Să nu-ți lași niciodată bagajul nesupravegheat în drum!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Londra, cu câteva zile înaintea Jocurilor Olimpice, nu-i deloc indicat să-ți lași bagajul în drum, nesupravegheat. El poate stârni suspiciuni, teamă și chiar panică.

Ziua de duminică n-a fost deloc ușoară deși, teoretic, este una liberă. Nu și pentru noi, ziariștii acreditați la Jocurile Olimpice de la Londra. Și nici că ne-am fi dorit să fie mai ușoară, trecerile noastre pe la antrenamentul gimnastelor și gimnaștilor, iar apoi prin Parcul Olimpic, la Centrul Principal de Presă fiind oricum foarte plăcute.

În drum spre casă, în metrou, pe linia Metropolitan, încercam să punem țara la cale pentru ziua următoare, cea de ieri. La un moment dat, un bărbat de lângă noi a observat o cutie albă sub un scaun învecinat. O cutie fără niciun proprietar. I-a spus despre ea, în șoaptă, soției sale, aflată alături de cei trei copii.

Ne-am abținut să intervenim în discuție dintr-un motiv foarte simplu: exista riscul să stârnim panică, iar totul putea fi, cum de altfel a și fost, o alarmă falsă. Am coborât în stația Harrow on the Hill. Nu înainte de a-i spune bărbatului că vom anunța pe cineva din staff-ul gării. Am făcut-o imediat. Omul de la ghișeu ne-a mulțumit, după care și-a informat colegii din stația următoare, care, cu siguranță, au controlat trenul.

Un chiștoc aruncat, 50 de lire amendă

Întâmplarea putea părea ciudată în urmă cu decenii, însă în Londra, după atentatele din 2005, apariția unor obiecte suspecte, abandonate, stârnește dacă nu panică, atunci emoție și teamă. De altfel, și la noi, în metroul bucureștean, călătorii sunt rugați să semnaleze atunci când observă un bagaj care pare a nu avea un proprietar. Doar că în capitala Marii Britanii a îți lăsa obiectele nesupravegheate, în locuri publice, îți poate aduce o amendă usturătoare. Poate chiar și mai mult. Ceea ce iar nu este o surpriză de vreme ce un chiștoc aruncat pe jos, aiurea, pe străzile sau în piețele din Londra, îți scoate din buzunar 50 de lire - aici amenzile sunt usturătoare pentru cei care încalcă regulile, legea.

Acum, însă, când mai sunt doar patru zile până la deschiderea Jocurilor Olimpice, londonezii sunt foarte atenți ca totul să arate cât mai bine. Și în primul rând, organizatorii competiției se străduiesc să rezolve la timp toate problemele rămase astfel încât cea mai mare întrecere polisportivă din lume să fie un succes.

Firește că securitatea participanților, dar și a locuitorilor metropolei de pe Tamisa este cea mai importantă. Există, desigur, sistemul de camere video astfel încât nu poți trece de pe o stradă pe alta fără "să te vezi" pe cel puțin una. În plus, în zona bazelor sportive intrările sunt păzite de armată, care, pe lângă poliție, îți dă un plus de siguranță.

"Tunul" aparatului foto atrage atenția

În cel puțin două rânduri ne-am convins de faptul că oamenii legii de aici au devenit și mai vigilenți decât erau odinioară - dacă poate exista un termen de comparație în această privință. În aprilie 2009, pe când treceam prin Richmond, în drum spre stadionul de rugby Twickenham, un polițist comunitar a observat teleobiectivul aparatului foto cu care făceam unele cadre cu clădiri.

Aflat peste drum, omul legii a traversat pe la trecere, iar apoi ne-a întrebat care e scopul vizitei noastre acolo. I-am spus că suntem turiști, iar apoi am răspuns la diverse alte întrebări dintr-un chestionar stufos. Câțiva zeci de metri mai încolo, am fost opriți de o agentă din Poliția Metropolitină. I-am arătat formularul completat. Ea a zis că e "OK!" și am putut trece mai departe. Noi da, însă nu și un individ căruia i se făcea control corporal chiar pe cheiul Tamisei.

Opriți de polițiștii pe bicicletă lângă Wembley

Controalele sunt mult mai multe atunci când au loc evenimente culturale sau sportive în Londra. Așa s-a întâmplat la Jubileul Reginei Elizabeta a II-a, la nunta Prințului Williams, dar și anul trecut, la finala Ligii Campionilor de pe Wembley. Atunci am mers să facem fotografii cu arena, în exterior. Am tras câteva cadre în stația de metrou, iar apoi am pornit pe aleea ce duce la stadion.

N-am făcut prea mulți pași și am fost ajunși din urmă de către doi polițiști pe bicicletă.Fuseseră alertați de colegii lor care "perie" zona cu ajutorul camerelor video. Le-am explicat de ce suntem acolo. Ne-au dat spre verificare colegilor lor, prin stație. Apoi, unul dintre ei a cerut să se uite la toate fotografiile pe care le făcusem. Le-a văzut inclusiv pe unele pe care le aveam din țară și pe care uitasem să le ștergem de pe cardul aparatului foto. Cum nu figuram în baza de date a poliției, am fost lăsați să plecăm liniștiți.

Dincolo de timpul pierdut cu aceste controale există un aspect pozitiv: turiștii ajunși în Londra au certitudinea că oamenii legii veghează pentru ca un incident neplăcut sau chiar tragic să nu se producă. Firește că "risc 0" nu există, însă el este diminuat cât mai mult. Cum spunea un român stabilit aici, șofer pe o limuzină: "Pe mine nu mă deranjează camerele video. Eu încerc să fiu corect, să respect regulile și legile. Deranjați sunt doar cei care încalcă aceste reguli".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite