Campionul mondial absolut Viswanathan Anand, în vizită la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La invitaţia Marii Maestre Internaţionale Elisabeta Polihroniade, pentru prima oară soseşte în ţara noastră campionul mondial absolut, indianul Viswanathan Anand, pentru a susţine un simultan în ziua de sâmbătă 28 noiembrie 2009, ora 15,00, în sala I.C. Brătianu, Palatul Parlamentului, în compania a 20 de personalităţi

Vineri 27 noiembrie, la ora 18,00, Anand va susţine o conferinţă de presă la Sala Concerto din cadrul Hotelului Intercontinental, iar duminică 29 noiembrie, la ora 14,00, va decerna medaliile de campioni învingătorilor din finalele naţionalele de şah rapid, blitz şi dezlegări desfaşurate la Casa de Cultură din localitatea Ghermăneşti, jud. Ilfov.

Campionul mondial va veni în România alături de soţia sa, Aruna Anand. Sosirea va avea loc în ziua de vineri 27 noiembrie, ora 14,00, pe aeroportul Henri Coandă, iar plecarea este prevăzută pe 29 noiembrie, ora 18,00


Indianul Viswanathan Anand este singurul şahist din istorie care a reuşit să câştige titlul suprem la toate modurile de desfăşurare a Campionatului Mondial (şah clasic, rapid, blitz). Anand obţine coroana mondială, sub egida FIDE, la Teheran în anul 2000, cu victoria în finală repurtată la Alexei Shirov (Spania), scor 3,5-0,5. După câţiva ani, Federaţia Internaţională de Şah (FIDE) schimbă modul de desfăşurare şi organizează un turneu închis, cu cei mai puternici şahişti ai momentului. În anul 2007, la Ciudad de Mexico, Anand câştigă neînvins acest turneu, cu 9 puncte din 14. În 2008 Anand se vede nevoit să-şi apere titlul în meci direct împotriva rusului Vladimir Kramnik - jucătorul care l-a învins pe Garry Kasparov. Cu acest meci, FIDE şi-a dorit să pună capăt tuturor divergenţelor din ultimii ani legate de titlu şi să aibă un singur campion mondial indiscutabil. Meciul din 2008 din Bonn (Germania), îl vede din nou câştigător clar pe Anand, care reuşeşte să-l învingă pe Kramnik înainte de terminarea tuturor partidelor programate, cu scor final de 6,5-4,5. Astfel Anand pune capăt unei perioade dificile din istoria FIDE, în care câţiva mari maeştri, printre care Kasparov şi Kramnik, se simţeau îndreptăţiţi să se considere campioni mondiali. În prezent situaţia nu mai lasă urme de controverse: Anand este singurul campion mondial de şah, recunoscut unanim de către toată lumea.

Născut la 11 decembrie 1969 în Chennai (Madras), India, deja la începutul anilor 90 Anand devine un 'pericol' real în faţa dominaţiei mondiale a şahiştilor din fostul spaţiu sovietic. 'Toată cariera mea a fost o luptă împotriva celor 3 K - Karpov, Kasparov şi Kramnik - înfruntându-i de peste o sută de ori pe fiecare la tabla de şah', a declarat într-un interviu recent 'Tigrul din Madras'. Presa i-a atribuit acest nume lui Anand datorită uşurinţei, dar şi eleganţei prin care Anand îşi învinge adversarii. Rapiditatea sa în luarea deciziilor este de-a dreptul fenomenală. În anii 90, Anand folosea deseori sub o jumătate de oră pentru toată partida, pe când adversarii săi aveau nevoie de tot timpul acordat, deci adesea peste 3 ore. Nu este aşadar de mirare că Anand a reuşit să câştige şi cele mai puternice turnee de şah rapid.

Viswanathan Anand este jucătorul care, alături de Kasparov, Kramnik, Topalov şi Carlsen, a depăşit graniţa celor 2.800 puncte ELO, iar anul viitor în luna aprilie îşi va apăra titlul mondial în faţa bulgarului Veselin Topalov.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite