VIDEO ”Stejarii” se bat cu Georgia şi pentru Cupa ”Antim Ivireanul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2010, rugbyștii români au cucerit Cupa ”Antim Ivireanul” * Foto: Marian Burlacu
În 2010, rugbyștii români au cucerit Cupa ”Antim Ivireanul” * Foto: Marian Burlacu

Rugby-ul este un sport care respectă tradițiile, iar printre acestea se numără şi aceea a trofeelor care se pun în joc în unele meciuri. România și Georgia, de pildă, se luptă de un deceniu pentru Cupa ”Antim Ivireanul”.

Cel mai cunoscut trofeul acordat în disputele bilaterale, totodată şi cel dintâi, este Cupa Calcutta, acordată echipei care câştigă meciul anual dintre echipele Angliei şi Scoţiei. În 2002, georgienii au pus în joc, la meciul cu echipa de rugby a României, un astfel de trofeu. El poartă numele lui Antim Ivireanul (1650-1716), autor, tipograf, gravor, teolog, episcop şi mitropolit român de origine georgiană.

Născut în Iviria, a fost adus în Ţara Românească de domnitorul Constantin Brâncoveanu, după ce fusese luat rob de turci şi exilat la Constantinopol. Acesta a deprins să vorbească limba română, iar în 1691 i s-a încredinţat tipografia domnească din Bucureşti, unde a tipărit 63 de cărţi - a fost, alături de Coresi, cel mai important tipograf al culturii medievale de la noi. Cu toate că era georgian, Antim Ivireanul a contribuit la stabilirea unui limbaj liturgic clar, unul înţeles şi folosit până astăzi.

Ctitor al Mănăstirii "Toţi Sfinţii" din Bucureşti (îi poartă numele astăzi), Antim Ivireanul a fost un apărător al Bisericii ortodoxe şi a poporului român. Atitudinea sa antiotomană a făcut ca în 1716, din ordinul primului domn fanariot din Ţara Românească, Nicolae Mavrocordat, să fie întemniţat, iar apoi trimis în exil la Mănăstirea "Sfânta Ecaterina" de pe Muntele Sinai. Pe drum, Antim Ivireanul a fost ucis de soldaţii turci, iar trupul său a fost aruncat într-un râu aflat dincolo de Adrianopol.

În 1992, Antim Ivireanul a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, fiind prăznuit în fiecare an pe 27 septembrie.

Echipa de rugby a României a câştigat de patru ori Cupa Antim Ivireanul, în timp ce Georgia a cucerit-o de trei ori. Trofeul va fi pus în joc şi astăzi, el urmând a fi deţinut timp de un an de echipa învingătoare.

CUPA ANTIM IVIREANUL

6 aprilie 2002 (Tbilisi): Georgia - ROMÂNIA 23-31

30 martie 2003 (Tbilisi): Georgia - ROMÂNIA 6-19

27 mai 2004 (Iaşi): ROMÂNIA - Georgia 25-18

12 martie 2005 (Tbilisi): Georgia - ROMÂNIA 20-13

25 februarie 2006 (Bucureşti): ROMÂNIA - Georgia 35-10

3 februarie 2007 (Bucureşti): ROMÂNIA - Georgia 17-20

9 februarie 2008 (Tbilisi): Georgia - ROMÂNIA 22-7

14 martie 2009 (Tbilisi): Georgia - ROMÂNIA 28-23

13 martie 2010 (București): ROMÂNIA - Georgia 22-10

12 martie 2011 (Tbilisi): Georgia - ROMÂNIA 18-11

ALTE TROFEE DIN RUGBY

CUPA CALCUTTA. Se acordă anual, câştigătoarei meciului dintre Anglia şi Scoţia. Ea a fost donată Federaţiei Engleze de Rugby (RFU), în 1874, de foşti membri ai Calcutta Football Club, o grupare de rugby fondată în 1873, în India, dar care s-a desfiinţat în scurt timp... Trofeul a fost confecţionat din banii rămaşi la club.

CUPA BLEDISLOE. Trofeul este atribuit echipei care se impune în meciul anual dintre echipele de rugby ale Noii Zeelande şi Australiei. El poartă numele lordului care a fost numit guvernator general al Noii Zeelande în 1931. Cupa Bledisloe s-a decernat pentru prima dată în 1932.

CUPA MILENIULUI. În 1988, atunci când oraşul Dublin sărbătorea un mileniu de existenţă, federaţiile de rugby din Anglia şi Irlanda au decis să creeze acest trofeu anual pentru a recompensa câştigătoarea meciului direct dintre "trandafiri" şi "verzi".

CUPA DAVE GALLAHER. A fost decernată pentru prima dată în 2000, la meciul dintre Noua Zeelandă şi Franţa. Poartă numele unui fost căpitan All Blacks, care a murit în Belgia, în timpul Primului Război Mondial.

CUPA EUROSTAR. Un alt trofeu decernat pentru întâia oară în 2000, însă la meciul de rugby Anglia - Franţa. Va fi atribuit şi mâine, echipei care câştigă întâlnirea din etapa a patra a Turneului celor 6 Naţiuni.

CUPA GIUSEPPE GARIBALDI. Poartă numele revoluţionarului care şi-a legat numele de independenţa Italiei şi care, fiind născut la Nisa, a fost mai întâi soldat în armata franceză. Din 2007, se acordă la meciurile Franţa - Italia.

NOTA AUTORULUI
În urmă cu un deceniu, am propus unor reprezentanţi ai Federaţiei Române de Rugby atribuirea unor astfel de trofee şi în meciurile "stejarilor" cu Franţa - trofeul ar putea purta numele lui Pierre de Coubertin , care, pe lângă faptul că a restaurat Jocurile Olimpice, a fost arbitrul primei finale a Campionatului Franţei la rugby, dar totodată şi membru al Asociaţiei de Prietenie Româno-Franceze - şi Scoţia (Cupa Sfântului Andrei - sfântul care a creştinat Dobrogea, dar şi Scoţia). Demersul meu nu a avut însă succes.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite