Gheorghe Pavel despre Andrei: "I-am dat o singură palmă toată viaţa pentru că a rupt o rachetă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tatăl lui Andrei, Gheorghe, a dezvăluit detalii mai puţin cunoscute din viaţa căpitanului nejucător al echipei de Cupa Davis a României. La 18 ani, „Cneazul“ a fost aproape să renunţe la tenis. Pentru prima oară în carieră, Andrei Pavel este căpitan nejucător al echipei de Cupa Davis a României. Tatăl lui, Gheorghe, nu-l lasă la greu nici acum, astfel că va merge la Sibiu.

La 15 kilometri de Constanţa, în comuna Valul lui Traian, departe de şosea şi alte zgomote, într-o vilă nou construită, modernă şi cu livadă în faţă, îşi petrec vacanţele, în România, Andrei Pavel, cu soţia şi cei doi copii. Vin la părinţi, care s-au mutat aici de 14 ani.

„Este a şaptea casă pe care o ridic şi sper că este şi ultima”, spune tatăl lui Andrei, Gheorghe Pavel. La cei aproape 70 de ani, George, cum îi spun nepoţii, încă se mai duce la meciurile lui Andrei, aşa cum făcea când era mic, însă acum doar la cele de Cupa Davis.

„Nu lipsesc la niciun meci. Sunt organizatorul galeriilor. Şi acum, la Sibiu, voi fi acolo”, adaugă tatăl lui Andrei. Prezenţa lui în tribună i-a dat lui Andrei de fiecare dată o oarecare siguranţă.

„De mic, de când a început tenisul, timp de patru ani, ­n-am lipsit la niciun antrenament de-al lui. Şi făcea câte două antrenamente pe zi de două ore sau două ore jumătate”, îşi aminteşte părintele fostului tenismen, care a participat şi la peste 80% din turneele lui Andrei în ţară.

„Vino, dom’le, să vezi că am intrat în focuri!“

De primii paşi în tenis ai lui Andrei, domnul Gheorghe povesteşte ca şi cum s-ar fi întâmplat ieri.

„Era în clasa a doua, avea 7 ani jumătate când a venit acasă şi mi-a zis: «Tată, m-am înscris la tenis!» Venise un antrenor prin clase şi i-a întrebat pe copii dacă vor să facă tenis, iar el a ridicat mâna”, spune Pavel senior, care nu a luat în serios opţiunea copilului.

Nu s-a dus să-l vadă până când Andrei nu a venit foarte hotărât acasă: „«Vino, dom’le, să mă vezi că am intrat în focuri.» Şi atunci am mers pentru prima dată. Era la 5 luni de când făcuse primul antrenament, iar o lună mai târziu câştiga Cupa Litoralului”, spune mândru părintele, care nu l-a bătut decât o singură dată în viaţă. Şi aceea, o palmă mai mult părintească, pentru că a rupt o rachetă.

„Avea un adversar ai cărui părinţi erau mai pricopsiţi, iar acel băiat juca cu o rachetă de carbon, pe când Andrei avea o rachetă de lemn”, spune Pavel senior. Palma aceea acum este bandajată. „M-am accidentat, că încă mai lucrez la casă”, spune Gheorghe Pavel despre faşa de pe mână.

image

Nu lipsesc la niciun meci. Sunt organizatorul galeriilor. Şi acum, la Sibiu, voi fi acolo.

image


Gheorghe Pavel
tatăl lui Andrei

Cu cotul la „măcelăria de oase“

La 18 ani, viaţa sportivă a lui Andrei a atârnat de un fir de aţă. După un accident stupid la cot, unul dintre oase i-a fost scos. „A venit din Germania în ţară şi am fost cu el la Agigea, unde era o „măcelărie de oase”. Oamenii de acolo au vrut să-i scoată mâna din cot, că oricum nu mai poate să facă sport în viaţa lui”, povesteşte tatăl despre ghinionul ce se abătuse asupra fiului său. Din fericire, salvarea a venit la o clinică din Germania, care l-a operat.

Copil,  în locul lui Cruciat

Andrei Pavel, căpitanul nejucătoar al echipei româneşti de Cupa Davis, a schimbat în ultimul moment formaţia de dublu a tricolorilor. Astfel că locul lui Adrian Cruciat va fi luat de Marius Copil. Nu a mai contat poziţia jucătorului în clasament, ci forma în care s-a prezentat la antrenamentele de la Sala Transilvania din Sibiu.

„Am stat zilele acestea şi am analizat fiecare jucător în parte, dar şi ca echipă. I-am văzut pe Tecău cu Mergea, pe Tecău cu Adrian Cruciat şi pe Tecău cu Copil şi am ajuns la concluzia că cea din urmă soluţie este cea mai bună. Mergea are nişte probleme personale şi nu a mai putut sta, iar Marius Copil s-a întrecut pe sine aici. A tras tare şi şi-a câştigat locul în echipă”, a declarat Andrei Pavel, care s-a consultat şi cu Horia Tecău în această decizie. Adrian Cruciat îşi recunoaşte şi el perioada mai slabă prin care trece.

„Am fost operat şi nu m-am­ putut antrena la nivel maxim. Am venit în Bucureşti pentru a mă antrena pe zgură, că urmează să particip la un turneu. Dacă nu era acesta, rămâneam să-i încurajez pe băieţi”, a declarat timişoreanul. Astfel, noua formulă cu care România va întâlni Rusia în prima manşă a Grupei Mondiale, partidă care va începe mâine, este Victor Hănescu, Victor Crivoi , Horia Tecău şi Marius Copil, iar rezervă, Petre Luncanu.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite