Eşecul din 1995 lasă urme: Berbizier refuză să vadă filmul "Invictus"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualul manager sportiv al echipei pariziene de rugby Racing Metro, Pierre Berbizier, a anunţat pe site-ul oficial al clubului că nu va vedea filmul "Invictus". Motivul? Antrenor al "cocoşilor" la Cupa Mondială din 1995 el crede că Franţa merita să câştige atunci, nicidecum Africa de Sud.

În Franţa filmul "Invictus", ultima realizare a lui Clint Eastwood, se bucură de o mare audienţă, în doar patru zile el fiind vizionat de 780.000 de spectatori. Pelicula prezintă povestea echipei de rugby a Africii de Sud care a cucerit titlul mondial pe teren propriu, în 1995. Şi rolul jucat de preşedintele Nelson Mandela de a uni o naţiune prin intermediul sportului.

Pierre Berbizier a anunţat răspicat, pe site-ul oficial al lui Racing-Metro, că nu va vedea acest film... El era atunci selecţioner al echipei Franţei. Iar eşecul (15-19) suferit în semifinala cu Africa de Sud nu poate fi uitat. Mai ales că el a fost influenţat de o greşeală de arbitraj: un eseu al "cocoşilor" a fost anulat, iar mulţi observatori au spus atunci că pe nedrept.

La 15 ani după acel moment, Berbizier nu poate uita şi ierta. "Şi astăzi sunt convins că, dacă Noua Zeelandă a fost cea mai bună echipă pe întreaga competiţie, Franţa a fost cea mai valoroasă din faza eliminatorie. Înainte de acea Cupă Mondială, am câştigat de două ori cu All Blacks, o serie de teste în Africa de Sud şi în Argentina... După mine, echipa noastră merita să fie campioană mondială. Cred că la acel moment politica a fost pusă înaintea sportului. Mandela cu tricoul Springboks, Pienaar, căpitanul, primind cupa, toate acestea au fost imaginate şi s-a întâmplat exact aşa".

Managerul sportiv al lui Racing-Metro recunoaşte că la finală, când s-a aflat în tribună, ca simplu spectator, a fost încercat de emoţii, de forţa simbolului, de frumuseţea acestei naţiuni în sfârşit reunite. Ca sportiv însă, Berbizier nu poate uita nedreptatea care a fost făcută, după părerea lui, Franţei. "Niciodată nu voi vedea acest film!", a concluzionat Berbizier.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite