A cucerit Australia la braţ cu „Lady Gaga“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Horia Tecău a câştigat, împreună cu americanca Bethanie Mattek-Sands, primul titlu de Grand Slam din carieră.

Patru decenii trecuseră de la ultimul succes al unui jucător român de tenis într‑un turneu de Mare Şlem. De ieri însă, istoria „sportului alb" de la noi este mai bogată după un rezultat remarcabil. Aflat la al doilea turneu disputat împreună cu americanca Bethanie Mattek-Sands, Horia Tecău a reuşit primul lui succes important. În finala Australian Open la dublu mixt, cei doi au trecut (6-3, 5-7, 10-3) de perechea Elena Vesnina / Leander Paes (Rusia / India).

Vine acasă astăzi

Câştigătorii n-au avut prea mult timp pentru declaraţii, fiecare având de prins avioanul care să-l ducă spre casă. „E un sentiment minunat. Am jucat două finale până acum (n.r. - alături de Robert Lindstedt, la dublu, la Wimbledon) şi mă bucur că, în sfârşit, am câştigat una. Sunt puţin grăbit. Trebuie să fug la aeroport în jumătate de oră. E bine că am «spart gheaţa». Mai ales că ştiu cât de greu este. De acum înainte sper să vină şi alte titluri", a declarat constănţeanul, care va sosi la Bucureşti, astăzi, în jurul orei 16.00.

Tecău şi-a felicitat partenera pentru jocul făcut. Bethanie Mattek-Sands e poreclită „Lady Gaga" în lumea tenisului pentru că apare pe teren în ţinute extravagante. De notorietate e episodul în care a fost amendată la US Open pentru că a purtat o pălărie de cowboy!

Are Peste un milion de dolari din tenis

Prin victoria obţinută ieri, la Melbourne, Horia Tecău a încasat 67.500 de dolari, adică jumătate din premiul oferit la dublu mixt. La această sumă se adaugă şi banii obţinuţi la dublu băieţi, adică 113.625 de dolari. Astfel, românul a început 2012 cum nu se putea mai bine şi a câştigat 181.125 de dolari la acest turneu!

Victoriile de la această ediţie a Australian Open l‑au propulsat pe Tecău printre jucătorii români care au devenit milionari din tenis. Constănţeanul a ajuns la 1.097.384 de dolari, însă cum nu joacă şi la simplu e imposibil să-i ajungă pe Andrei Pavel (5.123.329), Victor Hănescu (2.724.373) sau Ilie Năstase (2.076.761).

L-a remarcat „Nasty" când era copil

Horia Tecău provine dintr-o familie de sportivi. Bunicul său, Traian, a practicat box, iar Romeo, tatăl său, a jucat baschet de performanţă. Horia a intrat prima dată pe terenul de tenis la vârsta de şase ani. „Eu l-am dus şi i-am zis mereu că talentul nu e suficient, el trebuie susţinut de multă muncă", ne-a povestit Romeo Tecău.

Horia a câştigat primul titlu la vârsta de 10 ani, iar apoi, în timpul unui turneu desfăşurat la Herăstrău, a venit primul semn că are potenţial. „La acel turneu a fost şi Ilie Năstase. După ce s-a uitat la mai multe meciuri, Năstase a zis: «Puştiul ăsta e singurul care joacă tenis!». Se referea la Horia. Am zis atunci că, dacă şi Ilie Năstase a zis asta, înseamnă că aşa este", şi-a amintit Romeo Tecău. Mariana Iancu

Românii care au fost victorioşi în turnee de Grand Slam la dublu mixt

Ediţie    Competiţie    Perechea
1970    Wimbledon    Ilie Năstase / Rosemary Casals (SUA)
1972    Wimbledon    Ilie Năstase / Rosemary Casals (SUA)
2012    Australian Open    Horia Tecău / Bethanie Mattek (SUA)

Djokovici, victorie de poveste

Victoria Azarenka

Novak Djokovici l-a învins pe Rafael Nadal în cinci seturi, scor 5-7, 6-4, 6-2, 6-7 (5), 7-5 în ultimul act de la Australian Open, la capătul unui meci-maraton care a durat 5 ore şi 53 de minute. A fost cea mai lungă finală din istoria unui turneu de Mare Şlem, vechiul record de 4 ore şi 54 de minute aparţinând lui Ivan Lendl şi Mats Wilander, din 1988 la US Open.

E cea de-a treia victorie consecutivă într-o finală de Mare Şlem pentru sârb, care după rezultatul de ieri i-a scos pe oameni pe stradă în ţara natală. „Am scris istorie împreună cu Rafa (n.r. - Nadal) azi. Ar fi trebuit să fie doi învingători după acest meci. Le mulţumesc tuturor", a declarat Djokovici, emoţionat, după meci.

image

Novak Djokovici

Regina Azarenka a scris istorie

Numai o oră şi 22 de minute i-au trebuit Victoriei Azarenka să o învingă pe Maria Şarapova în prima finală de Mare Şlem din carieră. Sportiva din Belarus (22 de ani) va deveni noul număr 1 mondial, graţie acestei performanţe, luându-i locul danezei Caroline Wozniacki, eliminată în sferturi. Azarenka este prima reprezentantă a ţării sale care câştigă un turneu de Mare Şlem şi urcă pe cea mai înaltă treaptă a clasamentului feminin.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite