Lomu a debutat la Marseille, fiind coleg cu Remus Lungu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Internaţionalul român de rugby a plecat de la Farul, semnând cu Marseille Vitrolles. Lungu a reuşit să-l pună la pământ pe "Omul munte", la antrenament, după ce a fost târât circa 5 metri!

Vara trectută, echipa franceză de rugby Marseille Vitrolles a făcut senzaţie transferându-l pe faimosul neozeelandez Jonah Lomu. Printre jucătorii aduşi în scopul atingerii obiectivului propus se numără şi românul Remus Lungu.

GALERIE FOTO

Născut la Constanţa, în 2 iulie 1980, el a deprins tainele rugby-ului în Franţa, ţară în care şi-a însoţit părinţii în urmă cu circa două decenii - tatăl său, Adrian Lungu, a evoluat la Castres, devenind campion în Hexagon cu această echipă, la care acum activează în staff-ul administrativ. Internaţional şcolar pentru "cocoşi", de juniori şi de seniori pentru România, Remus a evoluat la Farul, ca mijlocaş la deschidere, în ediţia trecută de campionat.

Casă în Vechiul Port şi Ford Focus

În septembrie trecut, el s-a deplasat la Marsilia, dând probe la echipa de liga a treia. Le-a trecut cu succes, fiind imediat inclus în lotul primei echipe. "Cu toate că joacă în Federale 1 Marseille Vitrolles este organizat ca un club de top din Franţa. Condiţiile de pregătire, de refacere şi de joc sunt dintre cele mai bune. Am primit o locuinţă în Vechiul Port, acolo unde stau toţi jucătorii, precum şi un automobil Ford Focus de la sponsorul grupării. De altfel, echipa are peste 20 de parteneri comerciali şi locali care o susţin financiar şi moral, precum şi trei din mass-media", ne-a declarat atunci rugbystul român.

Lomu a adus muzica în vestiar!

Folosit şi ca uvertură, dar şi ca fundaş, Remus Lungu a avut ocazia de a-l cunoaşte pe legendarul internaţional neozeelandez Jonah Lomu la începutul acestei luni. "A ajuns la Marsilia săptămâna trecută. Este impresionant, fiind mai masiv decât jucătorii de pe înaintare. A făcut câteva antrenamente, iar la primul dintre ele am reuşit să-l plachez chiar dacă m-a târât circa cinci metri... (n.a. neozeelandezul are 50 de kilograme mai mult). Este un tip relaxat, dar şi puţin timid, poate şi din cauză că nu vorbeşte franceza", l-a descris Lungu pe vicecampionul mondial din 1995. Operat la mână cu ceva timp în urmă, Lomu a lipsit o săptămâna din Marsilia. "A plecat pentru a-şi face nişte analize, iar apoi a urmărit la Milano, meciul Italia - Noua Zeelandă".   

Lomu impresionează nu numai prin gabaritul său, ci şi prin faptul că ascultă muzică tot timpul. "În vestiar muzica e la maximum. E ceva nou pentru mine să mă pregătesc astfel. E agreabil şi cred că astfel elimini şi stresul pe care îl ai înaintea meciurilor. Am jucat la Toulon, pe Mayol, şi atmosfera a fost superbă. Deşi a plouat, în tribune au fost 8.500 de spectatori, care au fost entuziaşti", a conchis Remus, care rămâne o soluţie şi pentru naţionala României.

Neozeelandezul a debutat aseară

Debutul lui Jonah Lomu s-a produs aseară, la meciul cu Montmelian, care a fost transmis în direct şi de Eurosport Franţa. Astfel fostul All Blacks (63 de selecţii, 37 de eseuri) şi-a făcut revenirea pe terenul de joc. Cel supranumit "Autobuzul" a avut o apariţie discretă pe teren. Surâzător, bine dispus, un model pentru colegii săi.

Balonul a ajuns de puţine ori la el - prima oară l-a atins în minutul 20. Cu toate acestea, a dovedit că nu şi-a pierdut forţa care l-a făcut celebru. De câteva ori i-a strâns pe adversari în jurul său, eliberând astfel spaţii pentru ai lui colegi. "Pe moment, am simţit că m-am pierdut pe teren. Colegii mei vorbesc franceza mult mai repede pentru a înţelege prea mult (n.a Lomu face un curs în această perioadă). Sunt fericit. Fac totul pentru a fi în serviciul echipei mele. Respect organizarea colectivă. A avea balonul nu este cel mai important lucru pentru mine acum. Nu trebuie uitat că au trecut doi ani şi jumătate de când nu am mai jucat", a declarat Lomu.

Marseille a câştigat meciul cu 42-22. Remus Lungu nu a fost folosit în această întâlnire. "Am fost odihnit, alături de alţi colegi. Având un lot mare de jucători, Marsilia procedează ca marile echipe. Roteşte jucătorii astfel încât să nu apară uzura. În plus, acum am întâlnit ultima clasată", ne-a declarat mijlocaşul român la deschidere.

Remus Lungu
- s-a născut la Constanţa, în 2 iulie 1980
- a moştenit pasiunea pentru sportul cu balonul oval de la tatăl său, Adrian Lungu. Supranumit "Hagi al rugby-ului" - este prieten bun cu fotbalistul român, amândoi fiind constănţeni, rugbystul a fost campion de seniori cu toate echipele la care a jucat (Farul, Dinamo, Steaua şi Castres Olympique). De asemenea, a participat la Cupa Mondială în 1987, 1991 şi 1995.
- încă de la început Remus a avut parte de succes, în 1996 devenind campion al Franţei la cadeţi, cu Castres.
- a fost selecţionat în echipa şcolară a Franţei (1997)
- a devenit internaţional de juniori pentru România, participând la ediţiile din 1998 şi 1999 ale Campionatului Mondial, în divizia de elită
- Promovat de Bernard Charreyre în prima reprezentativă, acum şapte ani, a adunat şase selecţii pe postul de mijlocaş la deschidere.
- A preferat apoi să se dedice studiilor în Franţa, jucând la echipe din ligi inferioare (Pontarlier, Perigueux, Graulhet, Mazamet, Poitiers, Domont).
- A obţinut brevetul de antrenor cu cel mai înalt grad din Hexagon
- în 2008 a disputat finala campionatului Poloniei, cu Budowlani Lodz
- în sezonul trecut a evoluat pentru Farul, cu care a terminat pe locul 4.

Jonah Lomu
- s-a născut în 12 mai 1975, la Auckland (Noua Zeelandă)
- cu toate că a evoluat ca jucător de treisferturi, a impresionat de la început prin gabaritul de înaintaş. Are 196 centimetri înălţime şi 120 de kilograme. A slăbit 31 kg din martie şi până acum
- a fost supranumit "Omul munte" şi "Autobuzul"
- până în 2004 a evoluat numai la echipe din Noua Zeelandă (Manukau, Blues, Chiefs, Wellington, Hurricanes), visul său, neîmplinit, fiind de a câştiga titlul mondial. A mai jucat la Cardiff Blues (Ţara Galilor) şi North Harbour, în ţara sa natală
- a jucat de 63 de ori pentru All Blacks, marcând 185 de puncte
- cariera sa a fost pusă sub semnul întrebării de o afecţiune renală gravă. În 2003 i s-a făcut un transplant de rinichi
- a câştigat un titlu în Campionatul Provinciilor din Noua Zeelandă (2002), două ediţii ale Super 12 (1996 şi 1997) şi trei în Tri-Nations. A fost finalist al Cupei Mondiale în 1995 şi semifinalist în 1999, cu All Blacks
- în 1999 a semnat un contract pe mai mulţi ani cu Adidas, care i-a adus 10 milioane de dolari neozeelandezi
- un joc video îi poartă numele
- în timpul Cupei Mondiale din 2007 a fost consultant pentru magazinul Rugby Hebdo. De asemenea, a lucrat şi cu o serie de posturi tv din întreaga lume

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite