Sportul românesc, în pericol! Participarea la JO de la Londra nu este ameninţată, însă viitorul este sumbru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportul nu este una dintre priorităţile guvernului actual al României. O dovedeşte bugetul alocat forului olimpic, adică o treime din suma necesară. COSR nu a fost consultată, iar unele federaţii au primit nejustificat mai mulţi bani decât cele care au sportivi cu şanse să obţină medalii la Londra.

Finanţarea sporutului de la noi în 2012 ameninţă viitorul unor discipline care au adus mari succese României. Comitetul Executiv al forului naţional olimpic s-a întrunit astăzi, în regim de urgenţă, pentru a analiza situaţia şi a găsit mijloace prin care situaţia să fie depăşită. Pentru 2012, care este an olimpic, COSR a cerut 90 de milioane de lei, din care 22 revenind din taxele pe alcool şi tutun. Fără a se consulta în vreun fel cu reprezentanţii acestui for, guvernul a alocat doar 31 de milioane, adică o treime din suma cerută - de la bugetul de stat vin doar 9 milioane!

Decizia pune în pericol centrele olimpice, adică acele entităţi sportive unde se pregătesc performerii care vor reprezenta România la ediţiile din 2016 şi 2020 ale Jocurilor Olimpice. "Participarea noastră la Londra nu este ameninţată. Ne vom descurca până atunci, însă mai apoi vom fi în pericol", a anunţat Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Faptul că guvernul nu s-a consultat cu COSR atunci când a stabilit bugetul pentru sport în 2012 mai are un efect. Şi anume acela că unele federaţii sportive au fost favorizate în mod nejustificat. Este cazul celei de lupte, care, deşi nu are niciun sportiv calificat la Londra, a primit mai mulţi bani decât cea de scrimă, ale cărei echipe de spadă (feminin) şi sabie (masculin) vor concura cu mari şanse la obţinerea unor medalii. "Sunt discrepanţe între federaţii şi nu mi se pare corect ca în an olimpic federaţiile care se află în cursă să nu fie corect finanţate, şi mă refer aici la handbal şi polo. Nicio federaţie nu a fost chemată la consultări pe marginea bugetului. Cu siguranţă vor fi afectate centrele olimpice de juniori. La fel şi Festivalul Olimpic al Tineretului European. Îmi manifest îngrijorarea privind finaţarea sportului în acest an. Trebuie înţeles faptul că pregătirea unui sportiv se face continuu. Un sportiv de performanţă nu se poate compara spre exemplu cu o activitate economică, să o închizi şi să-i dai drumul peste trei luni. Un sportiv nu se poate antrena mai puţin", a declarat Morariu.

Octavian Morariu a anunţat că va merge să discute problema finanţării cu premierul Emil Boc. Preşedintele COSR a adăugat că sportivii nu vor ieşi în stradă să protesteze. "Ei spun direct ceea ce au de spus. Şi vin la noi, la Comitetul Olimpic, să se plângă, să-şi prezinte problemele. Noi nu vom protesta, pentru că valorile noastre sunt diferite. Noi încercăm să înălţăm steagul României la cel mai înalt nivel. Şi lupta noastră e pentru ei, pentru sportivi, nu pentru noi. Cine vede altceva se înşeală. Eu am convingerea însă că cineva acolo sus ne mai iubeşte încă. Cineva va înţelege situaţia asta. Nu e posibil ca dintr-un condei să pui ipotecă pe sportul românesc. Nu e normal".

Şeful COSR nu a putut preconiza câte medalii ar putea obţine delegaţia României la JO de la Londra în condiţiile actuale. "Eu cred că e cel mai greu moment de după Seul. E adevărat că întâlnim o criză fără precedent, dar există linii sub care decenţa sportivă nu poate scădea. Noi vorbim despre acest minim de care avem nevoie. Cu toate aceste cred că sportivii nu trebuie să fie îngrijoraţi, sunt convins că primele pentru Jocurile Olimpice se regăsesc în bugetul ministerului. În plus premierile în natură de la sponsorii noştri sunt pregătite. Mi-e greu să dau o cifră exactă la câte medalii mă aştept. Dacă e să ne luăm după anul sportiv precedent ar trebui să spun că vom avea o medalie de aur şi 11 în total, dar sportul nu este ceva precis", a precizat Morariu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite