Ne-am apropiat din nou de Cupa Mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apărarea a fost  punctul forte în meciul cu Portugalia
Apărarea a fost punctul forte în meciul cu Portugalia

„Stejarii” au evitat capcana portugheză şi au câştigat la Lisabona cu 20-9 (10-3). Ei şi-au asigurat prezenţa în recalificările pentru Rugby World Cup 2011, unde ar putea întâlni Ucraina, Tunisia şi Uruguay. Echipa României ocupă locul 4 în acest moment, însă chiar şi dacă pierde restanţa cu Spania, de sâmbătă, obţine punctul prin care declasează Portugalia.

Înaintea plecării spre Stadio Universitario din Lisabona, la ceremonialul înmânării tricourilor de joc, Alin Petrache, preşedintele FR de Rugby, le-a spus jucătorilor:

„Astăzi (n.r. - sâmbătă) jucaţi nu numai pentru România, ci şi pentru familiile voastre pe care le neglijaţi stând atâta timp prin cantonamente şi la meciuri. Haideţi să câştigăm!". Cei care au fost de faţă spun că unora dintre „stejari" le-au dat lacrimile, iar apoi, pe drum, în autocar, s-a lăsat o linişte apăsătoare.

Miza disputei era foarte mare, un egal sau un eşec scoţând practic naţionala noastră din cursa pentru calificarea la Rugby World Cup 2011. Iar încărcătura aceasta s-a simţit în prima parte a meciului, când s-au comis erori, iar lusitanii păreau stăpâni pe situaţie.

Eseurile marcate în finalul primei reprize (încercare de penalizare) şi în minutul 54, de Ionuţ Dimofte, precum şi siguranţa în loviturile de ţintă dovedită de Dănuţ Dumbravă (două transformări şi tot atâtea penalităţi, în min. 26 şi 49) au făcut ca România să se distanţeze decisiv (20-3). Îndeosebi datorită unui joc defensiv perfect. Opt minute de apărare fermă în 13 oameni!

La finalul meciului, „stejarii"

s-au plâns de jocul obstrucţionist al portughezilor. „Talonerul se culcase cu burta pe minge! Iar arbitrul îi spunea să elibereze. Mă mir că nu l-a şi rugat", spunea cu năduf Alexandru Manta. Românii au fost deranjaţi de maniera de arbitraj a lui James Jones, care a închis ochii la gesturile gazdelor, însă a făcut „farmacie" la noi - Dimofte (min. 68) şi Toniţă (min. 70) au văzut cartonaş galben, iar Burcea două, ce s-au transformat în unul roşu (min. 80)!

Cu toate că au jucat opt minute în 13 oameni, „stejarii" au rezistat eroic, fără să primească vreun eseu.

„S-a văzut astăzi că începem să formăm un grup unit, hotărât", exclama la final căpitanul Sorin Socol. Iar abnegaţia cu care au jucat „stejarii" este ilustrată de faptul că Paulică Ion, Dragoş Dima, Gal Csaba, Alex Manta şi Lucian Sîrbu au acuzat lovituri în momentul
schimbării lor.

Delegaţia României a revenit ieri la Bucureşti. Jucătorii vor avea liber până astăzi, când se vor reîntâlni pentru a pregăti partida cu Spania, de sâmbătă (Stadionul „Arcul de Triumf", ora 14.00).

Meciul cu Spania este unul pentru orgoliu

Cu toate că nu mai influenţează clasarea noastră pe locul 3 în CEN, acest joc este unul de orgoliu, „stejarii" dorind să-l câştige pentru a se detaşa de portughezi. În continuarea preliminariilor Cupei Mondiale, echipa României va avea de depăşit trei tururi.

În primul dintre ele, programat în două manşe, la 22 mai şi la 5 iunie, ea va înfrunta învingătoarea din partida Ucraina - Lituania. Apoi, ţinând cont de valoarea formaţiilor implicate, va juca împotriva Tunisiei, reprezentanta Africii (un singur meci, la Bucureşti,), şi a Uruguayului (tur-retur), selecţionată în faţa căreia s-a câştigat mai mereu. „Stejarii"  au astfel şanse mari să participe  la Rugby World Cup 2011, competiţie ce va fi găzduită de Noua Zeelandă.

Cristi Petre împlineşte astăzi 31 de ani

Naţionala de rugby i-a dedicat victoria de sâmbătă şi liniei a doua Cristi Petre, care va împlini astăzi 31 de ani. Legitimat la cunoscuta formaţie Beziers, în Federale 1 (a treia divizie franceză), el a mai jucat la Racing Metro şi Brive.

Cristi a debutat la naţională în 2001, la meciul cu Anglia (0-134), iar de atunci a adunat peste 40 de selecţii. A participat la ediţiile din 2003 şi 2007 ale Cupei Mondiale. Iniţial el trebuia să se întoarcă în Franţa, după meciul cu Portugalia de la Lisabona, însă a decis să vină la Bucureşti, alături de-ai săi colegi, pentru a savura împreună cu ei o victorie mare pentru rugbiul românesc.

Portugalia - România 9-20

România: 15. Dumitraş - 14. Ciuntu, 13. Gal, 12. Dimofte, 11. Fercu - 10. Dumbravă, 9. Sîrbu - 7. Toniţă, 8. Manta, 6. Burcea - 5. Ursache, 4. Socol (cpt) - 3. Ion, 2. Tincu, 1. Dima,

Au mai jucat: 16. Cezar Popescu, 17. Lazăr, 18. Petre, 19. Carpo, 20. Ivan, 21. Nicolae, 22. Vlaicu.

Antrenori: Serge Lairle, Olivier Nier şi Romeo Gontineac

Arbitru: James Jones, asistat de Huw David şi Chris Williams (toţi din Ţara Galilor).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite