„Stejarii“ caută primul pas spre calificare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căpitanii Uruguay-ului şi României, Carlos Arboleya şi Sorin Socol, alături de Cupa „William Webb Ellis“, la Montevideo
Căpitanii Uruguay-ului şi României, Carlos Arboleya şi Sorin Socol, alături de Cupa „William Webb Ellis“, la Montevideo

Naţionala de rugby a României îşi joacă viitorul în această seară, la ora 20.00 (direct la GSP TV), la Montevideo. Obligaţi să susţină, în premieră pentru ei, „barajul" de calificare la Cupa Mondială ce va avea loc anul viitor, în Noua Zeelandă, „stejarii" înfruntă, într-o dublă manşă, din postura de favoriţi, selecţionata Uruguay-ului.

Mai bine clasată în ierarhia mondială (este pe locul 19, iar adversara pe 21), România are de partea ei tradiţia, dar şi palmaresul.
Rugby-ul nostru este mai „bătrân" cu 50 de ani, iar ambele meciuri directe, disputate la Bucureşti, în cadrul IRB Nations Cup, au fost câştigate de „stejari": 10-6, în 2008, şi 17-11, în 2009.

Spre deosebire de români, care au participat la toate cele şase turnee finale de până acum, uruguayenii s-au calificat doar la ediţiile din 1999 şi din 2003. Ei au disputat şapte meciuri, câştigând două (27-15 cu Spania şi 24-12 cu Georgia) şi au înregistrat o înfrângere grea (13-111) în faţa Angliei. Transformer principal al naţionalei, stelistul Dănuţ Dumbravă crede că prima manşă cu celeştii trebuie abordată cu atenţie şi cu răbdare: „Suntem superiori pe înaintare şi ştim să ne folosim de jocul tactic cu piciorul. Important este să nu ne precipităm, să nu comitem erori".

Meciul are o semnificaţie aparte şi pentru preşedintele FRR, Alin Petrache. Fostul căpitan se află la doi paşi de atingerea unui obiectiv ce părea compromis înaintea alegerii sale: mai întâi, la Mondialul din 2007, România a ratat victoria cu Italia, care i-ar fi asigurat participarea directă, iar apoi ajunsese pe locul patru în Cupa Europeană a Naţiunilor.

Şicanaţi de uruguayeni

Tricolorii au pregătit disputa de azi în Argentina, la Buenos Aires, pentru a se obişnui cu fusul orar, dar şi pentru a se feri de uruguayeni. Sportivii au ajuns joi la Montevideo, după o călătorie cu avionul, care a durat 30 de minute, dar n-au scăpat de şicanele gazdelor. „Terenul de antrenament este situat la o distanţă foarte mare de hotel. Facem 45 de minute până acolo, mai mult decât am făcut din Argentina până la Montevideo", a spus Lucian Lorin, ofiţer de presă al FRR, pentru „Adevărul". 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite