau câştigă are aceeaşi expresie a feţei care nu zice nimic. De pe atunci era foarte sârguincios şi ambiţios. Nu-l vedeam în top 5 ATP deoarece nu avea talent, dar era destul de bun pe teren pentru că muncea foarte mult. De atunci şi-a îmbunătăţit vizibil loviturile.

A învins tenismeni de două ori mai puternici, cum ar fi Federer sau Soderling, şi mai înalţi ca el, ca Del Potro şi chiar Hane, şi asta deoarece compensează toate aceste neajunsuri cu o incredibilă uşurinţă de a se mişca pe teren şi o fineţe a loviturilor care ţi le plasează parcă cu mâna. Este ca o zvârlugă pe teren. Reuşeşte să te scoată din ritm şi să dea impresia că adversarii săi nu dau totul pe teren.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite