Carmen Tocală: "Dacă se descoperă cazuri de corupţie la Bac, oprim finanţarea către federaţiile vinovate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ANST, Carmen Tocală, a declarat, miercuri, că instituţia pe care o conduce va opri finanţarea către federaţiile sportive vinovate de nereguli la sesiunea specială a bacalaureatului organziată pentru olimpici, în cazul în care se vor descoperi cazuri de corupţie.

"Ieri s-au împlinit cele 30 de zile de la începerea analizei examenului de bacalaureat. Avem acum o sesizare care se referă la planul de activitate al federaţiilor sportive naţionale. Vom analiza în perioada mai-iunie planul de pregătire şi activitate. În funcţie de aceasta vom putea spune dacă sportivii care au participat la Bac-ul special fac parte sau nu din loturile lărgite. Noi nu ne asociem cu frauda şi corupţia. Dacă s-a întâmplat, relaţia contractuală dintre ANST şi federaţiile naţionale este una de finanţare, deci putem să oprim finanţarea eventual şi nicidecum să facem schimbări majore pentru că federaţiile sunt cele care îşi gestionează prin Adunarea Generală şi Biroul Federal activitatea. Noi putem numai să sesizăm", a spus Tocală, într-o conferinţă de presă.

În acelaşi timp, preşedintele ANST este de părere că un sportiv ar trebui lăsat să se înscrie la sesiunea specială a bacalaureatului chiar dacă în timpul sesiunii normale nu participa la o competiţie ci se afla în pregătire.

"Sunt unele lucruri extrem de importante. Să spunem că o junioară de la scrimă a participat la Bac-ul special şi ea apare acum pe lista neagră cu sportivi care exact în perioada bacalaureatului nu au avut o competiţie sportivă internaţională, dar au fost în pregătire. Ea a dat Bac-ul, iar noi contestăm prezenţa ei la Bac. Dar se poate ca peste un an sau un an şi jumătate această sportivă să vină cu o medalie. Credeţi că mai avem obrazul să îl mai aşteptăm la aeroport? Noi nu putem spune azi cine ia medalie mâine. Constantina Diţă Tomescu la 38 de ani a luat medalie de aur şi cred că avea dreptul să dea Bac-ul olimpic, deşi la momentul respectiv nu avea nicio şansă la medalie olimpică. Aşa că analiza e mult mai aprigă, dar bineînţeles cine a greşit va plăti. Însă trebuie să înţelegem că pregătirea sportivilor nu înseamnă numai anul acesta, când este Olimpiada. Un ciclu de pregătire înseamnă patru ani de pregătire. La anul nu mai avem Jocuri Olimpice, mai are cineva dreptul să dea Bac-ul special? Din ceea ce am auzit se pare că nu, ceea ce nu este real", a explicat Tocală.

La 1 iunie, COSR a solicitat ANST şi Ministerului Educaţiei demararea unei investigaţii, după ce la sesiunea specială organizată pentru olimpici au participat peste 800 de candidaţi, deşi la Centrele Naţionale Olimpice pentru Pregătirea juniorilor activează doar 108 sportivi cu vârsta de bacalaureat. Comitetul Olimpic şi Sportiv Român s-a arătat neplăcut impresionat de promovabilitatea extrem de scăzută şi surprins de numărul mare de candidaţi.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite