Argentina lui Contepomi este peste aceea a lui Messi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o țară în care Lionel Messi este rege, selecționata de rugby se dovedește a fi regina sporturilor. Cu toate că nu se bucură de popularitatea fotbalului, sportul cu balonl oval a devenit în ultimii ani principalul furnizor de rezultate deosebite. În 2007, cu două victorii în fața Franței, țara gazdă a Cupei Mondiale, echipa de rugby a Argentinei a terminat pe locul 3, după Africa de Sud și Anglia, dar înaintea fostelor camp

Rugby-ul a fost adus în țara aflată în America de Sud de către englezi. Primul joc s-a disputat în 1873, iar în în 1899 a fost fondată River Plate Rugby Football Union, una dintre cele mai vechi federații de rugby din lume. Aceasta se va transforma mai apoi în Uniunea Argentiniană de Rugby, care se va afilia la International Rugby Board în 1987, pentru ca selecționata ”pumelor” să poată participa la prima ediție a Cupei Mondiale.
Legăturile sportului cu balonul oval din Argentina cu cele din Europa sunt, așadar, vechi. În 1927, celebra selecționata a Leilor Britanici și Irlandezi a efectuat un turneu în această țară, câștigând toate cele nouă partide disputate. Ea a revenit în 1936, când s-a impus din nou în fața Argentinei.

După război, ”pumele” vor devenit din ce în ce mai puternice. În 1952, ele au smuls un egal (3-3) cu Irlanda. În același timp, ele încep să câștige la diferențe din ce în ce mai mari în fața celorlalte echipe din America de Sud, supremația lor persistând până acum. De asemenea, în 1965, obțin o victorie (11-6) în fața juniorilor sud-africani. Iar trei ani mai târziu, reușesc să câștige (9-5) unul din cele două meciuri-test cu Țara Galilor, iar în celălalt fac egal, 9-9. Urmează un succes la fel de important cu Scoția (20-3), în 1969, însă cel mai șocant rezultat va fi acel 21-21 cu Noua Zeelandă, din 1987, la Buenos Aires. În același an, printre ”victimele” Argentinei s-a numărat și Australia (27-19), cea cu care făcuse și un egal (19-19).

Medalie de bronz la Cupa Mondială din 2007

În ultimele două decenii, mai ales din 1995 încoace, când s-a adoptat profesionismul, rugby-ul din Argentina s-a confruntat cu mari probleme – îndeosebi în 2000-2001, când țara sud-americană a fost atinsă de o criză fără precedent.

La Cupa Mondială, Argentina a obținut mai mereu rezultate pozitive. În 1987, un eșec nescontat în fața Insulelor Fiji a stopat din drumul ei spre sferturile de finală. În 1991 și 1995 a urmat un recul – a ocupat de fiecare dată ultimul loc în faza grupelor. În 1999, însă, a reușit să elimine (28-24) Irlanda și să intre între primele opt echipe de rugby ale lumii. A fost oprită în ”sferturi” de Franța (28-47). Victoria cu ”verzii” nu avea să fie repetată patru ani după aceea: 15-16 într-o grupă din care a făcut parte și România.

În ultimii șapte ani, cu toate că majoritatea rugbyștilor ei de valoare au venit să joace în Europa (sau poate tocmai de aceea...), Argentina a înregistrat o serie de victorii uluitoare, în fața națiunilor majore. Însă cele mai importante succese le-a obținut la Cupa Mondială de acum patru ani: 17-12 cu Franța, la Paris, în meciul de deschidere, și 34-10 cu aceeași echipă, în finala mică, precum și alte succese cu Georgia, Irlanda, Namibia și Scoția – a pierdut doar semifinala cu Africa de Sud! Această serie a făcut ca cele ”Trei Mari” din Sud – Australia, Africa de Sud și Noua Zeelandă – să o accepte în Tri-Nations, care de la anul va devenit Four Nations.

Palmares
Cupa Mondială:
locul 3 în 2007, sfertfinalistă în 1999, eliminată din grupe în 1987, 1991, 1995 și 2003

Selecționer: Santiago Phelan

Căpitan: Felipe Contepomi

Record de selecții: Lisandro Arbizu 86

Record de puncte: Felipe Contepomi 554

Record de eseuri: Jose Maria Nunez Piossek 29

Primul meci: 3-28 cu Britain XV (12 iunie1910)

Cea mai clară victorie: 147-7 cu Venezuela (1 mai 2004)

Cea mai severă înfrângere: 8-93 cu Noua Zeelandă (21 iunie 1997)

Locul în clasamentul IRB: 9

Argentina – lot de jucători

ÎNAINTARE

Pilieri: Marcos Ayerza, Maximiliano Bustos, Juan Figallo, Rodrigo Roncero, Martín Scelzo

Taloneri: Agustín Creevy, Mario Ledesma

Linia a doua: Patricio Albacete, Manuel Carizza, Mariano Galarza, Tomas Vallejos

Flankeri: Alejandro Campos, Julio Farías Cabello, Alvaro Galindo, Juan Manuel Leguizamón

Numărul 8: Juan Martín Fernández Lobbe, Leonardo Senatore

TREISFERTURI

Mijlocași de grămadă:
Alfredo Lalanne, Nicolás Vergallo

Mijlocași la deschidere: Felipe Contepomi (cpt.), Nicolás Sánchez

Centri: Marcelo Bosch, Santiago Fernández, Agustin Gosio, Lucas Borges

Aripi: Horacio Agulla, Gonzalo Camacho, Juan José Imhoff

Fundași: Lucas González Amorosino, Martín Rodríguez

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite