Mesko, românul din fotbalul american, star şi în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul român din istoria NFL a jucat cu New England Patriots în Anglia, într-o încercare de cucerire a „vechiului continent" de fotbalul american.

Anglia a respirat, pentru trei zile, un alt fel de fotbal. Cel american, jucat de greii acestui sport de peste Ocean. Pentru prima dată în istoria meciurilor oficiale de NFL disputate în Europa, pe teren s-a aflat şi un român: Zoltan Mesko, component al formaţiei New England Patriots, învinsa din final Super Bowl 2012.

Din 2007, se joacă regulat şi în Anglia

Totul a început în 1986, cînd NFL a decis să joace meciuri din presezon în afara Statelor Unite ale Americii, pentru popularizarea acestui sport. Până în 2005 au avut loc asemenea partide în Mexico City, Tokyo, Berlin, Montreal, Dublin şi Sydney. A existat aproape 9 ani şi liga NFL Europe, alcătuită din echipe de pe continentul nostru. Însă pentru a-i atrage pe fani, trebuia făcut mai mult. Din 2007 au început să se joace meciuri de sezon regulat la Londra pe Wembley, iar cea mai populară echipă în Anglia, New England Patriots, a evoluat prima dată aici în 2009.

Audienţă globală

„Când am venit aici prima dată, proprietarul nostru, Robert Kraft, ştia că este bine pentru NFL", povesteşte Stacey James, Vice President of Media Relations pentru Patriots. „Şi-a dat seama că există o audienţă globală pentru NFL, având în vedere că peste o sută de milioane de oameni se uită în fiecare an la Super Bowl. Şi-a mai dat seama şi că acestor oameni trebuie să le oferi un meci de sezon regulat, un produs de calitate, în care să-l vezi pe Tom Brady jucând, nu un meci din presezon, în care vedetele echipelor evoluează foarte puţin sau deloc".

84.000 de spectatori pe Wembley

După trei ani, Patriots au revenit la Londra, de această dată cu doi jucători europeni în echipă: românul Zoltan Mesko şi germanul Sebastian Vollmer. „Experienţa a fost fenomenală", a spus Zoli la finalul partidei. „Ştiind că îi am aici pe părinti, bunici, un unchi, un văr, parcă am plâns puţin când am ieşit la încălzire, mi-a plăcut să joc mai aproape de casă, în Europa. A fost un vis împlinit pentru mine". Meciul a fost un succes din toate punctele de vedere. Ca şi în anii trecuţi s-au vândut toate biletele, iar pe Wembley au venit 84.004 spectatori plătitori. Unii erau fani ai celor două echipe, alţi erau pur şi simplu pasionaţi de fotbal american, printre care şi români. Un bun exemplu este Basarab Panduru, fostul fotbalist venind la meci cu fiul său, căruia îi place acest sport.

Atmosferă europeană

În timpul jocului, atmosfera a fost una tipic europeană. „Era evident că fanii erau obişnuiţi mai mult cu fotbalul european, pentru că la un moment dat făceau valuri şi aveau moduri diferite de manifestare în timp ce se juca", spune Zoli. „Este însă bine că am jucat aici. Avem nevoie de superstaruri ca Tom Brady, Rob Gronkowski care să poată fi văzuţi în Europa. Este bine că se încearcă organizarea mai multor meciuri aici, pentru că este uşor să aduci 84.000 de oameni pe Wembley o dată pe an, dar trebuie văzut dacă se poate face asta de mai multe ori". Meciul în sine a fost unul mai dezechilibrat decît se aştepta, Patriots învingîndu-i pe St. Louis Rams cu 45-7, după ce au fost conduşi cu 0-7.

Show total

În afara vizionării meciului, fanii fotbalului american au avut ce face la Londra. În Trafalgar Square, chiar în faţa National Gallery, s-a organizat NFL Fan Zone. Cu o zi înaintea meciului au venit jucători şi antrenorii celor două formaţii să îi întâlnească pe fani, printre ei fiind şi Zoltan Mesko. Mii de oameni au fost prezenţi, fiind o bună şansă de a-şi vedea mai de aproape favoriţii, de a se distra cu totul felul de jocuri care se organizau acolo şi de a cumpăra diferite produse derivate din fotbalul american.

Mai multe meciuri de anul viitor

Începînd din 2013, NFL va juca două partide de sezon regulat la Londra. „Am văzut ratingurile TV în Anglia şi aici este o piaţă bună pentru NFL", crede Robert Kraft. „Patriots este cea mai populară echipa aici, avem un fan club mare, dar sînt şi foarte mulţi fani ai fotbalului american. Am văzut o mulţime de oameni cu tricouri de la diverse echipe din NFL". În viitor, americanii speră să existe în ligă o echipă profesionistă din Londra, dar probabil va mai fi nevoie de 10-15 ani pentru a se întîmpla asta.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite