Cine şi-a bătut joc de Preda?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentin Preda nu s-a prezentat la startul probei de 200 metri bras pentru a susţine calificările. Rodica Preda, mama sportivului, a declarat pentru "Adevărul" că fiul său a fost anunţat de

Valentin Preda nu s-a prezentat la startul probei de 200 metri bras pentru a susţine calificările. Rodica Preda, mama sportivului, a declarat pentru "Adevărul" că fiul său a fost anunţat de antrenoarea Doina Sava că întrecerea a fost întârziată cu zece minute

Pentru prima oară în istoria nataţiei, un sportiv nu a apărut la start. Doina Sava, antrenor federal, a încurcat programul de concurs şi Valentin Preda a rămas în vestiar.

Miercuri dimineaţă. Ora 7:22 (ora României). Valentin Preda trebuia să ia startul în cadrul calificărilor în proba de 200 metri bras masculin. Şapte concurenţi urcă pe block-start-uri, dar românul este de negăsit. Nimeni nu înţelege de ce acesta nu a apărut lângă bazin. În mai puţin de două minute totul a luat sfârşit, în timp ce românul a privit cursa din vestiar.

Rodica Preda, mama sportivului, a vorbit cu fiul său la câteva minute după cursă. Ea a declarat pentru "Adevărul" că Valentin Preda ştia ora exactă la care acesta trebuia să intre în concurs. "Vali a ajuns la sală şi a început să-şi facă încălzirea. Ştia de probă că începe la 7:22. În timp ce se pregătea, a venit antrenoarea Doina Sava, având în mână o hârtie, şi i-a spus că startul va fi întârziat cu zece minute", ne-a precizat mama înotătorului.

Doina Sava: "Vali, hai la masaj!"

Conform declaraţiei mamei sportivului nostru, Valentin Preda a fost îndrumat de Doina Sava la masaj. "Poate că nu este bine ce declar acum, însă este vorba de fiul meu şi nu-mi place că el acoperă pe cineva.

Eu îl cunosc foarte bine şi ştiu că este foarte altruist. Mi-a spus că doamna Sava i-ar fi zis înainte de probă: <> . Şi fiul meu a ascultat-o. După ce totul s-a terminat, ea a venit şi şi-a cerut scuze pentru că a greşit", a completat Rodica Preda.

Nici Cristian Drăghiţă, primul antrenor al lui Valentin Preda, nu crede în varianta cu masajul. Tehnicianul de la LPS Brăila a adăugat: "Nu vreau să fac niciun comentariu până nu vorbesc cu Vali sau cu cineva de încredere.

Am discutat cu tehnicieni de la nataţie şi nici lor nu le-a venit să creadă ce s-a întâmplat. Multă lume crede că Vali făcea masaj, însă presa nu a spus că masajul de angrenare este parte pregătitoare a cursei. Mie toată această poveste mi se pare o treabă cusută cu aţă albă".

Antrenoarea Doina Sava a declarat ieri pentru "Adevărul" că îşi asumă toată răspunderea pentru ce s-a întâmplat: "Este greşeala mea. Am avut în faţă o hârtie pe care nu am urmărit până la capăt orele de concurs. Eu cred că faceţi prea mult zgomot. Valentin Preda este aici pentru proba de ştafetă şi trebuie să rămână concentrat. Dacă ar fi intrat în concurs la 200 metri bras ar fi terminat, probabil, sub locul 20".

Încălzirea durează 90 de minute

Orice sportiv care intră în concurs la o probă de nataţie are nevoie de o încălzire de cel puţin 90 de minute. Dacă Valentin Preda ar fi ajuns la Water Cube, locul de desfăşurare al reuniunii cu o oră şi jumătate înainte, el nu ar fi avut cum să rateze startul.

Larisa Lăcustă, antrenoare la CSM Piteşti, unde este legitimat Valentin Preda, ne-a declarat că nici acum nu-i vine să creadă ce s-a întâmplat.

"Sunt delegaţii care au ofiţeri de presă care se ocupă cu transportul concurenţilor din satul olimpic la sală şi cu orele de program. Aceşti oficiali nu fac altceva decât să fie siguri că sportivii vor fi la ora fixă în bazin. Ţări precum Australia, SUA, Franţa, China sau chiar Germania au în componenţă oameni care sunt atenţi doar la orarul înotătorilor. Din păcate, la noi nu este aşa", a precizat Larisa Lăcustă.

Fosta campioană a spus că este aproape imposibil să ratezi o probă la un concurs atât de bine pus la punct cum este cel olimpic. "Să admitem că s-a făcut acea modificare. Dacă ea ar fi existat, eu cred că ar fi fost anunţată cu mult timp înainte, nu cu câteva ore. Cei de acolo nu-şi permit să greşească. Orice schimbare este adusă la cunoştinţa sportivului şi a antrenorului, tocmai pentru a nu exista nereguli", a încheiat Larisa Lăcustă.

Nu-mi explic cum a apărut acest decalaj, din moment ce exista un program care trebuia respectat. Vali nu este un tip care pierde timpul.
Cristian Drăghiţă,
antrenor, LPS Brăila

Mai concurează şi la ştafetă!

În cadrul reuniunii de nataţie de astăzi, ştafeta de 4 x 100 metri mixt a ţării noastre, va concura în probele preliminare ale concursului masculin. Valentin Preda, campion naţional la 100 metri şi 200 metri bras, face parte din lotul tricolorilor.

Startul se va da la 15.44 (ora României), antrenoarea Doina Sava declarând că România poate ajunge în fazele superioare la 4 x 100 metri. Dragoş Coman (100 m liber), Răzvan Florea (100 m spate) şi Ioan Gherghel (100 m fluture) completează echipa noastră.

Federaţia va împărţi amenzi

Secretarul general al Federaţiei Române de Nataţie, Ştefan Iamandi, ne-a declarat că se vor lua măsuri după cele întâmplate la Beijing.

"Cel mai probabil, Federaţia Internaţională de Nataţie ne va trimite o amendă. Din câte ştiu, nu este mare şi se cifrează în jurul sumei de 150 de franci. Mai deranjant este din punctul de vedere al imaginii înotului românesc. Acest lucru ne afectează mai mult. La întoarcerea de la Beijing, vom analiza şi vom stabili cine a greşit. Cel ce a făcut-o va plăti", ne-a spus Iamandi.

Octavian Bellu: "Există regulament"

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, Octavian Bellu, s-a mirat la rândul său de cele petrecute şi este convins că totul s-a întâmplat din cauza faptului că nu a existat o bună comunicare între cei implicaţi. "Am fost şi eu la mai multe ediţii de Jocuri Olimpice şi totul este foarte clar. Ai mijloace de informare la tot pasul. Există internet, hârtii oficiale, afişe puse la săli, pe culoare.

Este aproape imposibil să spui că nu ai fost informat. Pe de altă parte, în condiţiile în care şapte înotători se prezintă la bazin, iar unul nu vine, nu mai ai ce să spui. Dacă nu veneau mai mulţi, putea fi o problemă. Dar aşa, totul este foarte clar", ne-a declarat Octavian Bellu.

Şeful Agenţiei Naţionale pentru Sport spune că Federaţia Română de Nataţie va fi singura care va hotărî ce măsuri vor fi luate în acest caz.

O decizie în acest sens va fi luată de către forul din ţara noastră abia după data de 26 august.

Trebuia să urmăresc ordinea de intrare în concurs de la toate probele şi am greşit. Eu cred că se face prea mult tam-tam pentru acest caz.
Doina Sava,
antrenor federal

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite