Crivoi s-a luptat şi cu astmul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Tenismenul care a adus României victoria în partida din Cupa Davis cu Finlanda  a jucat chinuit de o afecţiune  destul de gravă
Tenismenul care a adus României victoria în partida din Cupa Davis cu Finlanda a jucat chinuit de o afecţiune destul de gravă

Tenismenul care a adus României victoria în partida din Cupa Davis cu Finlanda a jucat chinuit de o afecţiune destul de gravă.

Pe umerii, în mintea şi în racheta lui Victor Crivoi s-a aşezat meciul decisiv al confruntării cu Finlanda, având ca miză rămânerea în grupa a doua valorică a Cupei Davis.

Victor Crivoi şi Harri Heliovaara au mers cap la cap, finlandezul cu „măciuca" la el, al nostru cu lovituri mai curate. Ambii jucători au părut tot mai epuizaţi cu fiecare minge apăreau crampele, cârceii, iar într-o parte a terenului şi... astmul. Nu cu mult timp în urmă, Victor Crivoi a aflat că pe buletinul lui medical a apărut şi această boală. S-a aşezat la capătul unei liste pe care mai e scris aşa: platfus, alergie la gluten, miopie, artroză de şold, fractură de metatarsian.

Când auzi de câte a suferit Victor Crivoi, te gândeşti la el ca la copilul vitregit al tenisului. Pentru că nici banii pentru acest sport nu i-a găsit uşor, atât timp cât tatăl lui este profesor de educaţie fizică, iar mama s-a pensionat timpuriu. Revenind la meci, finlandezul a început tare ultimul set, avea 3-0 şi 4-1.

Crivoi nu s-a  resemnat cu înfrângerea. Victor a făcut breakul în game-ul şapte, apoi încă unul în game-ul 11, iar la 6-5, românul servea pentru meci. În pauza de odihnă, Victor parcă era în transă, a stat câteva secunde pe bancă şi a fugit spre locul de serviciu, invitându-l pe finlandez să intre în arenă, să pună capăt meciului. N-a schiţat niciun gest, până după punctul final, când s-a prăbuşit efectiv din picioare, trezit apoi de uralele publicului şi îmbrăţişările colegilor. A ajuns eroul de moment al tenisului românesc deşi, dacă Ungur şi Hănescu nu ar fi fost în conflict cu federaţia, boicotând participarea la Cupa Davis, Crivoi probabil nu s-ar fi regăsit nici în lot.

S-a operat la ochi

Victor Crivoi e bucureştean şi a început să bată mingea de tenis la Şcoala 121 din Drumul Taberei. S-a înscris la fotbal, dar a fost respins de două ori. La Liceul „Eugen Lovinescu", unde tatăl său era profesor de sport, l-a cunoscut pe Claudiu Munteanu, cel care avea să-i devină antrenor. La 15 ani s-a confruntat cu prima problemă de sănătate, miopia. La meciurile de seară abia vedea mingea, aşa că până la urmă a recurs la operaţie, căci avea alergie la lentilele de contact. Apoi, a suferit o fractură la metatarsian din cauza platfusului, după care a fost diagnosticat cu artroză de şold. „Unii doctori nu mai îmi dădeau doi ani de joc, alţii m-au liniştit, mi-au spus să-mi iau susţinătoarele de şold şi să nu mă opresc. Se întâmpla în 2006", şi-a amintit el.

Mâine ne aflăm adversarul

Miercuri la prânz este programată tragerea la sorţi pentru următorul tur, iar printre posibilii adversari ai României se numără Marea Britanie, Olanda, Rusia, Suedia, Slovacia, Polonia şi Africa de Sud. Meciurile vor avea loc cel mai probabil în februarie 2013.

„Am jucat cu sânge în adidaşi"

Victor Crivoi resimţea şi ieri efectele celei mai lungi partide din cariera sa, de patru ore şi 20 de minute.

„Adevărul": Victor, felicitări, cum te simţi?
Victor Crivoi: Acum? Bine de tot, sunt fericit că am adus punctul decisiv României şi tocmai de aceea aş putea spune că a fost meciul carierei mele. Mai ales că a avut această desfăşurare.

Cât de mult te-a consumat acest meci?
Păi m-a consumat de cu o seară înainte, când n-am putut să dorm mai deloc, gândindu-mă doar la meci. În timpul jocului, ce să vă zic, la un moment dat aveam sânge în adidaşi. Am avut adidaşi noi, care m-au jenat, iar rana s-a tot extins. 

Cum ai trăit setul decisiv?
Ştii care e problema? Că eu am pierdut multe meciuri chiar şi în acest an în setul decisiv. Sau am pierdut când mă aflam la o minge sau două de meci. Dacă aş fi câştigat toate aceste meciuri, acum nu mai eram pe 350, ci poate pe 150. Acum am reuşit să joc mai bine pentru că a fost şi publicul acesta minunat. Vreau totuşi să scrieţi că a fost victoria echipei, pentru că şi Marius Copil şi-a făcut punctul cu Heliovaara, iar Florin Mergea şi Horia Tecău au câştigat la dublu.

Chiar, cum ţi s-au părut suporterii?
Să ştii că la finalul unor puncte vedeam fără să vreau figurile unor oameni şi îmi dădeam seama cât mă susţin şi că au încredere în mine. Plus că au venit cu tricouri galbene, cu tobe, ceea ce nu prea am văzut la meciuri de Cupa Davis jucate de noi în alte oraşe.

Platfus, miopie, artroză de şold... E adevărat că ai aflat recent că ai şi astm?
Da, dar nu vreau să vorbesc despre asta. E o boală pe care pot să o tratez.

Dar căldura din sală te-a deranjat?
Ba da, mi s-a părut foarte cald, simţeam că nu e aer...

CV: Victor Crivoi

Data naşterii: 25 mai 1982
Loc în ATP: 354
Cea mai bună clasare: locul 75 în august 2009
Câştiguri din tenis: 548.644 de euro
Meciuri în Cupa Davis: 12 (4 victorii)

Info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite