Rugbystul Finau Maka este acuzat de "sclavagism modern"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost component al echipei franceze de rugby Toulouse, tongalezul Finau Maka a fost amendat cu 5.000 de euro. El este acuzat de un tunisian că l-a pus să muncească la negru, iar apoi l-a plătit din An în Paşte...

În vârstă de 33 de ani, Maka face parte acum din lotul lui Aix-en-Provence, formaţie de rugby din liga a doua care este pregătită de Serge Lairle şi Olivier Nier, foştii antrenori ai României. El va fi judecat de tribunalul din Toulouse, în 19 octombrie.

Povestea sa este halucinantă. Sportivul originar din Tonga este suspectat că l-a angajat clandestin pe un tunisian care trăia în Franţa fără forme legale. Africanul pe nume Moncef Derbali (44) i-ar fi renovat casa din Beauzelle, aflată la marginea oraşului Toulouse. Acesta susţine că a fost plătit rar şi prost, că a dormit într-o... piscină (la cererea soţiei s-a mutat mai apoi la nişte prieteni). Mai mulţi martori au susţinut spusele tunisianului, despre care au spus că era "omul bun la toate" în casa lui Maka. 

În declaraţiile lui Derbali, care a vorbit în arabă, există unele contradicţii. Întrebat dacă a spus adevărul, acesta a răspuns de mai multe ori că "a mâncat foarte prost", iar apoi... "foarte bine" la Maka.

Avocatul nord-africanului cere pentru clientul său 80.000 ca salariu neonorat şi 60.000 de euro drept prejudiciu moral.

Jucătorul s-a apărat: "Contest toate acuzaţiile!", a spus el, sec. El a precizat că relaţia lui cu Derbali s-a limitat la un ajutor dat acestuia, în spiritul ospitalităţii din ţara sa de origine şi a idealurilor creştine care îl animă. Iar avocatul i-a luat, desigur, apărarea: "Este un mesaj destruos din punct de vedere uman".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite