Eduard Carol Novak: "Cu un aur la Londra aş intra în istoria sportului din România"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carol Eduard Novak (stânga), alături de un alt medaliat paralimpic, cehul Jiri Jezek * Foto: Marian Bulacu
Carol Eduard Novak (stânga), alături de un alt medaliat paralimpic, cehul Jiri Jezek * Foto: Marian Bulacu

România va fi reprezentată la Jocurile Paralimpice de la Londra de 14 sportivi, cel mai cunoscut dintre ei fiind Eduard Carol Novak. Participant la fiecare ediţie a Turului României, în ultimii ani, fostul patinator de viteză a cucerit medalia de argint la ediţia de la Beijing, din 2008, iar acum îşi doreşte să devină campion.

Victimă a unui accident rutier, în urma căruia a rămas fără un picior, Eduard Carol Novak nu a dezarmat. Şi, cu ajutorul unei proteze, s-a reapucat de sport, mai precis de ciclism. Animator al unei echipe din Harghita (Tuşnad Cycling Team), vicecampionul olimpic la paraciclism de la Beijing doreşte să devină campion la Londra: "Medalia de aur mi-ar da ocazia să intru în istoria sportului românesc, să fiu considerat unul dintre cei mai mari sportivi români. Până acum delegaţia noastră a fost foarte mică şi nu mă simţeam confortabil faţă de ţările care trimiteau câte 200 sau 400 de sportivi. Este pentru prima oară când avem parte de o astfel de promovare, iar asta ne dă încredere că vom fi trataţi egal", a afirmat el.

În septembrie trecut, Carol Eduard Novak a câştigat un nou titlu de campion mondial. El a câştigat proba de contratimp din cadrul întrecerilor de paraciclism care s-au desfăşurat în localitatea daneză Roskilde. Novak l-a învins pe prietenul său, cehul Jezek Jiri. Harghiteanul a mai câştigat un titlu mondial şi în 2009, iar anul trecut a obţinut medalia de argint.

Programate în toamna anului viitor, după Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice de la Londra vor reuni la start 14 sportivi  din România, care vor concura la şase discipline: Eduard Novak, Attila Olah, Imre Torok - toţi trei paraciclism, Alina Puţanu, Iulian Şerban - ambii powerlifting, Samuel Ciorap, Naomi Ciorap, Valentin Velecico, Petrişor Prundaru - toţi patru nataţie, Florin Cojoc - atletism, Gabriela Constantin, Dacian Makszin, Petru Ifrosa - toţi trei tenis de masă, Ciprian Anton - tenis în fotoliu rulant.

Cu ocazia prezentării lotului României pentru Jocurile Paralimpice din 2012, desfăşurată astăzi, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, Martin Harris, a declarat că sportivii olimpici trebuie să dea sută la sută pentru a se califica, însă cei cu dizabilităţi trebuie să depună eforturi mai mari - 180 la sută. "În 2012, Londra va găzdui peste 4.200 de sportivi cu dizabilităţi şi aproximativ două milioane de spectatori. Aproape cât populaţia Bucureştiului. Este o ocazie unică de a populariza aceste jocuri şi de a demonstra că persoanele cu dizabilităţi pot depăşi multe obstacole la propriu şi la figurat. Un sportiv olimpic trebuie să dea sută la sută pentru a se califica, dar unul paralimpic 180 la sută", a afirmat Harris la reşedinţa sa, unde a avut loc prezentarea lotului.

Prezent la eveniment, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Octavian Morariu, a subliniat că sportivii paralimpici sunt "cea mai frumoasă exemplificare" a olimpicilor şi îşi doreşte ca ei să fie premiaţi la fel ca aceia fără dizabilităţi. "Sunt emoţionat că stau alături de sportivi şi ştiu ce simt înaintea unor astfel de competiţii. Sportivii paralimpici sunt cea mai frumoasă exemplificare a sportivilor olimpici, pentru că ei nu trişează. Tot timpul când vorbesc cu sportivii de la lot, îi dau exemplu pe cei paralimpici. Încercăm să reglementăm lucrurile ca sportivii paralimpici să fie premiaţi ca cei olimpici. Dar pentru asta trebuie făcut un demers din partea Federaţiei Române a Persoanelor cu Dizabilităţi, care este afiliată la COSR. De asemenea, lansez invitaţia ca sportivii să vină să folosească baza de la Izvorani pentru pregătirile competiţiilor internaţionale. Această bază e pregătită pentru persoanele cu dizabilităţi", a spus Morariu.

La prezentarea lotului României au mai participat preşedintele Federaţiei Române de Nataţie, Viorel Păunescu, şi consilierul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, Otilia Bădescu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite