VIDEO: Sud-africanii de culoare ţineau cu adversarii Springboks!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Invictus"
"Invictus"

Politica de apartheid dusă de guvernul din Africa de Sud, în secolul trecut, a afectat serios echipa de rugby a acestei ţări. Din cauza embargolului impus de comunitatea internaţională, Springboks au disputat mult mai puţine jocuri între 1970 şi 1991 În 1995, sud-africanii au câştigat titlul mondial, iar acel moment este transpus în filmul "Invictus" realizat de Clint Eastwood.

În 1970, Africa de Sud a câştigat seria de teste cu Noua Zeelandă: 17-6, 14-3, 20-17 şi 8-9. În acel moment, această echipă era singura din lume care avea palmares favorabil în faţa All Blacks. Un an mai târziu, înaintea turneului ce urma a fi efectuat în Australia, au fost lansate numeroase apeluri pentru ca partidele să fie boicotate. Guvernul australian a autorizat în cele din urmă meciurile, în ciuda manifestaţiilor anti-apartheid. Şi Africa de Sud le-a câştigat pe toate: 18-6, 14-6 şi 19-11.

Turneul All Blacks, motiv de boicot

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat în 1973, când selecţionatei Springboks nu i se permite să joace în Noua Zeelandă. Se invocă faptul că guvernul nu putea garanta securitatea jucătorilor sud-africani şi a suporterilor lor. În 1976, All Blacks se deplasează în Africa de Sud chiar după ce manifestaţiile tinerilor de culoare din Soweto fuseseră reprimate dur de poliţie. Turneul All Blacks naşte o polemică internaţională. Şi în semn de protest peste 20 de ţări din Africa refuză să mai participe la Jocurile Olimpice de la Montreal. Cu toate că embargoul în plan sportiv este intensificat, în 1980 selecţionata Leilor Britanici şi irlandezi dispută 14 meciuri în Africa de Sud, câştigând doar unul din cele patru partide disputate cu Springboks.

Tobias, primul metis Springbok

Un an mai târziu, pe 30 mai 1981 are loc un eveniment important pentru naţionala de rugby a acestei ţări. Pentru prima dată în istorie ea are în componenţă un jucător care nu este alb. Mijlocaş la deschidere la clubul metis din Caledon, Errol Tobias poartă tricoul Sprinboks în meciul cu Irlanda (23-15). Apariţia aceasta a provocat, paradoxal, un nou scandal. Poulaţia albă din Africa de Sud s-a considerat jignită, ea socotind că numai ea are dreptul de a juca rugby, iar cea de culoare a catalogat gestul drept o trădare a cauzei sale de către rugbystul în cauză. Cu toate acestea Tobias a disputat şi al doilea meci, pe 6 iunie, încheiat tot cu victoria Springboks (12-10).  

Paradoxal, în acele vremuri, la unele partide organizate în Africa de Sud, spectatorii de culoare prezenţi în tribună - numai în zonele rezervate lor, pentru că ei nu puteau sta alături de... albi - îi încurajau pe adversari!

"Bombardament" cu saci cu făină

Turneul pe care sud-africanii îl efectuează în 1981, în Noua Zeelandă, este marcat de mişcările de proteste ale localnicilor împotriva politicii de apartheid. All Blacks au câştigat seria de meciuri-test, însă la cel desfăşurat la Auckland dintr-un avion care a survolat stadionul au fost aruncaţi pe teren săculeţi plini cu făină - se făcea o aluzie la discriminarea populaţiei de culoare din Africa de Sud de către albi. Şi înaintea acestui meci localnicii, care încercau să intre cu torţe în stadion, s-au bătut pe străzi cu forţele de ordine. Aceste incidente aveau să ducă la anularea turneului pe care All Blacks urmau să-l întreprindă în ţara africană în 1986. Totuşi o selecţionată neozeelandeză intitulată "Cavalerii" va juca meciuri acolo, ceea ce va aduce suspendarea jucătorilor la revenirea acasă.

Tot mai izolată, echipa de rugby a Africii de Sud a disputat o serie de opt meciuri, în 1980 şi 1984, cu o selecţionată a Americii de Sud. Iar dacă în 1987 Springboks nu pot participa la prima ediţie a Cupei Mondiale, tot din cauza apartheidului, în 1989 un XV mondial este invitat la un meci cu această echipă în cadrul ceremoniilor organizate cu ocazia Centenarului Federaţiei Sud-Africane de Rugby.  

Craven, un inamic al rasismului

Să nu se înţeleagă de aici că toată populaţia albă din Africa de Sud era împotriva celei de culoare. Au fost şi excepţii, chiar dintre rugbyşti, iar cel mai elocvent este al lui Dannie Craven (11 octombrie 1910 - 4 ianuarie 1993). Fost jucător, internaţional Springboks, acesta a luat atitudine faţă de politica de apartheid în 1965, când premierul Henrick Verwoerd a declarat că rugbyştii maori (populaţia de culoare din Noua Zeelandă) nu au ce căuta pe pământ sud-afican...

În 1964, Craven organizase o competiţie de juniori, iar mai apoi a încurajat participarea la ea şi a unor echipe formate din jucători de culoare. Mai mult decât atât, îndeosebi în anii 80 el va facilita organizarea unor "turnee pirat", inclusiv a celui din 1986 în care neozeelandezii au disputat meciuri în Africa de Sud sub titulatura "Cavalerii". Craven este cel care a influenţat refondarea Federaţiei Sud-Africane de Rugby, în 1990 - existau trei foruri rugbystice, în fiecare fiind reprezentanţi albii, metişii şi locuitorii de culoare.   

Titlul mondial în 1995 şi 2007

În 30 iunie 1991 politica de apartheid a fost abolită. În acel moment, naţionala de rugby din Africa de Sud avea bilanţ pozitiv cu toate naţiunile pe care le întâlnise în istorie. Revenirea în circuitul mondial al Springboks avea să fie încununată cu succes de titlul mondial din 1995. Iar acea ediţie a Rugby World Cup avea să unească naţiunea sud-africană în jurul lui Francois Pienaar şi a colegilor săi, acel moment fiind transpus pe peliculă în "Invictus", ultimul film realizat de Clint Eastwood.

La ediţia din 1995, Africa de Sud a jucat şi cu România, în grupe, impunându-se cu 21-8 (rezultat remarcabil pentru "stejari"). În finală, ea a câştigat cu 15-12 în faţa Noii Zeelande, favorita turneului şi, totodată, formaţia care îl avea ca lider pe Jonah Lomu. Acel succes a fost umbrit de faptul că All Blacks şi-au acuzat rivalii că le-au pus somnifere în mâncare, ei acuzând o stare de moleşeală în timpul partidei...

În 2009 Africa de Sud a fost desemnată cea mai valoroasă echipă de rugby din lume. Campioană mondială în 2007 - este alături de Australia singura care are două titluri -, ea a câştigat seria de meciuri cu Noua Zeelandă, impunându-se şi în Turneul celor 3 Naţiuni.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite