Cupa Mondială la rugby în cifre: 15 puncte a irosit Willkinson în meciul cu Argentina!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jonny Wilkinson * Foto: Reuters
Jonny Wilkinson * Foto: Reuters

Noua Zeelandă găzduieşte a 7-a ediţie a Cupei Mondiale la rugby. În istoria de 24 de ani a competiţiei s-au disputat multe meciuri memorabile, iar statisticienii le-au reţinut ca atare. Sâmbătă, de pildă, la meciul Anglia - Argentina (13-9), transformerii celor două formaţii au irosit 36 de puncte! Deţinător al recordului absolut de puncte marcate la CM, Wilkinson a ratat cinci penalităţi.

Iată cum se prezintă Rugby World Cup în cifre:
1. O singură echipă din Europa (Emisfera Nordică) a reuşit să câştige titlul mondial în cele şase ediţii precedente: Anglia, în 2003.

3. Theuns Kotze (Namibia) este al patrulea jucător din istoria CM care a marcat cel puţin trei dropgoluri într-un singur meci. Jannie de Beer (Africa de Sud) deţine recordul cu cinci lovituri de picior căzute, iar Jonny Wilkinson (Anglia) şi Rob Andrew (Anglia) au reuşit şi ei câte trei fiecare.

5. Tone de bagaj fiecare echipă participantă la Cupa Mondială. Este vorba despre tricouri de joc, tinută de antrenament, baloane, saci de placaj, juguri etc, precum şi de genţile personale ale jucătorilor şi ale componenţilot staff-ului tehnic şi administrativ. .

6. La cele şase ediţii ale Cupei Mondiale, România a reuşit cinci victorii în 20 de meciuri. Ea nu a reuşit niciodată să se califice în sferturile de finală.

8. Georgia va debuta mâine, la 10.30, la această ediţie a Cupei Mondiale, contra Scoţiei. Echipa caucaziană a câştigat ultimele opt meciuri disputate înaintea acestei competiţii, însă ea n-a întâlnit echipe din primul eşalon valoric - cea mai bună a fost Canada, ocupanta locului 14 în clasamentul IRB.

17. Samoa va debuta tot mâine la Rugby World Cup 2011. 17 dintre jucătorii ei sunt născuţi în străinătate, mai precis în Noua Zeelandă.

20. Georgia va fi a 20-a echipă pe care o va întâlni Scoţia în istoria Cupei Mondiale. Nicio altă echipă n-a avut atât de mulţi adversari la această competiţie. Interesant este că ecosezii n-au jucat niciodată cu Ţara Galilor, în aceeaşi situaţie fiind şi România.

20. De echipe participă la Rugby World Cup. Acestea sunt repartizate în patru grupe, capi de serie fiind Noua Zeelandă (grupa A), Argentina (B), Australia (C) şi Africa de Sud (D).  

35. Vereniki Goneva (Fiji) a devenit jucătorul care a înscris patru încercări într-un meci, în cel mai mic interval de timp: 35 de minute între primul şi ultimul.  Chris Latham (Australia) şi Marc Ellis (Noua Zeelandă) au avut nevoie de un minut în plus.

36. De puncte au irosit Anglia şi Argentina în meciul de sâmbătă. Martin Rodriguez (Argentina) şi Jonny Wilkinson (ENG) au ratat fiecare câte cinci lovituri de pedeapsă. Felipe Contepomi (Argentina) a irosit una, iar Gonzalo Camacho (Argentina) a trimis balonul alături de buturi la o tentativă de dropgol.

97. De puncte a marcat neozeelandezul Dan Carter la Cupa Mondială. Lui îi mai lipsesc doar trei puncte pentru a intra în clubul jucătorilor All Blacks care au marcat cel puţin 100 de puncte, alături de Grant Fox (170) şi Andrew Mehrtens (165).

99. Numărul de selecţii atins de Richi McCaw în meciul cu Tonga, de vineri. El are mari şanse să devină primul rugbyst All Blacks care atinge 100 de selecţii.

145. Noua Zeelandă deţine recordul de puncte înscrise într-un meci la Cupa Mondială. S-a întâmplat în 1995, când All Blacks au "pulverizat" echipa Japoniei (145-17). Şi în acest an, cele două formaţii fac parte din aceeaşi grupă (A).

249. De puncte a marcat Jonny Wilkinson până la această ediţie a Cupei Mondiale, ceea ce reprezintă recordul absolut. Cum el participă pentru a treia oară la turneul final rezultă o medie de 92 de puncte pe fiecare CM. Recordul va fi ameliorat, cu siguranţă. El a înscris opt puncte în meciul cu Argentina şi a ratat... 15 (5 penalităţi).

300. Numărul controalelor antidoping efectuate înainte de startul Cupei Mondiale. Cum fiecare lot este format din 30 de jucători, iar în total sunt 600, rezultă că au fost controlaţi jumătate dintre participanţi. Nu a fost semnalat, deocamdată, niciun caz de dopaj, testele fiind efectuate la Laboratorul Antidoping din Sydney, care este omologat de Agenţia Mondială Antidoping (AMA).

1.022. Japonia deţine recordul de puncte primite de o echipă participantă la Cupa Mondială. Din 1987 şi până la ediţia în curs, selecţionata niponă a primit 975 de puncte. La ele s-au adăugat cele 47 primite în meciul de sâmbătă, cu Franţa.

10.000. De suporteri francezi şi-au anunţat prezenţa în Noua Zeelandă, în timpul Cupei Mondiale. Cel mai numeros contingent de fani non-neozeelandezi va fi însă cel australian, "cangurii" urmând a fi susţinuţi de 20.000 de oameni. În total, din întreaga lume sunt aşteptaţi în ţara insulară circa 95.000 de fani.

2.246.685. Este numărul de spectatori care au asistat la meciurile ediţiei din 2007 a Cupei Mondiale, organizate în Franţa în parteneriat cu Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda. Acest record de audienţă nu va fi depăşit la această ediţie, stadioanele din Noua Zeelandă fiind mai mici decât cele din Europa.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite