Un britanic va depune o medalie olimpică din 1924 pe Everest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un alpinist britanic va porni în mai într-o ascensiune pe Everest, pentru a depune în vârf, la 8.848 m, o medalie olimpică decernată în 1924 unei expediţii nefericite a compatrioţilor săi, efectuată cu 2 ani mai devreme, anunţă Agerpres.

Kenton Cool, care are deja 9 ascensiuni pe Everest, speră să aducă astfel un omagiu expediţiei din 1922, care a eşuat la 500 m de vârf, în pofida a trei tentative de a cuceri Acoperişul lumii. Expediţia, condusă de militarul Charles Bruce, însoţit de şerpaşi locali, a fost lovită la coborâre de o avalanşă, soldată cu 7 morţi. Doi ani mai târziu, au fost decernate medalii olimpice grupului, iar numărul 2 al expediţiei, Edward Strutt, a avut o mare dorinţă, o revenire pe Everest, pentru a depune una din aceste medalii. După 88 de ani, Kenton Cool speră să onoreze această promisiune, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Londra, din această vară.

"Expediţia a fost excepţională din multe puncte de vedere, au ajuns incredibil de sus... toate recordurile epocii au fost bătute", a explicat Kenton Cool pe BBC. "Când medaliile de aur au fost remise lui Strutt, acesta a spus că la prima ocazie una dintre ele va fi depusă pe vârful Everest", a continuat el.

Kenton Cool a preluat medalia medicului expediţiei din 1922, Arthur Wakefield, de la familia acestuia, şi va încerca ascensiunea în mai, cu două luni înaintea deschiderii Jocurilor în capitala britanică. "O dată cu JO-2012 de la Londra, ştiam că este momentul să fac acest lucru", a spus el la BBC.

Neozeelandezul Edmund Hillary şi nepalezul Tenzing Norgay au atins, primii, vârful Everest în 1953.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite