Ei au scris istoria la Olimpiadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nume mari ale sportului românesc au adus faimă şi glorie ţării noastre de-a lungul timpului, cucerind sute de medalii România este pe locul 18 într-un clasament all-time pe medalii la

Nume mari ale sportului românesc au adus faimă şi glorie ţării noastre de-a lungul timpului, cucerind sute de medalii

România este pe locul 18 într-un clasament all-time pe medalii la Jocurile Olimpice. Sportivii noştri au cuceit 82 de medalii de aur, 88 de argint şi 114 de bronz.

Au fost şi continuă să fie cei mai buni ambasadori ai unei naţiuni percepută de ani de zile ca fiind ţara lui Ceauşescu sau a lui Dracula. Au ridicat drapelul şi au făcut să răsune imnul României în marile arene ale mapamondului, deasupra ratingului perfid al ştirilor de audienţă, care prezentau o patrie a corupţilor, a copiilor abandonaţi sau a animalelor maltratate.

Nu au pretins nimic, dar au adus aur şi glorie, determinând Occidentul să privească, poate, şi puţin altfel o ţară văzută ca fiind eminamente balcanică. Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipă, Ecaterina Szabo, Daniela Silivaş, Iolanda Balaş-Sötter, Nicu Vlad sau Lia Manoliu au scris o istorie ce ar merita, probabil, să fie predată în şcolile noastre.

Nadia a dereglat calculatorul

În urmă cu mai bine de trei decenii, o fetiţă plăpândă pornea din Oneşti hotărâtă să doboare toate recordurile vremurilor. Jocurile Olimpice disputate în 1976, la Montreal, în Canada, aveau să rămână pentru totdeauna în memorie, schimbând toate tiparurile şi regulile rigide ale gimnasticii.

Nadia Comăneci a luat primul 10 din istorie, dereglând tabelele oficiale ale vremii, într-un timp în care perfecţiunea nu fusese luată în calcule. "Este un adevărat fenomen. Nadia este cea care ne-a făcut să credem că visele pot deveni realitate", spunea, la vremea respectivă, preşedintele federaţiei internaţionale de specialitate, Arthur Gander.

Românca a cucerit nu mai puţin de cinci medalii olimpice pe tărâm canadian, dintre care trei de aur, una de argint şi una de bronz. Patru ani mai târziu, Nadia devenea regina Moscovei, reuşind să le învingă pe sovietice în propriul fief. A făcut încă o dată furori, cucerind două medalii de aur şi două de argint.

Gimnastele noastre au impresionat lumea

Visul frumos a fost continuat de Ecaterina Szabo şi de Daniela Silivaş. Prima a cucerit patru medalii de aur şi una de argint în 1984, la Los Angeles, în timp ce Silivaş şi-a trecut în palmares trei medalii de aur, două de argint şi una de bronz în 1988, la Seul.

După ce a fost a doua la individual compus, după Elena Shushunova, Daniela Silivaş a cucerit publicul cu şapte evoluţii perfecte şi alte câteva note maxime în probele pe aparate.
România a ajuns în scurt timp o forţă în gimnastica mondială.

Ivan Patzaichin, rege la caiac canoe

Actualul antrenor al lotului olimpic de caiac canoe, Ivan Patzaichin are o carte de vizită absolut impresionantă. Ca sportiv, el este cvadruplu medaliat cu aur la ediţiile Jocurilor Olimpice din 1968, 1972, 1980 şi 1984, dar şi triplu laureat cu argint. General de brigadă cu o stea, în rezervă, Patzaichin a fost şi unul dintre cei mai longevivi sportivi de performanţă.

Evident, el nu poate lipsi dintr-un top al celor mai buni sportivi români din toate timpurile, fapt perfect explicabil raportat la rezultatele sale. "Jocurile Olimpice de la Los Angeles au fost un moment unic în viaţa mea. Rezultatele obţinute la Olimpiadă sunt speciale, pentru că medaliile de la aceste competiţii aduc mult mai multă satisfacţie din punct de vedere sportiv", este de părere Ivan Patzaichin.

Elisabeta Lipă crede în şansa canotorilor

A participat la şase ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice şi a câştigat, de fiecare dată, cel puţin o medalie. Mai mult, şi-a trecut în palmares cinci titluri supreme în 1984, 1992, 1996, 2000 şi 2004.

Elisabeta Lipă deţine un adevărat record: a cucerit opt medalii olimpice în carieră, devenind singura femeie din istoria acestui sport care a reuşit o asemenea performanţă. De la masculin, doar britanicul Steve Redgrave a egalat-o.

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român i-a oferit şansa de a fi portdrapelul delegaţiei noastre la Jocurile Olimpice din 2000 şi 2004. "A fost o perioadă frumoasă", povesteşte Elisabeta Lipă, care adaugă cu emoţie: "Am renunţat de trei ori la canotaj, însă tot de trei ori am revenit asupra deciziei".

Federaţia internaţională de specialitate i-a recunoscut meritele şi i-a acordat medalia "Thomas Keller", un adevărat premiu Oscar în lumea canotorilor. "Mi-am dorit mereu să depăşesc recorduri şi să ajung un sportiv cu renume. Lunile în care stăteam în cantonament sau antrenamentele grele din dimineţile friguroase pălesc în faţa medaliei olimpice de aur", este de părere cea care a făcut istorie în canotaj.

Nadia, stea la Montreal

La doar 14 ani, Nadia Comăneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice. În 1976, la Montreal, în Canada, micuţa zână din România a uimit o lume întreagă printr-un exerciţiu perfect executat la bârnă. Spectatorii au privit cu admiraţie cum o gimnastă a triumfat de trei ori la acea ediţie a Jocurilor Olimpice. Nadia a primit aurul la individual compus, la bârnă şi la paralele.

România, ovaţionată în Statele Unite

La cea de-a 23-a ediţie a Jocurilor Olimpice, care a avut loc în 1984, la Los Angeles, delegaţia ţării noastre a obţinut 53 de medalii, dintre care 20 au fost de aur. România s-a clasat pe locul al doilea, după Statele Unite.

Uniunea Sovietică, R.D. Germană şi alte 12 naţiuni au boicotat întrecerea ca răspuns la neprezentarea SUA la Olimpiada de la Moscova, din 1980. În acel an, cei 127 de sportivi români au fost primiţi cu aplauze pe stadionul "Memorial Coliseum", în semn de respect pentru că au sfidat boicotul socialist. Ecaterina Szabo (gimnastică), Nicu Vlad (haltere), Doina Melinte şi Maricica Puică (atletism) au ridicat fanii în picioare.

Lotul de canotaj are şanse mari la medaliile de aur la Beijing. Eu cred că această disciplină va aduce cele mai multe titluri supreme la Jocurile Olimpice.
ELISABETA LIPĂ, fostă canotoare

Am încredere în fetele noastre. Cred că România este capabilă să cucerească aurul olimpic, însă are nevoie de o zi magică. Şi sper ca aceasta să fie la finală.
NADIA COMĂNECI, fostă gimnastă

Victoria de la Sydney a fost cea care m-a făcut să mă simt mândră că reprezint România. Sentimentul acelui succes a fost unul pe care nici acum nu-l pot descrie.
GABRIELA SZABO, fostă atletă

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite