”Stejarilor” nu le-a lipsit experienţa, ci concentrarea la Lisabona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ideea că echipa de rugby a României a fost lipsită de experienţă la Lisabona, în meciul pierdut (17-24) cu Portugalia, este total falsă. Unsprezece jucători au evoluat la Cupa Mondială, în timp ce doar Popîrlan şi-a făcut acum debutul. Cu excepţia lui Cazan, ceilalţi autohtoni au participat constant la Challenge Cup, competiţie în care au înfruntat echipe din Anglia şi Franţa.

Chiar dacă a fost lipsită de numeroşi titulari, naţionala nu s-a prezentat la meciul de debut în Cupa Europeană a Naţiunilor cu rugbyşti diletanţi. Din contră, chiar şi cei care evoluează la echipe din ţară au disputat destule meciuri în Challenge Cup, contra echipelor din Franţa, Anglia şi Italia - Stade Francais, de pildă, este ca tradiţie şi ca valoare a jucătorilor cu mult peste echipa Portugaliei.

Lusitanii nu au avut un plus nici măcar la capitolul jucători care evoluează în străinătate, atât ei, cât şi noi prezentând câte şase jucători care activează la cluburi franceze.
 
Este adevărat, dacă adunăm selecţiile la naţională ale celor 22 de jucători aliniaţi de Portugalia şi România ajungem la următorul rezultat: 538 la 522. Problema este însă că ”stejarii” au evoluat mai bine în ultima parte a meciului, atunci când pe teren s-au aflat jucătorii mai puţin experimentaţi... Mai mult decât atât, Ionel Cazan a marcat un eseu spectaculos - a ”croşetat” apărarea adversă -, iar reuşita aceasta s-a produs la a doua sa apariţie într-un meci al ”stejarilor”.
 
Legat de axul central al echipei noastre (2-8-9-10-15), singurul post descoperit a fost cel de taloner, Marius Tincu şi Andrei Rădoi neputând evolua. Cu toate că a fost socotit un mare talent, Cătălin Beca nu a reuşit să profite nici acum de şansa pe care a avut-o, el fiind nesigur inclusiv în momentele fixe ale jocului, mai ales la repunerile din margine.

Greşeli în perioadele-cheie ale meciului

Este ştiut că în orice sport de echipă - baschet, handbal, fotbal, polo, rugby, volei - debutul partidei sau al reprizei (setului la volei, "sfertului" în baschet) este extrem de important. Cum la fel de important este şi finalul. Din acest motiv, concentrarea jucătorilor trebuie să fie maximă. La Lisabona, startul partidei ne-a arătat o echipă a României în care componenţii ei încă îşi căutau locul pe teren. Nu este pentru prima oară când se întâmplă ca "stejarii" să fie surprinşi în aceste perioade-cheie. În 2009, de pildă, ei au pierdut la Bucureşti, tot cu Portugalia, primind un eseu la ultimul atac. Anul trecut, ei au scăpat printre degete victoria cu Namibia tot în urma unei încercări înscrise de africani în ultimele secunde ale partidei.

O altă constatare, deloc recentă, ar fi ca din nou naţionala a avut două reprize diamentral opuse. Atât în privinţa jocului - ai noştri au revenit pe final, ceea ce înseamnă că nu stau rău din punct de vedere fizic, cât şi ca rezultat - a fost 3-24 la pauză şi 14-0 în repriza a doua.

Nu putem visa la Six Nations jucând aşa

În urmă cu un deceniu, când încă mai visam să fim acceptaţi în Turneul celor 6 Naţiuni, oamenii rugby-ului nostru enunţau foarte clar strategia care trebuie adoptată pentru a putea ajunge în elita rugby-ului european: să câştigâm la diferenţe de scor cât mai mari toate meciurile din Cupa Europeană a Naţiunilor (CEN). Nu numai că acest obiectiv nu a fost atins, ci s-a întâmplat exact ceea ce era mai rău: România a fost învinsă, şi nu o singură dată, de Portugalia, Georgia şi Rusia... Iar anul trecut, a terminat CEN pe locul 3.
 
JUCĂTORII FOLOSIŢI ÎN PORTUGALIA
 
15. IULIAN DUMITRAŞ

Are experienţă (29 de ani), evoluând de mulţi ani în Franţa. Este fiul lui Hary Dumitraş, căpitanul echipei care a bătut Franţa, la Auch, în 1990. A participat la Cupa Mondială din 2007. A adunat 26 de selecţii. 
 
14. CĂTĂLIN NICOLAE
Are 29 de ani. A înscris 20 de puncte în cele 14 meciuri disputate cu selecţionata Bucureştiului în Challenge Cup, împotriva unor echipe de club cunoscute. Are 16 selecţii la naţională, inclusiv un meci la Cupa Mondială din 2007. A marcat ultimul eseu, cel care ne-a adus punctul bonus defensiv, gândind bine o acţiune de atac ce părea sortită eşecului - scos în margine, a pus mingea pe pieptul unui adversar, apoi a recuperat-o şi s-a dus până în terenul de ţintă advers.
 
13. GAL CSABA
Jucătorul lui CSM Baia Mare va împlini 26 de ani pe 7 martie. Cu ”Stejarii” Bucureşti a jucat de 33 de ori în Challenge Cup, reuşind 10 puncte. Are 31 de selecţii la naţională, inclusiv una la Cupa Mondială din 2007.
 
12. CĂTĂLIN DASCĂLU

La 27 de ani, stelistul a adunat 27 de selecţii la naţională, jucând un meci şi la Rugby World Cup 2007. Pentru ”Stejarii” Bucureşti are tot 28 de meciuri şi un eseu marcat.
 
11. IONUŢ BOTEZATU
Component al campioanei CSM Baia Mare, are 24 de ani. În 10 meciuri cu selecţionata Bucureştiului a marcat două încercări. Are tot atâtea selecţii la naţională, din 2009 încoace.
 
10. DĂNUŢ DUMBRAVĂ
Principalul realizator al ”stejarilor”, cu 302 puncte, stelistul a disputat 50 de partide pentru România, dintre care 4 la ediţiile 2003 şi 2007 ale Cupei Mondiale. La selecţionata Bucureştiului a marcat 93 de puncte în 25 partide. Are 30 de ani.
 
9. VALENTIN CALAFETEANU

A împlinit 26 de ani în 25 ianuarie. Mijlocaşul de grămadă de la Timişoara a jucat 18 meciuri pentru Bucureşti, marcând 20 de puncte, şi 32 pentru România, dintre care 4 la Cupa Mondială.
 
8. DANIEL CARPO
Cel mai în formă rugbyst român al momentului are, la 26 de ani, 27 meciuri jucate în Challenge Cup şi 10 puncte marcate, respectiv 22 de partide la naţională. Este unul dintre puţinii rugbyşti care joacă în ţară care dovedeşte, meci de meci, ambiţie şi determinare.
 
7. OVIDIU TONIŢĂ
Este jucătorul cu cel mai impresionant palmares dintre cei care au jucat la Lisabona, fiind şi căpitan al naţionalei. Campion al Franţei cu Perpignan, în 2009, finalist anul trecut, el s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Europei în urmă cu puţin timp. La naţională a jucat 53 de meciuri, 8 dintre ele la ediţiile 2003 şi 2007 ale Cupei Mondiale (în 1999, a făcut parte din lot, însă nu a fost folosit). Are 30 de ani.
 
6. VIOREL LUCACI
Are 25 de ani. A jucat de 4 ori pentru România, marcând un eseu. Pentru selecţionata Bucureştiului a disputat 10 meciuri.
 
5. CRISTIAN PETRE
Un alt jucător cu mare experienţă. La 32 de ani, a ajuns la 72 de meciuri pentru România în care a marcat 5 eseuri. Are 8 partide la ediţiile din 2003 şi 2007 ale Cupei Mondiale.
 
4. MARIUS SÎRBE
A jucat de 5 ori pentru naţională. Are 24 de ani.
 
3. NICOLAE NERE
Cu 36 de meciuri pentru selecţionata Bucureştiului şi cu 13 pentru România, stelistul este, la 30 de ani, un pilier cu experienţă.
 
2. CĂTĂLIN BECA
La 25 de ani, are 11 meciuri pentru selecţionata Capitalei. Pentru naţională a jucat de 6 ori.
 
1. BOGDAN BĂLAN

29 de meciuri a disputat pilierul ce activează acum în Franţa, 4 dintre ele la Rugby World Cup 2007. Are 31 de ani.
 
16. BOGDAN ZEBEGA
La 27 de ani, talonerul Stelei a strâns 25 de selecţii la naţională, pentru care a marcat două încercări. Are 21 de meciuri pentru selecţionata Bucureştiului.
 
17. CEZAR POPESCU
Veteranul lotului, la 34 de ani, are în palmares două prezenţe la Cupa Mondială (2003 şi 2007) şi 6 meciuri jucate - în total, a apărat culorile României în 42 de întâlniri. Joacă în Franţa.
 
18. MIHAI MACOVEI

Căpitanul campioanei, CSM Baia Mare. Are 24 de ani. A jucat 17 meciuri pentru România, marcând un eseu. A evoluat de 24 de ori în Challenge Cup, cu selecţionata Bucureştiului.
 
19. VALENTIN POPÎRLAN
La 23 de ani, are 16 meciuri pentru Bucureşti. A fost singurul debutant în meciul de sâmbătă, de la Lisabona.
 
20. FLORIN SURUGIU
Un eseu a marcat pentru ”stejari” în cele 5 partide jucate. În Challenge Cup, cu echipa Capitalei, a jucat de 8 ori. Are 26 de ani.
 
21. IONEL CAZAN
Marcator de eseu cu Portugalia, s-a aflat la al 2-lea meci pentru România. Pentru echipa Bucureştiului, a evoluat de 3 ori. La 22 de ani, a fost cel mai tânăr component al lotului.
 
22. FLORIN VLAICU
Al doilea marcator al ”stejarilor”, după Dumbravă, fundaşul Stelei are, la 24 de ani, 144 de puncte marcate în 32 de meciuri cu Bucureştiul, respectiv 182 de puncte în 35 de partide cu România. A avut două apariţii la Cupa Mondială din 2007.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite