Băsescu a încălcat prevederile din Carta Olimpică: ”Dacă tot se apropie Jocurile Olimpice, voi aprinde o flacără a democrației”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a aprins la Cluj-Napoca o flacără a democraţiei
Traian Băsescu a aprins la Cluj-Napoca o flacără a democraţiei

Președintele suspendat al României, Traian Băsescu, a comis astăzi, la Cluj, o gafă care poate avea consecințe pe plan internațional. Făcând trimitere la Jocurile Olimpice, acesta a aprins o flacără pe care a denumit-o a democrației. Carta Olimpică interzice cu desăvârșire folosirea simbolurilor olimpice (steagul, cercurile și flacăra olimpică), inclusiv orice referire la ele, în scopuri politice.

N-ar fi fost nicio problemă dacă Traian Băsescu ar fi aprins o flacără pentru a face mititei la grătar, în pădure, de pildă, însă acesta a făcut, în mod public, trimitere la competiția polisportivă care va debuta în 27 iulie, la Londra, pentru a-și face campanie electorală. Mai mult, acesta a folosit sintagma ”o flacără apropiată de cea olimpică”. Acest demers este greu de înțeles pentru cineva care, în calitate de șef de stat, a participat la acțiuni olimpice, la care a luat act de protocolul olimpic, unul foarte strict - a fost prezent la inaugurarea Complexului Olimpic ”Sydney 2000” de la Izvorani și la cea a Casei Olimpice, alături de Jacques Rogge, președintele Comitetului Internațional Olimpic, de Octavian Morariu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, de alți oficiali olimpici:  ”Ne-am gândit la ceva. Că tot se apropie Jocurile Olimpice. Ca de astăzi și până în 29 iulie o flacără apropiată de cea olimpică să ardă. Ea se va numi flacăra democrației și va fi purtată prin țară de tineri de dreapta. Dacă pe 29 noaptea vom constata că românii au dat o lecție lui Crin și Victor, o vom menține aprinsă. Dacă românii vor spune da restaurației, o vom stinge până la alegerile următoare. Eu vreau ca ea să ardă și după 29 iulie, noaptea”, a spus președintele suspendat.

Inclusiv acest tur pe care îl va efectua ”flacăra democrației”, de la Cluj, prin Iași, spre București, face trimitrere la flacăra olimpică. Se știe că înaintea unei ediții a Jocurilor Olimpice, înainte de a fi aprinsă pe stadion, la Ceremonia de Deschidere, ea este purtată prin țara unde se află orașul ce organizează competiția. 

Încă din 1896, de la organizarea primei ediții a Jocurilor Olimpice moderne, la Atena, baronul Pierre de Coubertin a pledat pentru plasarea acestei competiții deasupra tuturor diferențelor de rasă, de religie, inclusiv a celor politice. Comitetul Internațional Olimpic, inclusiv simbolurile olimpismului, promovează unitatea și înțelegerea dintre oameni indiferent de aparteneța lor. De altfel, cele cinci cercuri de pe steagul olimpic simbolizează tot atâtea continente unite.

În istoria Jocurilor Olimpice au existat momente în care competiția sportivă a fost pusă în pericol de politic. Dincolo de edițiile ce nu s-au putut organiza din cauza războiului, cele din 1936, de la Berlin (competiția a fost organizată de Hitler, care a încercat să se folosească de ea pentru a demonstra superioritatea germanilor), dar mai ales acelea din 1980 și 1984, de la Moscova, respectiv Los Angeles - prima a fost boicotată de americani și o parte dintre aliații lor, cealaltă de sovietici și majoritatea țărilor comuniste - au fost marcate de anumite tensiuni politice.

În ultimii ani au existat dovezi că sportul este deasupra politicii. La ediția din 2000 a JO, de pildă, delegațiile sportive ale Coreei de Sud și RPD Coreeană au defilat împreună.

Iată ce se prevede în Carta Olimpică:

Articolul 7, aliniatul 2

Simbolul olimpic, drapelul, deviza, imnul, identificările (inclusiv, dar fără a se limita, "Jocurile Olimpice"), emblemele, flacăra și torțele olimpice, așa cum sunt acestea definite la Regulile 8 - 14 de mai jos, vor fi, colectiv sau individual, desemnate ca "proprietăți olimpice". Ansamblul drepturilor asupra tuturor sau asupra fiecăreia dintre proprietățile olimpice, precum și toate drepturile de utilizare a acestora, sunt proprietatea exclusivă a CIO, inclusiv, dar fără a se limita, în ceea ce privește utilizarea lor în scopuri lucrative, comerciale sau publicitare. CIO poate ceda licența în totalitate sau în parte asupra drepturilor sale, în termenii și condițiile stabilite de către Comisia Executiva a CIO.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite