Ţinteşte la Top 50 ATP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţinteşte la Top 50 ATP
Ţinteşte la Top 50 ATP

Horia Tecău este singurul român care se numără printre cei mai buni o sută de tenismeni ai lumii, la dublu.Constănţeanul a ajuns, anul acesta, pentru prima dată pe tablourile principale de la Australian Open şi Wimbledon, unde a jucat până în turul trei.

Stilul de joc l-a împins pe Horia Tecău să pună accent pe proba de dublu. Iar curajul de a face acest pas l-a „adus” printre cei mai buni 60 de jucători din lume, după ce a testat terenul şi la juniori.

Aici a cunoscut primele succese, fiind clasat pe primul loc, împreună cu Florin Mergea, la Europenele de la San Remo. A urmat apoi o dublă victorie la Wimbledon, în aceeaşi formulă, în 2002 şi 2003. Acest ultim an a însemnat pentru tenismenul român mai multă responsabilitate, trecând la seniori şi fiind încorporat în lotul de Cupa Davis.

Şcolit la Academia lui Nick Bollettieri timp de patru ani, Horia Tecău a învăţat că seriozitatea şi perseverenţa îl va duce pe cărările succesului. Încet şi cu răbdare. „La vârsta de 14 ani am primit o bursa în America, încheind un contract de impresariat cu firma IMG.

M-am antrenat acolo până la 19 ani”, spune constănţeanul, care a avut ca parteneri de antrenamente tenismeni cu rezonanţă ca Tommy Haas, Max Mîrnîi, sau Monica Seleş.

La 24 de ani şi jumătate, Horia a rămas fidel principiilor învăţate dincolo de Ocean. „Nu-mi place să fac lucrurile pe jumătate”, se autocaracterizează tenismenul, care din 2005 a început să urce din ce în ce mai mult în clasametul de dublu ATP, devenind la ora actuală cel mai bun jucător român al momentului, dorind să intre anul acesta în top 50.

Iar jocul său demonstrează că obiectivele sale sunt realizabile. A călcat pentru prima dată pe tabloul principal de dublu seniori, la turneele de Mare Şlem de la Australian Open şi Wimbledon unde a ajuns, la fiecare, până în turul al treilea, făcând pereche cu Andrei Pavel. Loviturile sale preferate, serviciul şi voleul, i-au mers din plin, executându-şi cu sânge rece adversarii de câte ori a avut ocazia.

Cel mai constant în Cupa Davis

Horia Tecău este unul dintre cei mai cunoscuţi tenismeni ce fac parte din lotul de Cupa Davis a României. Cooptat în urmă cu şase ani în echipa naţională, constănţeanul are un record de victorii-înfrângeri de 4-4, în partidele de dublu. Chiar dacă partenerii săi s-au schimbat de-a lungul timpului în teren, el a rămas mereu acolo.

Astfel, în 2003 alături de Florin Mergea, a trecut de ecuadorienii Lapentti, iar în 2007 de francezii Clement şi Llodra. Tot victorii a obţinut şi când i-a avut ca parteneri pe Andrei Pavel, în 2006 contra coreenilor Chung şi Lee, dar şi cu Marius Copil în primăvara acestui an împotriva ruşilor Safin şi Tursunov.

Pe lângă aceştia, a mai jucat cu Victor Hănescu, în 2007, când au pierdut în faţa fraţilor Bryan, şi cu Adrian Cruciat, fiind învinşi de indienii Bhaupathi şi Paes. Ultima victorie împotriva ruşilor l-a făcut pe Andrei Pavel să-l declare „cel mai constant jucător al echipei de Cupa Davis”.

image

Este foarte important ca partenerii din meciurile de dublu să se înţeleagă bine şi în afara terenului.

image


Horia Tecău
jucător de tenis profesionist

Prieten cu Baghdatis

image

La 14 ani, Horia Tecău (primul din stânga) şi Marcos Baghdatis (al doilea din stânga) au jucat un an împreună la dublu, în turneele destinate juniorilor. Perechea româno-cipriotă a câştigat nu mai puţin de trei trofee şi a jucat două finale.

„Drumul nostru a devenit comun cînd eu am primit bursa în America, iar el era la o academie din Paris. Am realizat că ne potrivim pe teren şi aşa am ajuns să jucăm împreună. În acelaşi timp eram şi colegi de cameră”, îşi aduce aminte constănţeanul, care acum regretă că nu mai ţine legătura cu prietenul său din adolescenţă.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite