Tacurile şi masa de joc atrag tot mai mulţi copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Selecţia pentru acest sport începe de la vârsta de nouă ani, iar cei mici au parte de echipament profesionist. Snooker-ul era doar un vis frumos, fiind urmărit doar pe Internet şi la televizor. De ceva timp, această disciplină a cunoscut o dezvoltare rapidă şi în România. 

Un sport elitist, în care fiecare jucător îşi demonstrează talentul, snooker-ul a început să fie din ce în ce mai cunoscut în ţara noastră.

„Iniţierea şi selecţia diferă faţă de restul disciplinelor, fie că vorbim aici de cele de echipă sau de cele individuale. Noi nu căutăm elevii prin şcoli, ci pur şi simplu ne găsesc ei pe noi”, ne-a declarat Dragoş Cozmaciuc, antrenor federal al forului de specialitate.

Oficialul Federaţiei Române de Snooker a specificat că, pentru a putea ajunge la performanţă, un copil trebuie să înceapă să practice acest sport de la vârsta de nouă ani.

„Nu poţi spune însă că acesta este idealul, pentru că totul ţine de voinţă, de concentrare şi de dexteritate, calităţi pe care trebuie să le aibă orice elev care poposeşte într-o sală de snooker”, explică Dragoş Cozmaciuc, care este de părere că „testul de voinţă este determinant”. Oficialul a mai spus că pregătirea micuţilor nu are rost să înceapă mai repede de vârsta de opt ani.

UN ABONAMENT COSTĂ 10 LEI PE ORĂ

Părinţii care doresc să-şi îndrepte copiii către acest sport trebuie să ştie că o şedinţă de pregătire costă 10 lei pe oră, iar un abonament complet are 100 de ore. „Ca şi tenisul, vorbim despre un sport costisitor, însă cei care-l practică îşi vor găsi locul în societate. Federaţia acordă anumite facilităţi celor care vin să practice snooker şi stăm ore în şir lângă copii şi juniori”, explică oficialul forului de specialitate.

Dragoş Cozmaciuc a adăugat că cei mici vin şi stau câte două ore la antrenamente. „O şedinţă de pregătire variază între 90 şi 120 de minute. Sunt zile, mai ales în vacanţele şcolare, când cursanţii vin şi de câte două ori la sală. Eu sunt în permanenţă lângă elevii mei, fie că este vorba de individualizare, fie de meciuri”, a adăugat antrenorul federal.

ÎN ROMÂNIA SUNT 12 CLUBURI AFILIATE

În România, la ora actuală, există puţine cluburi afiliate la federaţia de specialitate. Conform site-ului snooker.ro, în ţara noastră activează 12 cluburi. Pentru a putea să intre într-o competiţie, un jucător are nevoie de echipament adecvat: camaşă albă cu mânecă lungă, pantalon de stofă de culoare închisă, pantofi negri, gri sau maro, vestă şi papion.

Tacul trebuie să aibă pastila de 9-10 milimetri şi nu trebuie să fie mai scurt de 91,4 centimetri. Creta se va ţine numai în buzunarul de la vestă sau cel de la pantaloni, după folosire aceasta neavând voie să rămână pe masă. Aceste lucruri trebuiesc respectate de orice practicant de snooker, indiferent de categoria de vârstă.

image

Nu există o bază de selecţie propriu-zisă în snooker. La federaţie vin zece copii şi rămân nouă, dovadă că interesul pentru acest sport este foarte mare

image


Dragoş Cozmaciuc
antrenor federal

Cluburi de snooker

- Aristocrat Bucureşti. Persoană de contact: Nicolae Nicuşor, telefon: 0740.163.442

- Snooker Piatra-Neamţ. Persoană de contact: Cosmin Postole, telefon: 0742.052.530

- Snooker Cluj-Napoca. Persoană de contact: Victor Fodor, telefon: 0740.063.184

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite