Sorin Socol s-a fotografiat lângă Cupa "William Webb Ellis"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carlos Arboleya şi Sorin Socol, căpitanii echipelor de rugby ale Uruguay-ului şi României, s-au fotografiat lângă trofeu * Foto: www.frr.ro
Carlos Arboleya şi Sorin Socol, căpitanii echipelor de rugby ale Uruguay-ului şi României, s-au fotografiat lângă trofeu * Foto: www.frr.ro

Căpitanii echipelor de rugby ale României şi Uruguay-ului, Sorin Socol şi Carlos Arboleya, s-au fotografiat alături de trofeul care se atribuie câştigătoarei Cupei Mondiale. Acesta este expus la Montevideo, oraş care va găzdui mâine seară, de la ora 20.00, prima manşă a "barajului" de calificare la ediţia de anul viitor a competiţiei.

Acesta este expus la Montevideo, oraş care va găzdui mâine seară, de la ora 20.00, prima manşă a "barajului" de calificare la ediţia de anul viitor a competiţiei.

Socol este obişnuit cu această ipostază, el participând la ediţiile din 2003 şi 2007 ale Rugby World Cup. Acum trei ani, în Franţa, la Toulouse, trofeul a fost expus pe stadion. Omologul său uruguayan, în schimb, nu a avut această ocazie, selecţionata ţării sale absentând de la precedenta ediţie a competiţiei - România a participat la toate turneele finale (1987, când a fost invitată, 1991, 1995, 1999, 2003 şi 2007), în timp ce Uruguay a bifat ediţiile din 1999 şi 2003.

Cupa "William Webb Ellis" poartă numele studentului britanic care a inventat, la colegiul din Rugby, în 1823, unul dintre elementele de bază ale sportului cu balonul oval - sfidând regulile după care se juca "football-rugby"-ul la acea vreme a alergat cu minge în braţe spre terenul advers.

Realizat din argint, placată cu aur, trofeul are 38 de centimetri înăţime. Pe unul dintre braţele sale se află un satir (demon în mitologia greacă), iar pe celălalt o nimfă, iar pe cupă sunt trecute cuvintele International Rugby Football Board, numele forului mondial devenit între timp IRB, şi "The Webb Ellis Cup".

Decernată echipei Noii Zeelandă, câştigătoare a primei ediţii, în 1987, cupa a fost realizată de firma Garrard's, cea care realiza bijuterii şi obiecte de aur şi pentru Casa Regală din Anglia încă din 1843. Cupa a avut ca inspiraţie un trofeu creat în 1906, de Carrington & Co. din Londra, care, la rândul ei se inspirase după un obiect desenat de Paul de Lamerie, un hughenot francezi ai cărui părinţi fugiseră din Franţa şi se stabiliseră la Londra.

În 1991, după victoria Australiei la Cupa Mondială, Anthony Herbert i-a spus trofeului "Bill", diminutiv de la William, prenumele lui Webb Ellis. De altfel, la ediţia din 1999, găzduită de Ţara Galalilor, selecţionata Wallabies şi-a purtat campania sub sloganul "Bring Back Bill" (Aduceţi-l înapoi pe Bill!"). Iar la final, Australia a reuşit să recucerească trofeul.

Până acum, Cupa "William Webb Ellis" a fost câştigată de numai patru ţări: Australia 1991, 1999, Africa de Sud 1995, 2007, Noua Zeelandă 1987 şi Anglia 2003. Ea va fi expusă şi la Bucureşti, în 27 noiembrie, la meciul retur dintre România şi Uruguay.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite