VESTE ȘOC: Sorin Socol intenționează să se retragă din naționala de rugby

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romeo Gontineac şi Sorin Socol
Romeo Gontineac şi Sorin Socol

Vestea că Sorin Socol ar fi părăsit cantonamentul echipei naționale de rugby, aflat la hotelul Rin din Otopeni, a apărut în cursul serii. Jucătorul lui Lourdes a confirmat pentru ”Adevărul” că informația este corectă.

Prezent la conferințele de presă de dinaintea și de după meciul din Georgia, alături de antrenorul Romeo Gontineac, Sorin Socol a lipsit de la cea de astăzi, organizată la sediul Federației Române de Rugby (FRR) și prilejuită de partida de sâmbătă, cu Spania, din a 5-a etapă a ediției 2011-2012 a Cupei Europene a Națiunilor. ”Stejarii” au fost reprezentați de Cristian Petre și Daniel Carpo. Primul a îndeplinit rolul de căpitan în debutul disputei contra Georgiei - în momentul în care a intrat pe teren, Socol a preluat prerogativele (la o penalitate de care beneficia România, bucureșteanul l-a întrebat pe Gontineac dacă el este căpitan, iar răspunsul a fost afirmativ) - și care a fost prezentat în aceeași postură și pentru meciul cu ibericii.

Contactat telefonic, în urmă cu puțin timp, Sorin Socol a declarat pentru ”Adevărul”: ”Este adevărat. Am vorbit cu Alin Petrache, președintele Federației. I-am spus că îl respect, că decizia mea de a mă retrage de la națională nu este îndreptată împotriva cuiva din Federație. Plecarea lui Serge Lairle a înrăutățit lucrurile la națională, iar eu nu sunt dispus să merg la Cupa Mondială ca într-o plimbare. Vreau să obținem mai mult decât o victorie”.

Gontineac și Socol nu sunt pe aceeași lungime de undă
 
În ultimele luni, Sorin Socol n-a lăsat să se întrevadă că între el și Romeo Gontineac ar exista o diferență de păreri în ceea ce privește pregătirea de la lotul național. Din contră, la Tbilisi cei doi au stat unul lângă altul, la conferințele de presă, și chiar s-au amuzat în pauzele în care răspunsurile lor la întrebările ziariștilor locali erau traduse din limba engleză. 

Medaliat cu bronz la CM de juniori din 1996, când a fost ales cel mai bun jucător al competiției, Sorin Socol a condiționat venirea la națională de aducerea unor antrenori străini, cu nume, din punctl său de vedere aceasta reprezentând o garanție că se urmărește atingerea marii performanțe. El a refuzat să răspundă prezent la convocări, din acest motiv, după Cupa Mondială din 2007. În primăvara lui 2009, el a sprijinit alegerea lui Alin Petrache ca președinte al Federației Române de Rugby, iar la puțin timp după aceea s-a reîntors la lot, alături de alți rugbyști români care activau în Hexagon și care nu mai participaseră la acțiunile naționalei din același motiv. In iunie trecut, contractul cu Serge Lairle și Olivier Nier nu a mai fost reînnoit, pretențiile financiare ale acestora fiind peste posibilitățile FRR (pe fondul crizei economice, bugetul forului din bulevardul Mărăști a fost diminuat) - cei doi au preluat echipa franceză de liga a doua Aix-en-Provence. În locul lor, au fost numiți antrenori Romeo Gontineac și Steve McDowell, care făceau oricum parte din staff-ul tehnic al naționalei, primul în pregătirea treisferturilor, celălalt ca preparator fizic.

Sorin Socol a adăugat că decizia sa nu este una definitivă, însă pentru a reveni la lot el cere schimbări de urgență la nivelul staff-ului tehnic. El a adăugat că nu urmărește să îi ia locul lui Romeo Gontineac, ca antrenor, și că părerea sa este împărtășită și de alți jucători legitimați la cluburi franceze. Decizia sa survine într-un moment delicat, cu șase luni înaintea Cupei Mondiale din Noua Zeelandă. De asemenea, lista ”stranierilor” care nu au mai venit la lot, din diverse motive (accidentări, probleme personale), la ultimele partide, cuprinde mai bine de zece nume.

Din momentul alegerii lui Alin Petrache ca președinte al FRR, urmat de revenirea lui Sorin Socol și a altor rugbyști români legitimați la echipele din Franța, naționala de seniori a avut un bilanț pozitiv în meciurile oficiale - s-au pierdut doar două meciuri, anul acesta, în Portugalia (17-24) și Georgia (11-18), în contextul în care au absentat numeroși ”stranieri”, iar alte două au fost încheiate la egalitate (21-21), în 2010, în Rusia și în Uruguay (din totalul de 16 partide disputate de ”stejari” au fost câștigat 10, iar 4 au fost soldate cu eșec).

Romeo Gontineac a participat la patru ediții ale Cupei Mondiale (1995, 1999, 2003 și 2007), lucrează ca antrenor la Aurillac, iar în vara trecută a fost la un curs la Universitatea din Stellenbosch (Africa de Sud).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite