Meci pentru menţinerea în Top 12

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este una dintre cele douăsprezece naţionale de rugby care au participat la toate cele şase ediţii ale Cupei Mondiale organizate până acum. O victorie cu Uruguay o va menţine în acest club select. „Stejarii“ au terminat la egalitate (21-21) la Montevideo, iar în manşa retur cu echipa celestă, programată sâmbătă, la Bucureşti, pornesc favoriţi.

Ideea organizării Cupei Mondiale la rugby a apărut în 1947, fiind lansată de Alfred Eluere, preşedintele de atunci al Federaţiei Franceze. Dominatori în forul mondial (IRB), britanicii nu au fost de acord, considerând că sportul cu balonul oval trebuie să-şi păstreze caracterul amator (din acest motiv englezii au disputat primul lor campionat abia în 1987). Proiectul avea să se materializeze abia după patru decenii, iar la prima ediţie, găzduită în comun de Noua Zeelandă şi Australia, s-a participat pe bază de invitaţie.

Recomandată de victoriile obţinute în faţa Franţei - ulterior avea să câştige şi cu Ţara Galilor, şi cu Scoţia -, echipa României s-a numărat printre cele 16 naţionale care au onorat competiţia, iar de atunci s-a calificat mereu la turneele finale. "Stejarii" fac parte, de altfel, dintr-un club restrâns, doar 12 naţiuni bifând toate cele şase ediţii de până acum.

Neînvinşi în meciurile oficiale din martie 2009

Rezultatul egal (21-21) obţinut în 13 noiembrie, la Montevideo, cu Uruguay, în prima manşă a "barajului" de calificare la Rugby World Cup 2011, a confirmat statutul de favorită a naţionalei noastre. Fireşte că atât jucătorii, cât şi suporterii au regretat că s-a ratat o victorie care, după cum s-a desfăşurat meciul - la pauză a fost 14-5 -, era perfect posibilă. "Am comis prea multe erori, iar acestea ne-au costat", avea să declare la final Sorin Socol.

Pe lângă satisfacţia pur sportivă, calificarea României la Cupa Mondială de anul viitor are implicaţii majore şi asupra viitorului acestui sport la noi, ea făcând ca sprijinul financiar acordat de International Rugby Board să fie menţinut - pe lângă bani, Bucureştiul a primit organizarea IRB Nations Cup din 2007 încoace.

„Suntem datori faţă de generaţiile viitoare de rugbyşti. Aşa cum şi cei dinaintea noastră ne-au lăsat moştenire victoriile lor, asa şi noi trebuie să le facem drumul mai uşor celor care vin după noi", declara atunci căpitanul "stejarilor".

Meciul România - Uruguay este programat sâmbătă, 27 noiembrie, la ora 17.00, pe stadionul "Arcul de Triumf" (GSP TV). Spectatorii care vor veni în tricoul naţionalei sau cu un steag tricolor vor avea acces liber în limita locurilor disponibile în tribune.

Grupele Cupei Mondiale din 2011

Grupa A: Noua Zeelandă, Franţa, Tonga, Canada, Japonia
Grupa B: Argentina, Anglia, Scoţia, Georgia, România / Uruguay
Grupa C: Australia, Irlanda, Italia, Rusia, SUA
Grupa D: Africa de Sud, Ţara Galilor, Fiji, Samoa, Namibia

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite