VIDEO: Marius Tincu n-are gânduri războinice: a ridicat feriga cu mâna dreaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marae, locul unde "stejarii" au participat la ceremonialul maori * Foto: www.frr.ro
Marae, locul unde "stejarii" au participat la ceremonialul maori * Foto: www.frr.ro

Eşecul suferit cu Argentina (8-43) a trecut. "Stejarii" încearcă să treacă peste el şi să se concentreze pe meciul cu Anglia, programat sâmbătă, la Dunedin. În timp ce staff-ul tehnic analizează disputa precedentă şi vizionează meciurile disputate până acum de "trandafiri", jucătorii români şi-au făcut timp să participe la un ceremonial maori.

Potrivit site-ului FRR (www.frr.ro), ceremonia s-a desfăşurat în marae, acolo unde se desfăşoară astfel de evenimente. Cuvânt aparţinând limbajului maori, acesta este un loc sacru care serveşte activităţilor sociale, religioase şi politice în cadrul culturii polineziene înainte de colonizarea insulelor din Pacificul de Sud. Marae este o suprafaţă rectangulară, pavată cu pietre sau corali, perimetrul acesteia fiind "împănat" cu pietre mai înalte sau lemn.
"Stejarii" au fost conduşi spre acest loc sacru de căpitanul Marius Tincu şi antrenorul Romeo Gontineac. Neozeelandezul Steve McDowall, antrenorul înaintării noastre, i-a prevenit pe jucători că va veni un bărbat maori care va încerca să-i sperie... Acesta le va oferi o frunză de ferigă în semn de prietenie. Marius Tincu a luat planta-simbol a Noii Zeelande cu mâna dreaptă, semn că a venit cu gânduri de pace - dacă ar fi făcut-o cu stânga, atunci ar fi însemnat că doreşte război.

În marae, băştinaşii au ţinut discursuri şi au cântat powhiri, o melodie de bun venit. De asemenea, un grup de copii au executat Haka, celebrul dans neozeelandez. În replică, rugbyştii români au interpretat "Mă dusei să trec la Olt". Ceremonia s-a încheiat în tradiţia maori, cu hongi - cei doi se salută apropiindu-şi nasul şi frunţile.

Ieri după amiză, toţi componenţii naţionalei noastre de rugby au avut zi liberă, iar de astăzi începe pregătirea dificilului meci cu Anglia.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite