Meciul de deschidere al Rugby World Cup va fi arbitrat cu un fluier din 1905

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meciul de deschidere se arbitrează cu un fluier vechi de o sută de ani
Meciul de deschidere se arbitrează cu un fluier vechi de o sută de ani

Tradiția se respectă în sportul cu balonul oval. La fiecare meci de deschidere al Rugby World Cup, din 1987 și până astăzi, arbitrul folosește un fluier cu care s-au condus meciurile disputate de Noua Zeelandă (1905), Africa de Sud (1906) și Australia (1908) în timpul turneelor efectuate de aceste echipe în Marea Britanie, precum și la turneul olimpic de la Paris, din 1924.

Obiceiul este apărat cu strictețe. Și pe lângă fluier, arbitrul face tragerea la sorți de dinaintea startului cu o monedă la fel de veche. Cele două piese au fost expuse în Muzeul de rugby al Noii Zeelande din Palmerston North și au fost încredințate oficialilor Cupei Mondiale zilele trecute. ”Este fantastic că această tradiție nu a fost perturbată. Arbitrii o iubesc. Și fluierul, și moneda sunt în stare foarte bună. Specialistul nostru în conservarea metalelor le-a pregătit. Ne-am asigurat că fluierul funcționează. Vă imaginați ce ar fi ca el să nu meargă în timpul meciului de deschidere”, a mărturisit Stephen Berg, directorul muzeului.

Fluierul și moneda vor fi utilizate mâine dimineață, la partida Noua Zeelandă – Tonga, care deschide ediția cu numărul 7 a Cupei Mondiale.
De remarcat că acest fluier a fost utilizat și la meciurile echipei de rugby a României, medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice din 1924, de la Paris – a fost prima clasare pe podium la JO pentru sportivii noștri. Berg nu știe dacă la JO din 2016, de la Rio de Janeiro, va fi folosit același fluier în cadrul turneului olimpic de rugby în 7. ”Nu am primit nicio cerere până acum”.

Un neozeelandez a folosit fluierul la un meci de rugby

Puțini știu că primul care a folosit un fluier pentru a arbitra un meci de rugby a fost neozeelandezul William Harrington Atack. S-a întâmplat în iunie 1884. Născut în 1857, în Anglia, acesta a plecat în Noua Zeelandă împreună cu părinți, doi ani după aceea. Student eminent, bun jucător de rugby și cricket, Atack a devenit la 29 de ani directorul general al United Press Association, ocupând acest post timp de 44 de ani. La 73 de ani, a părăsit agenția de presă neozeelandeză, murind în 1949, pe când avea 92 de ani.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite