Alex Manta: ”România merită mai mult decât un joc cu Uruguay”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiu al handbalistei Maria Popa, vicecampioană mondială în 1973, în Iugoslavia, Alex Manta și-a dorit dintotdeauna să cunoască bucuria victoriei. Iar medalia de bronz la CM de juniori a rămas, din păcate, cel mai frumos moment al carierei sale la loturile naționale. În vârstă de 33 de ani, jucătorul de linia a treia și-a anunțat retragerea. Alin Petrache, președintele FRR, speră să-l facă să se răzgândească.

Mult mai matur decât în urmă cu un deceniu, când refuza să mai vină la națională, bucureșteanul a rămas la fel de clar în mesaj. ”Este un moment foarte frumos pentru mine și colegii mei. Echipa națională a fost prezentă la toate turneele finale ale Cupei Mondiale. Din păcate, am avut mari emoții pentru că, în loc să construim, noi, românii, lăsăm lucrurile așa, la voia întâmplării. Pierdem generații de rugbyști și e păcat! Ne-am făcut viața grea după Cupa Mondială din 2007. N-am tras învățăminte. Meciurile cu Uruguay au fost foarte dure. Ar trebui tras un semnal de alarmă. Naționala de rugby nu trebuie să joace cu Uruguay-ul, ci cu marile națiuni. Respect această echipă, însă nu trebuie uitat că acum trei-patru decenii ne luptam de la egal la egal cu Franța, cu Scoția, cu Țara Galilor, iar Italia era mult sub noi”, a spus jucătorul de linia a treia care, alături de Sorin Socol, a făcut parte din ”Generația Brescia 1996”.



Autor a două eseuri în ”dubla” cu Uruguay-ul, câte unul în fiecare meci, Manta rămâne modest: ”Nu am fugit după eseuri. A fost o reușită colectivă. Sunt fericit că am câștigat și atâta tot. Este pentru prima oară când văd la București un public atât de cald, atât de aproape de noi. La Iași, în 2002, la meciul cu Spania care ne-a calificat la Cupa Mondială din 2003, am mai avut asemenea spectatori”.

Legitimat la Lyon, în Pro D2 (liga a doua din Franța), Manta a revenit la echipă duminică. ”Nu avem timp să sărbătorim calificarea. Am lipsit două meciuri. Am aflat că am câștigat astăzi (n.r. - sâmbătă), cu 39-13, meciul cu Tarbes. Suntem pe locul 2, la un punct de liderul Albi”, cu șanse de promovare în elită.

Alex Manta a fost unul dintre cei mai talentați componenți ai generației 1996. Ca și Sorin Socol, însă, el nu a acceptat compromisiurile. A debutat la naționala de seniori în 1996, la meciul din Belgia (83-5). După partida de la Dublin, cu Irlanda (35-53), din preliminariile Cupei Mondiale 1999 - în acel meci România a marcat cinci eseuri, făcând un joc deosebit -, Manta a decis să nu mai vină la lot, intrând în conflict cu Mircea Paraschiv, antrenorul de atunci. A revenit în 2000, la testul cu Franța, pentru ca în 2007, după ”șocul” cu Noua Zeelandă, de la Toulouse, să decidă să spună ”pas” naționalei - a făcut parte dintr-un grup care a cerut aducerea unui antrenor străin, de valoare, la lot. A revenit în iunie 2009, la IRB Nations Cup, solicitat de noul președinte al FRR, Alin Petrache.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite