Dragoş Dima, un campion al rugby-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Dima
Dragoş Dima

Dragoş Dima este cel mai important rugbyst din istoria Vrancei. El a jucat la marile echipe din campionatul francez, reuşind să cucerească multe trofee interne şi internaţionale. A jucat în peste 30 de partide pentru naţionala României.

Dragoş Dima şi-a început cariera la Focşani sub îndrumarea profesorilor Viorel Ion şi Eusebiu Bâznă. Echipa Liceului cu Program Sportiv a cucerit în perioada anilor 1990 multe medalii în cadrul campionatelor naţionale.

A jucat multe sezoane pentru naţionala de juniori şi tineret a României, evoluţiile sale reuşind să atragă atenţia marilor cluburi din România. Steaua, Dinamo şi Farul s-au bătut pentru a-l avea în lot. Dragoş Dima a refuzat să meargă în Bucureşti şi, după ce şi-a închiat junioratul, a semnat un contract cu Farul Constanţa.

"A fost o perioadă foarte bună pentru mine. Am prins echipa naţională şi mi-am definitivat şi studiile. Focşaniul şi Farul Constanţa sunt două echipe la care ţin foarte mult. La Focşani am început să joc rugby, iar la Constanţa am învăţat ce înseamnă să te impui într-o echipă de liga naţională", mărturiseţte marele rugbyst.
După ce a încheiat socotelile cu cei de la Farul Constanţa, Dragoş Dima a plecat în Franţa, la Castres Olympique. Apoi a semnat pentru cel mai important club din Franţa, Toulouse, formaţie cu care a cunoscut consacrarea definitivă.

"Am câştigat Heineken Cup, un fel de Liga Campionilor din fotbal, asta ca să înţeleagă lumea despre ce competiţie este vorba. În Franţa am luat multe trofee cu echipele la care am jucat. Ca pilier am fost declarat de multe ori omul etapei. Mi-a mers bine, dar am avut şi multe probleme de sănătate care mi-au cam retezat drumul către o carieră şi mai prolifică. Din cauza unei hernii de disc am fost nevoit să stau pe margine ani de zile. Au fost momente în care am vrut să mă las şi să mă apuc de altceva. Să-mi deschid o afcaere şi să-mi văd de familie, dar nu am putut. Rugby-ul este viaţa mea şi asta voi face până când voi părăsi această lume", recunoaşte Dragoş Dima.

A stat în afara terenului 16 luni

Dragoş Dima nu uită anul 1999 când a debutat în naţionala României într-un meci cu marea echipă a Australiei. "Am câteva partide deosebite cu naţionala României, în faţa Australiei,Ţării Galilor, Scoţiei şi Noii Zeelande. După un joc cu Ţara Galilor am revenit la club şi m-am „rupt". Într-un meci cu Biarritz am intrat pe teren în repriza a doua, iar la o grămadă am simţit o imensă durere la spate. Hernie de disc a fost verdictul si de aici a început cosmarul. M-am operat, am stat trei luni şi am jucat iar. Am făcut cea mai mare greşeală din viaţa mea, deoarece nu eram refăcut, aşa ca am ajuns iar la cuţit pe masa de operaţie. Am stat pe bară 16 luni. Atunci am vrut să mă las, nu mai rezistam", îşi aduce amine Dragoş Dima.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt cele mai mari performanţe ale tale?

Campion în Cupa Europei cu Toulouse. Medalii în fazele finale ale CampionatuluiNaţional cu LPS Focşani. Cupa României cu Farul Constanţa. Trofee individuale obţinute în Franţa, dar şi cu echipele unde am jucat.

Unde joacă ceilalţi colegi de generaţie?

Eu şi fratele meu jucăm de mulţi ani în prima ligă a Franţei. Am trecut pe la Castres, Toulouse şi PAO. Tot în Franţa evoluează şi Daniel Gheoghe, Constantin Buruiană şi Cosmin Mărginanu. Şi în Italia sunt foarte mulţi dintre foştii colegi de la Focşani, nu nepărat din generaţia mea. Costinel Pascu este la Parma şi este căpitanul echipei naţionale de rugby în şapte a Italiei. Florin şi Sorin Frangulea joacă în prima ligă a Italiei.

Ce-i place

Să joc rugby şi să-i învăţ pe cei mai mici secretele acestui sport. Îmi place să călătoresc şi să văd lumea. Îmi doresc să stau alături de familia mea mai mult decât am făut-o până acum. Am debutat pentru România chiar la Cupa Mondială din 1999 împotriva Australiei. De acolo rămâne cea mai frumoasă amintire a mea, după care urmează jocul cu Franţa, unde l-am avut adversar pe Califano, idolul meu.

Ce nu-i place

Mediocritatea şi lipsa de respect dintre oameni. Am avut în viaţa mea parte de oameni care m-au dezamăgit din toate punctele de vedere. M-am repliat imediat şi am renunţat la amiciţia cu ei. Lumea sportului este ca o junglă. Intră mulţi în ea, dar scapă cine poate. Am reuşit să impunem Focşaniul pe harta rugby-ului românesc, ceea ce nu e puţin lucru, asta chiar dacă ni s-au pus multe piedici.

Profil
NĂSCUT 30 iulie 1979, Focşani
STUDII Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
OCUPAŢIE Rugbyst
FAMILIE Căsătorit, un copil

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite