Au jucat trei zile!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanul John Isner (19 ATP) şi francezul Nicolas Mahut (149 ATP) au încheiat aseară cel mai lung meci din istoria tenisului: 11 ore şi cinci minute. Isner a câştigat acest duel pentru eternitate cu scorul de 6-4, 3-6, 6-7, 7-6, 70-68, doar setul decisiv fiind mai lung decât oricare alt meci întreg.

Spectatori lipiţi de scaune. Telespectatori înmărmuriţi în faţa televizorului. Oameni conectaţi la telefonul mobil sau la computer. Pasionaţi de tenis sau nu, toţi au vrut un singur lucru. Să fie martorii istoriei. Să o comenteze în direct. Să vadă cum doi gladiatori moderni nu vroiau să cadă din picioare. Francezul Nicolas Mahut şi americanul John Isner au definit eternitatea în tenis.

„Toată lumea vrea să ne vadă jucând în continuare. Dar eu nu mai văd mingea", a fost declaraţia lui Nicolas Mahut la finalul zilei de miercuri. Se juca deja de două zile. Dar maratonul maratonurilor pe terenul de tenis nu se terminase. Mahut şi americanul John Isner se aflau la egalitate în setul decisiv, 59-59, dar pe terenul 18, fără nocturnă, nu se mai vedea aproape nimic. Cel mai lung meci de tenis din istorie, început marţi, şi continuat miercuri avea să se încheie aseară.

Regina Angliei, pe planul doi

Iar joi, într-o zi în care Maiestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Angliei a vizitat pentru prima oară în ultimii 33 de ani Wimbledonul, meciul dintre Isner şi Mahut a fost din nou capul de afiş. „Bine că regina nu a venit la terenul 18. Dacă cei doi ar fi făcut o reverenţă nu s-ar mai fi putut ridica", a glumit în stilul caracteristic John McEnroe. A fost însă o exemplificare cum nu se poate mai bună a efortului depus de cei doi tenismeni.

Doar setul decisiv, 8 ore şi 11 minute, a durat mai mult decât cel mai lung meci din istorie, cel dintre Santoro şi Clement, de la Roland Garros, în 2004. Lovitură după lovitură, Isner şi Mahut şi-au construit pagina ce cu siguranţă le va fi rezervată în Cartea Recordurilor. „Mă simt un pic obosit", a glumit americanul la final. „Dar când joci un asemenea meci, în faţa unui asemenea public nu ai voie să te simţi obosit. Nicolas este un adevărat luptător", a completat el.

„John merită cu siguranţă victoria, au fost trei zile fantastice", a spus Mahut, jucător venit din calificări, unde mai jucase un set decisiv încheiat 24-22. Isner, cap de serie numărul 23, va juca în turul doi cu olandezul Thiemo de Bakker, numărul 43 ATP.

Recorduri doborâte de întâlnirea Isner - Mahut

Cele mai multe game-uri într-un meci de simplu: 183

Precedentul record: 112, tot la Wimbledon, în 1969, Pancho Gonzales - Charlie Pasarell 22-24 1-6 16-14 6-3 11-9 (regula tie-breakului nu fusese introdusă)

Cele mai multe gameuri, simplu sau dublu: 183
Precedentul record: 122 Stan Smith şi Erik van Dillen (USA) cu Patricio Cornejo şi Jaime Fillol (Chile), 7-9, 37-39, 8-6, 6-1, 6-3 Cupa Davis, 1973 (regula tie-breakului nu fusese introdusă)

Cei mai mulţi aşi: 112 (recordul lui John Isner; Mahut a reuşit şi el 103)

Precedentul record: 78 deţinut de Ivo Karlovici (Croaţia) împotriva lui Radek Stepanek (Cehia), Cupa Davis, 2009

Alte recorduri: Cei mai mulţi aşi cumulat - 215; Cel mai lung set decisiv - 8 ore şi 11 minute; Cele mai multe puncte: 980 (502 Isner, 478 Mahut)

Doar Dulgheru s-a calificat

Dintre cele patru jucătoare de tenis din România care au ajuns în turul al doilea al turneului de Grand Slam de la Wimbledon, doar Alexandra Dulgheru (cap de serie numărul 31) s-a calificat mai departe. Dulgheru a reuşit un meci aproape perfect în faţa anonimei Romina Oprandi din Italia, scor 6-2, 6-0 şi s-a calificat în premieră în turul trei pe iarba londoneză, unde va juca contra estoniencei Kaia Kanepi, cea care a eliminat-o pe Edina Gallovits.

Românca stabilită în Statele Unite a avut mari probleme la serviciu, în timp ce Kanepi a trimis opt aşi, într-un meci pe care l-a câştigat cu 6-4, 7-5. Monica Niculescu şi Raluca Olaru nu au avut nicio şansă în faţa favoritelor Flavia Penetta, respectiv Maria Şarapova. Italianca, a zecea favorită, a executat-o, scor 6-1, 6-1, pe Monica, în timp ce Raluca nu a reuşit decât cinci game-uri în partida încheiată 6-1, 6-4 pentru Şarapova, cap de serie numărul 16.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite