Alexandra Dulgheru, în faţa unei noi provocări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La prima participare pe tabloul principal de la Roland Garros, românca este favorita numărul 31. Patru fete - Alexandra, Sorana, Raluca şi Simona - plus Victor  au fost pe tablourile principale de simplu, de anul acesta, de la Roland Garros (23 mai – 6 iunie). Sorana a fost eliminată în primul tur.

Obosită de la turneul de la Varşovia unde a cucerit pentru a doua oară consecutiv titlul, Alexandra Dulgheru păşeşte în această săptămână, pentru prima dată din postura de senioară, pe zgura pariziană de la Roland Garros. „Am puţine emoţii, dar, după aceste partide, merg acolo cu mai multă încredere în mine. Mă resimt puţin, dar sper că voi avea timp să mă refac până la primul meci", a spus Alex, cea poreclită şi Piti, de la „petit" (mică).

Chiar dacă nu este decât o debutantă la acest turneu, cel mai bine clasată jucătoare română a momentului în ierarhia mondială (32 WTA) a atras deja aprecierile specialiştilor, fiind totodată desemnată cap de serie numărul 31 la Roland Garros „Românca Alexandra Dulgheru face progrese de la meci la meci, joacă un tenis academic şi eficace, un joc variat şi cu o mare inteligenţă tactică", spune unul dintre marii antrenori francezi, Patrick Mouratoglou, care deţine şi o academie în Hexagon şi care a „înregimentat-o" la sfârşitul anului trecut pe Sorana Cîrstea.

O altă novice tricoloră pe tabloul principal de la senioare este Simona Halep. Campioană la juniori în 2008, constănţeanca revine pe arena din capitala Franţei cu gânduri mari. Anul trecut, ea a pierdut în al doilea tur al calificărilor, iar la ediţia de anul acesta va juca, în primul tur, cu australianca Samantha Stosur, favorita a şaptea a competiţiei.

Într-o altă partidă, Raluca Olaru (80 WTA) o va întâlni pe rusoaica Anastasia Pivovarova.

Sorana, eliminată în primul tur

Sfertfinalistă anul trecut pe zgura pariziană, sorţii nu au avut milă de Sorana Cîrstea anul acesta, care i-au scos-o în cale, în primul tur la Roland Garros, pe campioana de anul trecut, Svetlana Kuzneţova. Doar într-o oră şi 12 minute, rusoaica s-a impus, ieri, în faţa româncei cu 6-3, 6-1. Sorana a condus în primul set cu 3-1, însă nu a reuşit să-şi păstreze avantajul.

Hănescu a rămas singur

Dacă anul trecut România era reprezentată pe tabloul principal, la masculin, de trei jucători, Andrei Pavel, Victor Crivoi şi Victor Hănescu, în sezonul curent a rămas doar ultimul. „Hane" (favoritul cu numărul 31) va juca în prima partidă împotriva spaniolului Oscar Hernandez (103 ATP). Cei doi s-au mai întâlnit anul trecut la turneul de la Bucureşti, când ibericul a câştigat.

Marele nostru Şlem

Din cele patru turnee de Mare Şlem de peste an (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open), cel de la Roland Garros este cel mai aproape de inima jucătorilor români. Din cel puţin două motive. Ne-a avantajat distanţa, fiind cel mai aproape de ţara noastră, dar mai ales faptul că se joacă pe zgură, cea mai răspândită suprafaţă de joc din România. Faţă de celelate competiţii asemănătoare, unde tricolorii nu au spart gura târgului, pe terenul parizian aceştia şi-au pus „amprenta" începând cu Ilie Năstase, în 1971, când a ajuns până în finală, iar doi ani mai târziu românul a ridicat trofeul.

Tot Năstase s-a impus şi la dublu, împreună cu Ion Ţiriac, în 1970. I-a urmat Virginia Ruzici, în 1978. De atunci, românii au mai ajuns de trei ori în sferturile de finală, prin Andrei Pavel, în 2002, Victor Hănescu , în 2005 şi Sorana Cîrstea, anul trecut. În schimb, la juniori, românii au dominat finalele din ultimii ani. Simona Halep a câştigat turneul în 2008, învingând-o pe o altă compatrioată, Elena Bogdan. Aceasta din urmă şi-a luat revanşa în 2009, când a câştigat trofeul la dublu.

image

Rafael şi Justine visează la al cincilea titlu

Nadal şi Henin îşi vor înapoi „coroana"

Cvadrupli campioni pe zgura pariziană, Rafael Nadal (2005, 2006, 2007, 2008) şi Justine Henin (2003, 2005, 2006, 2007) s-au întors anul acesta pentru a-şi recăpăta statura de „rege", respectiv „regină" la Roland Garros.

Cei doi nu au putut să-şi apere, în sezonul trecut, titlurile câştigate, spaniolul fiind accidentat, iar belgianca retrasă din activitate. Însă, atât Nadal, cât şi Henin sunt acum din nou în formă - ambii câştigând anul acesta turnee importante pe zgură - iar fanii tenisului aşteaptă să vadă în următoarele două săptămâni, tenis de calitate.

De accidentarea din 2009 a ibericului, profitat elveţianul Roger Federer pentru a-şi adjudeca primul său trofeu din capitala Franţei. La ediţia aceasta, cei doi se pot întâlni din nou, în finală. Rivalitatea de pe terenu dintre Rafa şi Roger este cea mai aprigă din ultima decadă a istoriei tenisului, cei doi întâlnindu-se până acum de 21 de ori, dintre care spaniolul, s-a impus în 14 dintre ele. Ultima a fost în urmă cu zece zile, în finala Masters de la Madrid, unde spaniolul a ajuns la numărul record de 18 titluri câştigate. 10 din cele 14 victorii ale lui Nadal cu Federer au avut loc pe zgură, suprafaţa preferată a ibericului.

Pe tabloul feminin, Henin simte din nou emoţiile competiţiei de pe terenul roşu. Revenită în circuit la începutul acestui an după aproape doi ani de absenţă, Justine a ajuns până în finala de la Australian Open, fiind învinsă de numărul 1 mondial, Serena Williams. „Am un sentiment ciudat. Conduceam spre Paris noaptea trecută având în portbagaj geanta de concurs. M-au năpădit la un moment dat o mulţime de emoţii şi amintiri numai la gândul că păşesc iar pe terenurile de la Roland Garros", a spus belgianca.

Chiar dacă nu are statura şi nici formele pentru a fi promovată ca una dintre cele mai atractive tenismene, Henin, la doar 1,67 de metri s-a impus în faţa fanilor şi ale adversarelor prin loviturile sale în unghiuri care sfidează regulile matematice.

image

Arena centrală „Philippe Chatrier“

Ultimul Mare Şlem pe zgura de la Roland Garros?

Cu o istorie de opt decenii, cel mai mare turneu de tenis pe zgură ce se desfăşoară în inima Parisului, pe terenurile de la Roland Garros, ar putea rămâne doar o amintire. Şi asta din cauza că primarul Parisului s-a răzgândit în privinţa proiectului de a construi o nouă arenă centrală cu un acoperiş retractabil, ce urmează a fi folosită începând cu 2013 sau 2014.

În aceste condiţii, Federaţia Franceză de Tenis (FFT) se gândeşte la posibilitatea de a muta French Open de pe Roland Garros la câţiva kilometri de capitala Franţei. „Se pare că anturajul primarului a devenit ostil faţă de proiectul nostru, lucru ce nu se întâmpla când l-am lansat.

Adăugând şi faptul că rezidenţii din zona complexului se opun, ne vedem forţaţi să căutăm alte opţiuni, inclusiv să părăsim acest sediu", a declarat Gilbert Ysern, directorul general al FFT. Din cele patru turnee de Mare Şlem, doar Australian Open şi Wimbledon au arene acoperite. Australian Open are două, iar Wimbledon şi-a inaugurat acoperişul retractabil anul trecut.

image
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite