Francezul Laurent Cardona va arbitra finala Baia Mare - Steaua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurent Cardona (în stânga) a fost judecător de margine la România - Uruguay * Foto: Marian Burlacu
Laurent Cardona (în stânga) a fost judecător de margine la România - Uruguay * Foto: Marian Burlacu

Finala Superligii de rugby din acest an va fi arbitrată de o brigadă din Franţa. La centru va oficia Laurent Cardona, cel care a fost judecător de margine la meciul România - Uruguay, de acum un an. Sâmbătă, de la 17.00, CSM Baia Mare şi Steaua se vor înfrunta pe stadionul "Arcul de Triumf", în joc fiind titlul naţional.

Federaţia Română de Rugby a luat decizia de a încredinţa unui arbitru străin finala campionatului de seniori. "Este o decizie pe care am luat-o pentru a proteja arbitrii români şi a elimina orice discuţie legată de acest aspect. În plus, am căutat să aducem ceva nou în organizarea SuperLigii. Sper ca odată cu trecerea timpului, nivelul rugbyului din această competiţie să crească", a declarat Alin Petrache, preşedintele FRR.

Finala dintre CSM Baia Mare, deţinătoarea titlului, şi Steaua va fi condusă de Laurent Cardona, care va fi asistat de Ludovic Carrillo şi Laurent Amic. Al patrulea arbitru a fost desemnat Vlad Iordăchescu, iar Valeriu Toma va fi asistent video. Cardona are 34 de ani, a jucat pe postul de mijlocaş de grămadă la Saint-Fons şi Saint-Symphorien d'Ozon, dar în copilărie a practicat şi alte sporturi de echipă, îndeosebi fotbalul şi handbalul. Deranjat de erorile de arbitraj pe care le observa la meciuri, pe când avea 19 ani s-a decis să devină şi cavaler al fluierului. Sfătuit de Didier Mene, Cardona a urcat în arbitraj, în 2008 conducând primul meci într-o ligă profesionistă: Pau - Narbonne, în Pro D2. Angajat la Renault, el face parte acum din elita arbitrajului francez. De altfel, anul trecut, a făcut parte din brigada care a oficiat la ultimul meci din preliminariile Cupei Mondiale, România - Uruguay (a fost judecător de margine).

Este pentru prima dată când finala Superligii este condusă de un arbitru străin. În anii 90, derby-ul Dinamo - Steaua, cel în care se decidea atunci campioana, a fost încredinţat unor arbitri francezi. Ca de altfel şi finalele Diviziei Naţionale din prima jumătate a deceniului trecut.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite