Omul care aduce punctele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dănuţ Dumbravă are rolul de principal transformer al naţionalei. Graţie celor 18 puncte înscrise de el, România a câştigat (24-8) meciul cu Argentina Jaguars. Stelistul îşi doreşte să se califice la Cupa Mondială de anul viitor, din Noua Zeelandă.

Dintotdeauna transformerul a avut un rol extrem de important într-o echipă de rugby, el fiind omul care, punând puncte pe tabelă, din lovituri la ţintă, influenţează pozitiv moralul acesteia. La Cupa Mondială din 2007, în meciul pierdut (18-24) cu Italia, de pildă, România a resimţit tocmai lipsa unui om care să fructifice loviturile de pedeapsă de care a beneficiat - cu o victorie în acea partidă "stejarii" ar fi ocupat locul 3 în grupa C, cu care s-ar fi calificat direct la turneul final din 2011...

Revenit la naţională în primăvară - a absentat de la meciurile cu Germania şi din Rusia -, Dănuţ Dumbravă (va împlini 29 de ani în 6 august) şi-a luat rolul în serios, contribuind la menţinea României în cursa de calificare la Cupa Mondială de anul viitor. Autor a 18 puncte în partida cu Argentina Jaguars, din cadrul IRB Nations Cup, stelistul a explicat siguranţa sa în executarea loviturilor de pedeapsă: "Este rodul antrenamentelor. În primele zile ale săptămânii dau mai mult la beţe, iar spre final, înainte de meciuri, mă concentrez mai mult pe precizie".

Virgil Popişteanu i-a fost model

Dănuţ Dumbravă a avut norocul să-l prindă la Steaua, timp de două sezoane, pe Virgil Popişteanu, cel supranumit şi "Mister Dropgol". De la el a "furat meserie", devenind un bun executant şi al loviturilor de picior căzute. "L-am admirat de la început pentru modul în care lovea balonul. De altfel, eu sunt stelist sută la sută. Am şi locuit în Ghencea timp de 20 de ani. De afară, pentru precizia lor de transformeri, dar şi pentru modul în care executau dropgolul mi-au plăcut sud-africanul De Beer şi englezul Wilkinson".

Format la CSŞ 3 Steaua, de antrenorii Mihai Stoica şi Laurenţiu Codoi, Dumbravă a participat la CM de juniori şi de tineret, debutând la naţionala mare în noiembrie 2002, la meciul cu Ţara Galilor (3-40), de la Wrexham. Acum el are două obiective: să participe pentru a treia oară la Rugby World Cup şi să câştige titlul de campion cu Steaua. "Meciurile din Portugalia (n.r. - 20-9) şi cu Georgia (n.r. - 22-10) au fost cele mai dificile din această primăvară. Cu Namibia am pierdut pentru că am dorit să jucăm spectaculos, să dăm eseuri. Cred că era mai bine să punem mingea jos şi să punctăm prin lovituri de pedeapsă. Victoria (n.r. - 24-8) cu Argentina Jaguars s-a datorat faptului că am ales cea mai bună tactică.

Urmează jocul cu Tunisia şi dubla cu Uruguay, care va fi cea mai dificilă şi pentru că ne aşteaptă o deplasare obositoare în America de Sud. Cu Steaua vreau să câştig titlul de campion. Am pierdut ultimele trei finale şi a fost dureros", a concluzionat uvertura care în urmă cu aproape trei luni a devenit tatăl unui băieţel, Ianis Ştefan.

Regretă cartonaşul roşu din finala cu Baia Mare

Un moment neplăcut din cariera lui Dănuţ Dumbravă s-a consumat în finala ediţiei 2008-2009 a Diviziei Naţionale. Atunci stelistul a văzut cartonaş roşu în minutul 70, maramureşenii reuşind să revină de la 15-16 în ultimul minut, când Buduşan a reuşit o penalitate de la circa 40 de metri. "Am discutat cu băimăreanul despre care s-a spus că l-am călcat. Mi-a spus că abia l-am atins. Eu am fost eliminat atunci pentru intenţie. Am săpat după balon. Regret nespus cele întâmplate atunci".

Punctele înscrise de Dumbravă în meciurile-test din 2010

24-8 cu Argentina Jaguars
18 puncte: 5 penalităţi concretizate, 1 dropgol
17-21 cu Nigeria
7 puncte: 2 transformări, 1 penalitate
61-7 cu Ucraina
12 puncte: 3 transformări, 2 penalităţi
33-3 cu Ucraina
11 puncte: 1 eseu, 3 transformări
48-3 cu Spania
2 puncte: O transformare
20-9 cu Portugalia
10 puncte: 2 transformări, 2 penalităţi
22-10 cu Georgia
17 puncte: 1 transformare, 4 penalităţi, 1 dropgol

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite