IRB suportă toate cheltuielile de participare a României la Rugby World Cup

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Mitrea (dreapta), alături de antrenorul francez Olivier Saisset * Foto: Marian Burlacu
Daniel Mitrea (dreapta), alături de antrenorul francez Olivier Saisset * Foto: Marian Burlacu

Forul mondial va asigura cazarea și masa echipei de rugby a României la Cupa Mondială de anul viitor, ocupându-se inclusiv de biletele de avion și de ruta de zbor până în Noua Zeelandă

La câteva zile după calificarea echipei României la Rugby World Cup 2011, managerii celor 20 de naționale care se vor lupta pentru titlul mondial s-au întâlnit la New Zealand House din Londra cu reprezentanții IRB și ai Comitetului de Organizare.

Partea română a fost reprezentată de managerul sportiv Robert Antonin și de antrenorul federal Daniel Mitrea. ”În primul rând, a fost tragerea la sorți a echipelor. S-a decis cine este echipa A și cine B, prima având prioritate în alegerea echipamentului de joc. România este echipa B în toate meciurile, mai puțin în cel cu Anglia, când vom putea evolua în tricouri galbene. Cum Scoția joacă, de regulă, în albastru-mov, Argentina în alb-bleu, iar Georgia în roșu rezultă că vom putea evolua cu ele și în celelalte partide. Așadar, nu ne dezavantajează faptul că România va fi echipa B”, a explicat situația antrenorul federal.

Cum până la turneul final mai sunt circa 300 de zile, staff-ul tehnic și administrativ al naționalei va începe să cristalizeze planul de pregătire încă de săptămâna viitoare (12 și 13 decembrie), când la București vor reveni Robert Antonin și antrenorul Romeo Gontineac. Sigur este că International Rugby Board rămâne principalul susținător al naționalei noastre. Astfel forul mondial va suporta toate cheltuielile de participare la Cupa Mondială, mai precis cazarea, masa și transportul până și din Noua Zeelandă, inclusiv cel între orașele unde vom juca. Nu este un favor, de același tratament beneficiind și celelalte echipe. Așa cum s-a întâmplat, de altfel, și la edițiile precedente. ”Am primit deja propuneri de a disputa meciuri-test din partea echipelor din Sud, Samoa, Tonga și Fiji, înainte de debutul competiției. Nu știu cât de oportun este pentru că eu nu sunt convins că ei vor folosi prima echipă. Și nu ne dorim să avem accidentați.”. De asemenea, există riscul ca vârful de formă să fie atins prea devreme, cum s-a întâmplat în 1991, când am învins Scoția, iar la Cupa Mondială am pierdut în fața Canadei, ratând astfel intrarea în sferturile de finală. ”Alte variante de adversari ar fi echipele de club din prima ligă franceză sau din Anglia, precum și alte naționale de talia noastră”.
 
S-a propus și o pregătire cu vânătorii de munte
 
Cât privește pregătirea, ea se va face în țară, fiind posibilă chiar și o acțiune cu vânătorii de munte. ”Vom implica diverși specialiști. Vom pune accent pe pregătirea fizică, dar și pe cea mentală. La naționala sub 20 de ani am avut în staff un psiholog și un psihoterapeut. Putem să-i folosim și la cea de seniori. Ne-am gândit, de asemenea, la sensei Florentin Marinescu, care a mai lucrat cu lotul național de rugby în câteva rânduri, inclusiv înaintea Cupei Mondiale din 1999. Acesta a fost nu numai preparator fizic, ci și psihoterapeut. Mai este și Tudor Bompa, care are propriul sistem de pregătire fizică. A colaborat și cu echipa de fotbal a Argentinei, în 1986, când aceasta a cucerit titlul mondial, și în 1990. Este stabilit în Canada de foarte mult timp și are o echipă care lucrează. Aceștia iau probe de sânge de la jucători și în baza lor le recomandă exercițiile de care au nevoie”.

Cum Federația Română de Atletism dispune doar de un singur sistem de cronometraj electronic, cu celule fotoelectrice, montat la Sala de la ”Lia Manoliu”, forul rugbystic a procupat unul cu ajutorul International Rugby Board. ”Nu ne ajută numai la calcularea vitezei de deplasare a rugbyștilor, ci la cele de reacție, de execuție. Sunt patru stâlpi cu celule fotoelectrice și se formează cu ei un pătrat. Jucătorul se așază între ei și se observă viteza cu care trimite balonul sau cea de reacție. De aici încolo poți să spui că lucrezi cât de cât științific”, a concluzionat Daniel Mitrea.

În aprilie sau mai, Robert Antonin se va deplasa în Noua Zeelandă pentru a vizita locurile de cazare și stadioanele unde va juca România.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite