Rugby-ul românesc îşi sărbătoreşte Centenarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Morariu (în stânga) şi Alin Petrache sunt doi dintre preşedinţii FRR. Primul este onorific, celălalt executiv
Viorel Morariu (în stânga) şi Alin Petrache sunt doi dintre preşedinţii FRR. Primul este onorific, celălalt executiv

Federaţia Română de Rugby (FRR) va organiza vineri, 11 decembrie, o gală prin care va celebra împlinirea a 100 de ani de când sportul cu balonul oval a fost menţionat în România.

Evenimentul va avea loc la Cercul Militar Central din Bucureşti, cu începere de la ora 18.00. Gala Rugby-ului Românesc reia o tradiţie a sportului cu balonul oval de la noi, până în 2000 organizându-se în fiecare decembrie o astfel de întâlnire. Ca o noutate absolută, la ediţia din acest an FRR va acorda o seria de premii, urmând a fi recompensaţi:
- cel mai bun rugbyst român de la seniori;
- cel mai valoros rugbyst român de la juniori;
- cea mai merituoasă echipă de rugby seniori din România;
- cea mai bună echipă de rugby juniori din ţara noastră;
- cel mai bun antrenor român de rugby care activează la seniori;
- cel mai bun arbitru român de rugby;
- cel mai bun arbitru român de rugby aflat la debut;

Cu ocazia galei de vineri FRR va celebra împlinirea a o sută de ani de când sportul cu balonul oval a fost menţionat în România. În cartea sa "Rugby. Mică enciclopedie", fostul antrenor de rugby Dumitru Manoileanu considera 1909 ca anul în care în Bucureşti s-a vorbit pentru prima oară despre rugby.

Primul meci de rugby consemnat în presă din România s-a disputat pe 8 septembrie 1913, între Tenis Club Român, echipă înfiinţată în 1910, şi Sporting Club, formaţie fondată în 1913. Disputa s-a încheiat la egalitate (3-3).

Există anumite controverse legate de data de disputare a acelei partide. De asemenea, unele surse consideră că acel meci nu a fost şi cel dintâi disputat la noi. S-a precizat că rugby-ul s-ar fi jucat şi înainte de 8 septembrie 1913, în vecinătatea Universităţii din Bucureşti. Ceea ce nu ar fi imposibil, TCR avându-şi sediul chiar pe locul unde acum se află Teatrul Naţional (pe atunci acolo se găsea Parcul Primăriei).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite