Cu o singură floare, la Jocurile Olimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este prezentă la Beijing cu un singur sport de echipă: handbalul. Din păcate, suntem ca şi inexistenţi la baschet, volei şi polo, unde nu am reuşit să prindem turneul

România este prezentă la Beijing cu un singur sport de echipă: handbalul. Din păcate, suntem ca şi inexistenţi la baschet, volei şi polo, unde nu am reuşit să prindem turneul final

Naţionala masculină de baschet a României s-a calificat o singură dată la cea mai importantă competiţie de pe mapamond, în 1952, la Helsinki.

Reprezentativa feminină de handbal este singura reprezentantă a sporturilor de echipă care va evolua la Jocurile Olimpice sub culorile României. Tricolorele sunt cotate cu şanse bune la câştigarea unei medalii, ocupând locul trei într-un astfel de top, întocmit de casele de pariuri.

Naţionala României este devansată în acest "clasament" doar de campioana mondială, Rusia, şi de deţinătoarea titlului european, Norvegia.

Lucrurile stau cu totul altfel în cazul reprezentativei masculine. Tricolorii nu s-au mai calificat la Jocurile Olimpice din 1992, când au ocupat locul 9 la ediţia din Barcelona.

La volei ne devansează Barbados!

Voleiul a adus de-a lungul anilor o serie de rezultate notabile României fiind, alături de handbal, mândria ţării noastre la capitolul sporturi de echipă. Anii s-au scurs, iar sportul cu mingea la fileu a intrat într-un declin care s-a accentuat pe măsura trecerii timpului.

Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980, au însemnat ultima participare la această competiţie, atât la feminin, cât şi la masculin. Tot atunci, tricolorii au cucerit singura medalie olimpică la această disciplină, bronzul.

Astăzi, naţionala masculină ocupă locul 55 în clasamentul întocmit de Federaţia Internaţională. Echipa noastră este devansată de Botswana, Qatar, Rwanda, Kenya şi Barbados! La feminin, stăm ceva mai bine. Tricolorele ocupă locul 48, la egalitate cu Uzbekistan, Guatemala şi Uganda. Şi aici ne devansează Botswana şi Azerbaidjan!

Fără baze de pregătire la polo

Reprezentativa masculină de polo a fost la un pas de a ajunge la turneul final de la Beijing, însă neşansa a făcut ca băieţii antrenaţi atunci de Vlad Hagiu să rămână acasă.

Mai mult, pentru a putea să pregătească aşa cum trebuie anumite turnee de calificare la Jocurile Olimpice sau Campionate Mondiale şi Europene, Vlad Hagiu a recurs la multe compromisuri. "Dimineaţa, cât temperatura îmi permitea, făceam pregătire în bazinul Dinamo.

Apoi, căldura punea stăpânire peste zi, iar băieţii nu mai puteau intra în piscină pentru a se antrena la parametrii normali", a precizat fostul tehnician al tricolorilor în urmă cu puţin timp. Astfel, deşi naţionala de polo a ajuns pe locul şase în lume, România nu a obţinut calificarea la Jocurile Olimpice.

Baschetul a ajuns la pământ

Un alt sport de echipă care nu mai contează la nivel de campionate europene sau mondiale este baschetul. Dacă fetele mai reuşesc câte o calificare la turneul final al Europenelor, băieţii nu mai contează nici în primele 25 de echipe de pe Bătrânul Continent, fiind undeva în seria a doua valorică. Adversarii tricolorilor au ajuns acum jucătorii din Albania, Cipru sau Elveţia, naţiuni care nu contează în acest sport.

În clasamentul oficial publicat pe site-ul Federaţiei Internaţionale de Baschet, ţara noastră nu figurează, la masculin, în primele 73 de poziţii, în lume. În faţă noastră sunt naţiuni precum Congo, Madagascar, Rwanda, Insulele Capului Verde, Mali, Gabon, Panama sau Hong Kong.

Băieţii au ajuns la Jocurile Olimpice în 1952, la Helsinki, când au ocupat locul 17. FIBA anunţă că naţionala feminină se află pe poziţia a 36-a în lume, însă fetele nu s-au calificat la niciun turneu final la Olimpiadă. Senegal, Nigeria, Noua Zeelandă ori Puerto Rico sunt, însă, în faţa noastră.

Câtă vreme nu avem condiţii decente de antrenament, nu putem emite pretenţii pentru performanţă. Nu mă pot bucura de rezultatele obţinute
Vlad Hagiu,
fost selecţioner polo

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite