Campioni la juniori, codaşi la senioric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răzvan Sabău şi Florin Mergea sunt ultimii campioni juniori români de la Wimbledon. Ei au ajuns acum să joace în turnee mici, la seniori. În ultimii 35 de ani, tenismenii noştri până în 18 ani au jucat în finalele de pe iarba londoneză de zece ori. Niciunul dintre aceştia nu a mai atins la seniori o performanţă asemănătoare.

O problemă întoarsă pe toate feţele nu are încă o soluţie viabilă: la juniori nu am dus niciodată lipsă de rezultate, dar, din păcate, trecerea la seniori a fost, de cele mai multe ori, una care a frânt aripile unor mari talente. „Vinovaţi” de aceste nereuşite s-au făcut pe rând sistemul, lipsa banilor sau profesionalismul antrenorilor. Şi totuşi de unde această discrepanţă de la trofeele câştigate la turneele de Grand Şlem la vârste fragede, la a te zbate să te menţii în clasamentul ATP sau WTA participând la turnee futures?

„Lipsa unui antrenor profesionist care să ştie toate «dedesubturile» turneelor ATP e ceea ce mi-a lipsit la vremea respectivă. Însă, pe lângă asta, trebuie să ai talent şi să faci antrenamente specifice”, s-a scuzat Răzvan Sabău, campionul la juniori din 1993, ajuns acum până pe locul 600 ATP.

„Din cauza accidentării am stat pe tuşă aproape doi ani şi jumătate. Acum îmi revin uşor-uşor”, a adăugat tenismenul, care săptămâna trecută a participat în calificări la turneul challenger de la Mamaia dotat cu premii de 30.000 de euro.

S-a vehiculat că mentalitatea tenisului nostru nu a atins acea cotă în care talentele de 16 ani, aşa cum au fost Boris Becker sau Monica Seleş, să fie aruncate în vâltoarea turneelor profesioniste. Aşteaptă vârsta majoratului pentru a face pasul spre seniori. Iar până atunci „bat copii de 12-13 ani”.

„Perioada de juniorat este una de formare. Jucătorii de afară intră foarte repede în turneele de seniori. Văd că tenisul feminin a crescut mult. Avem mai multe fete tinere care au făcut saltul în WTA şi evoluează bine. Mi-aş dori ca acest grup să reuşească să stea mai mulţi ani în top”, a declarat Adrian Marcu, fostul căpitan al echipei de Cupa Davis.

image



Dublul a trecut testul

Dacă la simplu niciun jucător junior care a fost finalist la Wimbledon nu se află în top 100 tenismeni profesionişti, la dublu avem doi: unul la feminin, Monica Niculescu (34WTA), şi unul la masculin, Horia Tecău (68 ATP).

Ana Bogdan este singura reprezentantă a României

image


La ediţia de anul acesta, România va fi reprezentată la juniori doar de fete, băieţii neavând niciun jucător pe tabloul principal.

În contextul în care campioana de juniori din proba de dublu a turneului de la Roland Garros din acest an, Elena Bogdan, a preferat să nu participe pe iarba londoneză deoarece nu agreează această suprafaţă, Ana Bogdan (foto) e singura româncă din concurs. Cap de serie numărul 3 la simplu, puştoaica de 16 ani participă şi în proba de dublu, alături de daneza Malou Ejdesgaard.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite